Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ВАКЦИНАЦИЈА

Вакцина против короне биће препоручена за ОВУ групу ДЕЦЕ: Др Ђерлек открио важан податак за РОДИТЕЉЕ

Компанија "Фајзер" поднела је захтев да та вакцина у Србији буде одобрена и за вакцинацију деце старости од 12 до 15 година

1623397675_vakcina.jpg
Фото: АП
Oglas

Комисија која ће о томе одлучивати данас заседа, а детаље о томе је изнео секретар у Министарству здравља др Мирсад Ђерлек.

- Агенција за лекове и медицинска средства једна од најригорознијих агенција у свету по питању дозволе. Комисија је састављена од врсних стручњака који су се усавршавали широм света. Очекујем да ће дати позитивно светло или сертификат који ће дати употребу вакцине за децу од 12 до 15 година, тим пре што су и америчке агенције ФДА већ дале употребну дозволу, као и европска агенција ЕМА. Нама је у овом тренутку најважније да је вакцина безбедна и поуздана, с обзиром на то да се ради о деци од 12 до 15 година. Очекујем да ће и Национални комитет за имунизацију (НИТАГ) дати препоруке, после тога и Републичка стручна комисија из области педијатрије и битно нам је њихово мишљење и наравно, Батут као једна кровна институција у Србиј - наводи он.

Деца са хроничним обољењима

Др Ђерлек је појаснио и којој деци ће бити препоручена та вакцина, уколико буде одобрена.

- Вероватно ће се та вакцина прво препоручити деци која болују од хроничних болести, где упала плућа може да им угрози здравље или чак живот, очекујемо од НИТАГА да ће и педијатри имати значајну улогу. С обзиром на то да се ради о малолетној деци, наравно да су родитељи ти који ће бити у току и одлучивати о својој деци - наводи Ђерлек.

Када је реч о броју вакцинисаних у Србији, секретар у Министарству здравља сматра да смо близу остварења зацртаног циља.

- Реално је очекивати да остваримо циљ који смо планирали – 50 одсто вакцинисаних до краја јуна. Са пресеком од синоћ у 22х, имамо 2.643.000 првих доза, што је 48 одсто, других доза 2.268.000 што је неких 37 одст. Ако наставимо овим темпом мислим да ћемо остварити циљ и да ћемо имати мирније лето. Нећемо ту стати, желимо да до јесени дођемо до 60-70 одсто вакцинисаних да бисмо имали што мирнију јесен која је непредвидива - каже Ђерлек.

Ускоро апликација за постковид пацијенте

Све је више пацијената који су прележали ковид, а који се жале на такозване дуге симптоме или постковид. Др Ђерлек је најавио да за њих ускоро стиже апликација.

- Корона вирус оставља заиста озбиљне последице на пацијенте, ради се о мултисистемској болести која напада скоро све органе и ми смо приметили да имамо велики прилив пацијената у домовима здравља. Имамо једну новину, ових дана ће бити спремна апликација, где ћемо бити доступни постковид пацијентима. Њима ћемо тако дозволити да изврше самосталну процену тренутног здравственог стања, а ми ћемо покушати да их на основу тога упутимо на праву адресу, да не би чекали по домовима здравља - рекао је он.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas