Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ОЧУВАЊЕ ЗДРАВЉА

Примили сте вакцину против КОРОНЕ? Будите ОПРЕЗНИ, немате одмах антитела!

Након примања друге дозе вакцине против корона вируса, мора проћи неко време пре него што се развију антитела

1613843469_kovid.jpg
Фото: Pixabay
Oglas

Проверу антитела, као последице примања две дозе вакцине против ковидвируса, пожељно је урадити тек након две недеље или у каснијем периоду, потврдила је докторка Марија Гњатовић са Института за примену нуклеарне енергије (ИНЕП) за српске медије.

Вредности антитела умногоме зависе и од врсте теста који се ради, али то је пожељно урадити након истека најмање две недеље након приомања друг дозе вакцине против корона вируса.

- Приватне лабораторије стално мењају тестове и то не може да се испрати. Код нас је ситуација следећа: референтна вредност је 15. Вакцине иначе развијају серолошки одговор као тешко оболели ковид пацијенти у природној инфекцији. Већина људи након друге дозе вакцине има вредности веће од 60. Највећи број људи има вредности од 90 до 120 - објашњава докторка Марија Гњатовић и истиче да је важно пратити колико ће та антитела трајати.

Наводно, тај имунитет траје од шест месеци након примања Фајзерове вакцине до две године након примања кинеске Синофарм вакцине, објаснила је ова докторка. Осим тога, ниво антитела разликује се након примања прве и друге дозе.

- Доста се разликују, и те разлике су другачије од једне до друге вакцине. Интересантно је да онај је имао антитела, може да прими и једну дозу вакцине јер вредности код тих особа значајно скоче и након прве дозе. Природна инфекција је као прва доза вакцине - рекла је докторка Гњатовић.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas