Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пет разлога због којих треба да једемо КИСЕЛИ КУПУС: Прва намирница у зимском периоду

Кисели купус има много предности када је здравље у питању, а ми издвајамо 5 најзначајнијих, због којих ћете га сигурно јести чешће

1704378955_shutterstock_2143070559.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Кисели купус је намирница за коју се верује да је откривена у Кини још пре 2.000 година. Процесом ферментације долази до раста корисних пробиотских бактерија, што га чини изузетно здравом намирницом. Потрудите се да набавите домаћи производ, али уколико нисте у могућности, при куповини бирајте купус који није пастеризован, како не би биле уништене поменуте корисне бактерије. Кисели купус је многима неизоставна зимска намирница захваљујући својим здравственим предностима. 

1. Извор је корисних хранљивих материја

Кисели купус је добар извор влакана, витамина и минерала. Ферментисани прозводи су лакши за варење: ензими киселог купуса помажу телу да разгради храну на мање, лакше сварљиве молекуле. На тај начин, апсорбоваће се више хранљивих материја, што ће позитивно утицати на енергију и виталност, преноси ББЦ Гоод Фоод.

2. Може да ојача имунитет

Већина имуних ћелија организма смештена је у цревима и зато се она сматрају центром имуног система. Супстанце из киселог купуса могу да помогну у одржавању здравог дигестивног тракта, као и да подстакну постојећа антитела да се боре са штетним супстанцама. На тај начин, смањује се ризик од инфекција. Поред тога што садржи корисне бактерије и служи као природни пробиотик, кисели купус је добар извор витамина Ц и гвожђа, хранљивих материја које су познате по свом позитивном утицају на имунитет и здравље.

3. Утиче на здравље срца

Кисели купус може да буде користан за балансирање нивоа холестерола захваљујући високом садржају влакана и пробиотских бактерија. Он је, такође, добар извор калијума, који може да утиче на снижавање крвног притиска. Витамин К2, који се налази у овој намирници, може да спречи таложење калцијума у артеријама и да, на тај начин, превентивно делује на артеросклерозу и проблеме са срцем.

4. Може да поправи расположење

Ферментисана храна, поново преко црева, може позитивно да утиче на расположење. Одређени сојеви пробиотских бактерија (укључујући Лацтобациллис хелветицус и Бифидобацтериа лонгум) које проналазимо у киселом купусу, могу да ублаже нервозу. У цревима се ствара здравија равнотежа, а поједине масне кисеилне имају благотворан утицај на упалне процесе у телу. Такође, у овој намирници се налазе магнезијум и цинк, микронутријенти који балансирају стање у цревима и тако позитивно утичу на расположење.

5. Помаже код вишка килограма

Као и већина салата, кисели купус нема много калорија и идеалан је ако пожелите нешто да грицнете чак и када сте на дијети. У 100 грама ове моћне намирнице налази се само 20-ак калорија, што можете веома брзо да потрошите. Такође, киселост може да помогне разлагању масноће након обилнијег оброка и зато није случајно што се често баш кисели купус сервира на празничном столу уз месне специјалитете.

Да ли је кисели купус безбедан за све?

Ова салата је препоручљива већини људи, али због високог садржаја хистамина (биохемијске супстанце непоходне за функционисање бројних органа) код људи са алелргијом на ову супстанцу могу да се јаве нежељени ефекти након конзумирања киселог купуса. У овој намирници се, такође, може да се налази висок ниво тирамина, зато пацијенти који узимају терапију попут инхибитора моноаминске оксидазе (МАО инхибитора) треба да буду опрезни када је уводе у исхрану. Поред тога, људима који пате од хроничних болести препоручује се да се посаветују са лекаром пре конзумирања ове намирнице.

Када сами киселите купус, трудите се да користите стерилне посуде и да пратите проверени рецепт. Посебно обратите пажњу на време ферментације и температуру, као и количину соли. Уколико, ипак, пресолите купус, не очајавајте, постоје трикови који вам могу помоћи да постигнете прави укус! 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas