Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СРБИ НАЈЧЕШЋЕ ЈЕДУ ОВЕ 2 ВРСТЕ СЛАНИНЕ, А НЕМАЈУ ПОЈМА КОЈА ЈЕ БОЉА: Димљена или барена? Обратите пажњу на ове ствари током лета

Многи су је дуго, неправедно, сврставали на лису намирница које нису добре за здравље, али лекари су сагласни, ова масна намирница позитивно утиче на организам ако се узима умерено

1686147623_Slanina-NASLOVNA-.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Срби воле сланину и одувек је била незаобилазна на било којој трпези, било да је реч о уобичајеном ручку, у току радова на пољу, када је потребна додатна енергија или празничној трпези.

Многи су је дуго, неправедно, сврставали на лису намирница које нису добре за здравље, али лекари су сагласни, ова масна намирница позитивно утиче на организам, наравно, ако се узима умерено, као и свака друга намирница или оброк, умереност је кључ.

Шта садржи сланина:

Витамине растворљиве у мастима, укључујући А, Д, Е есенцијалне аминокиселине - линоленску, стеаринску, палмитинску и друге незасићене и засићене масне киселине минерале у траговима (цинк, натријум, калцијум и селен).

Која је боља за организам, димљена или барена?

Димљена садржи све корисне састојке димљеног меса. Односно, чак и након топлотне обраде, нутријенти се уопште не губе. Такође, након димљења се не мења ни количина калорија - 700-740 кцал на 100 г.

С друге стране, у бареној такође нема неких већих измена у саставу након термишке обраде. Разлика је што је ова сланина обично маснија, јер се такво месо бира за ову врсту обраде. У том смислу, барена сланина може бити штетнија, кажу лекари и напомињу да заправо највећи проблем, а који важи за све прерађевине, јесу нитрати, појачивачи укуса.

Ево шта можете да очекујете ако једете сланину и шта је важно да знате.

Уносите доста соли

Сланина садржи доста соли, што не значи да не треба уопште да је једете, већ да то имате на уму, како бисте обратили пажњу и на количину. У четири нешто дебља парчића сланине налази се, у просеку, око 880 милиграма натријума, што је око 40 одсто препорученог дневног уноса за одрасле.

Претеран унос соли повећава ризик од срчаних болести, оштећења бубрега, као и остеопорозе.

Унећете витамине и минерале

Сланина није само маст, како многи мисле. Она, заправо, садржи и пристојну количину витамина и минерала, и ако је део добро избалансиране исхране, помоћи ће вам да унесете потребне нутријенте.

Сланиница је, као и многи месни производи, добар извор витамина Б, који су важни за функционисање ћелија и помажу да се храна претвори у енергију.

Осим тога, садржи и фосфор и селен, од чега први помаже бубрезима да филтрирају токсине, јача кости и зубе, а други обезбеђује телу антиоксиданте који помажу у ублажавању утицаја слободних радикала на ћелије. У сланини има и калијума, који је, између осталог, значајан за кости и мишиће, али и кардиоваскуларно здравље.

Уносите нитрате

Нитрати су супстанце које се састоје од кисеоника и азота и природно се налазе у неким намирницама и људском телу. Међутим, неким намирницама се и додају да би дуже трајале, а када се загреју, мењају састав и постају потенцијално лоше по здравље.

                                          Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas