· · Коментари: 0

ТАМЈАН има више намена: Осим у верским обредима, користи се као ЛЕК, а може вам помоћи и да очистите дом

Ево за шта све можете искористити тамјан

1661529681_sayak-bala-jowBlJC165U-unsplash.jpg
Фото: Унспласх

Сви добро знамо онај карактеристични мирис који се осети када уђемо у храм или манастир. Реч је о тамјану који се користи у бројним црквеним обредима. Међутим, тамјан има и бројне лековите моћи које су познате од давнина.

То је заправо миришљава смола која се добија од специјалне врсте дрвета из рода Босwеллиа које расте у Азији и Африци. Од ње се прави и етерично уље. За њега су знали још стари Египћани, користећи га за процесс балсамовања тела умрлих. Некада давно био је изузетно драгоцен, њиме се троговало исто као и златом и сребром.

Лековита својства

На истоку, у ајурведи, користи се као средство за кађење дома јер је то добро за здравље свих укућана. Од давнина је познат као моћно средство за лечење артритиса, против различитих инфекција, за брже зарастање рана, за баланс хормона, као и за отклањање напетости.

Захваљујући активним састојцима као што су сесквитерпени, монотерпени, дитерпени и босвелијске киселине, тамјан се користи против бројних упалних стања.

На Блиском истоку тамјан се жваће и на тај начин одржава здравље зуба и усне дупље и спречава настанак инфекције.

Прочитајте још: Црвена, жута или зелена: Да ли знате која ПАПРИКА је здравија?

Тамјан поспешује циркулацију крви, а такође и смирује нервни систем, успорава дисање и враћа тело у равнотежу. У ту сврху се најчешче користи етерично уље тамјановца за инхалације, масаже и купке.

Тамјан се може пронаћи у продавницама здраве хране и у фитотерапеутским апотекама.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.