· · Коментари: 0

Шта значи број на креми за сунчање? Ево шта је заправо СПФ и како утиче на кожу

Време је да размишљамо о кремам за сунчање

1685979266_shutterstock_2190067315.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Ознака производа за заштиту од сунца мора да садржи број фактора заштите од сунца (СПФ) да би се означио ниво заштите од УВБ зрака и да се наводи да ли је прошао тест широког спектра против ултраљубичастог (УВА) зрачења сунца.

Шта је заштитни фактор (СПФ)?

Када проводимо време на сунцу, изложени смо двема потенцијално штетним врстама зрака: УВА и УВБ. Фактор заштите од сунца (СПФ) је број, на пример, СПФ15. Показује колико заштите производ нуди од УВБ светлости. Производ са вец́им СПФ бројем пружиће већу заштиту.

Ниска заштита: СПФ је испод 15
Средња заштита: СПФ је 15 до 29
Висока заштита: СПФ је 30 до 49
Веома висока заштита: СПФ је преко 50

Шта значи СПФ?

СПФ је научна мера. Даје представу о томе колико је мањи ризик од оштећења коже услед употребе креме за сунчање. Фокусира се на време које је потребно УВБ зрацима да прођу кроз крему за сунчање и изазову да кожа постане црвена, у поређењу са временом када нема креме за сунчање. Фактор се израчунава тако што се доза сунчевог зрачења која је потребна да изазове црвенило коже подели са дозом потребном да изазове црвенило без креме за сунчање, пише Медицал неwс тодаy.

Ако је потребно 15 пута дуже да кожа поцрвени са кремом за сунчање него без наношења креме за сунчање, СПФ је 15. У теорији, ако би, под одређеним УВ условима, било потребно 10 минута да незаштиц́ена кожа почне да постаје црвена, крема за сунчање са СПФ 30 би то спречила 300 минута, односно 5 сати, што је 30 пута дуже.

Погрешно је мислити да са већим СПФ-ом особа може дуже времена да проведе на сунцу,  а често се наилази на ово мишљење.

Други фактори који имају утицај:

  • временски услови
  • доба дана
  • тип коже
  • како се наноси лосион

Ефекат блокирања зрака нестаје након највише 2 сата. Након тога, лосион ће морати поново да се нанесе.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.