Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Све што треба да знате о СУНЧАЊУ: Многи су били у заблуди и правили ову ГРЕШКУ

Специјалисткиња дерматологије др Јована Мајсторовић отклања све недоумице

1660153740_Foto-Pixabay-Pexels.jpg
Фото: Пиxабаy, Пеxелс
Oglas

Сезона сунчања је увелико у току. Да не бисте изгорели на сунцу, а поново добили боју пратите следеће савете докторке Јоване Мајсторовић која је разрешила све недоумице у Јутарњем програму на ТВ Прва.

"Једна од највећих заблуда је да не може да се изгори кад је напољу облачно. Ми можемо да изгоримо увек и то је оно што је важно да људи знају јер зраци који изазивају опекотине, то су УВА зраци, они продиру и кроз облаке, али и кроз наша стакла, тако да можемо да изгоримо у колима. Зато је важно заштити се на прави начин, то је и гардероба, али и заштитне креме и водити рачуна да до опекотина не дође", рекла је докторка.

Она саветује редовне прегледе када је кожа у питању. Међутим, постоје случајеви у којима се одмах морате обратити лекару.

"Ако се нешто појави ново, мада морамо да поменемо и да карциноми могу да настану и на старим младежима, али могу да настану и на потпуно неизмењеној кожи. То значи да ако приметите било какву промену у облику боје, величине постојећих промена или неку нову промену која расте, важно је да се онда јавите лекару и пре тих рутинских прегледа. Пегице и различите флекице, све су то знаци оштећења од сунца, промене у боји односно пигментацији, али и прве боре раније него што очекујемо да се појављују. Затим различити тон коже, али и промене у виду старости".

Прочитајте још: Занимљиво истраживање које показује зашто не би требало да постављате СЛИКЕ СА ЛЕТОВАЊА: Није само због лопова

Обавезно користите крену за сунчање. Иако можда имате велику жељу да поцрните, немојте се пржити на сунцу по сваку цену.

"Ми често чујемо ’желим да поцрним’, али то су сад већ друга питања, наш став је да црна кожа пати и да треба остати што бељи, тако да је савет да се сачувате колико је могуће. Крему за сунчање морамо нанети 15-20 минута пре изласка напоље и након тога важно је да понављамо након сваког влажења коже или након два сата".

Уколико вам се деси да изгорите, немојте коритити састојке из кухиње јер на тај начин може доћи до упале.

"Не саветујемо да кухињске састојке стављате на кожу јер врло често дође до упала, бактеријских инфекција, имали смо у пракси свашта, од пасте за зубе, угрејаног маргарина, путера, уља, шећера, направи се додатна иритација коже која је већ оштећена. Оно што је јако важно је да се склоните са сунца уколико имате опекотине или осетите да вам гори кожа. Друга ствар је или ставити хладне облоге или се истуширати уколико је већа површина коже што хладнијом водом. Требало би неких десетак до 15 минута да стоји та хладна облога на кожи и уколико се нешто користи од мазања, важно је да то буду креме које су за регенерацију коже, које немају пуно парфема, мириса, боје", поручила је докторка.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas