Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
промо

Брига о здрављу се одражава и на коси

Израз „брига о здрављу” понекад делује као фраза која се лако изговара. У одређеним годинама она ипак постаје императив који се мора претворити у стил живота и доживотну навику. Само на овај начин се предупређују одређене болести, као и њихове физичке манифестације.

1656417966_pexels-bennie-lukas-bester-1159334.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Небрига о себи и сопственом телу рефлектује се на кожу, а можда понајвише на косу. Она трпи огромне последице и није чудно што у неком животном добу коса потпуно изгуби на квалитету. Зато се коси на свакодневном нивоу мора поклонити посебна пажња.

Пошто „ситнице живот значе”, треба увести те мале ритуале неге свакога дана. Они само наизглед делују минорно. После година и година њиховог упражњавања рефлектују се, као у огледалу, сав труд и рад. Тако је, уосталом, са свим сегментима живота који се претворе у успех.

Брига о коси је процес који помаже добром осећају у својој кожи, а од њега потиче и све задовољство свакодневним животом. Ево како допринети томе.

Намирнице које поправљају крвну слику

Већина људи почиње животне промене од исхране. Негде је то и логично, будући да исхрана јесте свакодневна „навика”. Оно што људи једу обликује њихов живот и то схвате пре или касније. Једна од првих и основних анализа, да ли када има неког проблема или само при рутинској провери здравља, јесте крвна слика.

Ако је исхрана сиромашна и базирана на прерађеној храни, то у млађем добу не мора да се покаже на телу. Ипак, после тридесете године постаје изузетно битно оно што се поједе током дана јер утиче на физички изглед особе. Није само килажа та која страда. Страдају и власи косе.

Људи се питају често шта је добро за крвну слику. Чим коса почне да опада, то је прво што лекар пита пацијента, под условом да има консултације са дерматологом. Генерални савет је унос свежег воћа и поврћа, нарочито оних органског порекла. Житарице целог зрна задужене су за чишћење црева, а прави одабир и умерена конзумација меса и те како могу помоћи да крвна слика буде добра. Самим тим, и опадање косе може бити узроковано управо тиме. И поправљено, ако се стање крвне слике поправи. Незаобилазни су препарати који се на њу стављају, зато пажња треба да буде усмерена и ка томе.

Дневни унос воде

И ово звучи депласирано, али унос воде је кључан за изглед косе. Организам човека се претежно састоји од воде. Зато, континуирано узимање, од буђења, до одласка у кревет, много значи за хидрираност тела, али и за бољу хидратацију косе.

Она постаје крта и сува, ако није хидрирана изнутра. Наравно да ће је квалитетни производи учинити здравијом и сјајнијом. О томе веома треба мислити стално. Ипак, и хидратација изнутра је важна да би коса имала оне квалитете које свако прижељкује.

Понекад људи забораве да пију воду. Прође цело јутро у послу и активностима, тек послеподне се укључи лампица, тек када тело дехидрира. Зато, флашица воде у торби или на радном столу и проблем ће бити решен.

Себореја и перут

Наздрави стил живота може бити узрок настанка себореје и перути у коси. Иако није увек тако, ако се претерује у лошим животним навикама, то кожа главе не може да истрпи. Тада решење за себореју и болести коже главе треба потражити и у правој козметици. Одабир препарата за негу косе јесте од изузетне важности. Ту се често наступа насумично и купује прво што падне под руку. Препоруке пријатеља узимају се здраво за готово, а ретко ко проверава састав онога што купује. Резултат су слаба и крта коса, опадање, ослабљен, раст, перут и себореја.

Козметика је незаобилазна и треба бити опрезан у њеном одабиру. Читање састава козметике може бити од кључне важности. Такође, фокус на природним препаратима, без сулфата и парабена. Они могу ослободити косу ових напасти и учинити је лепом.

Сува и проблематична кожа

Не чуди што је на овом списку и сува кожа. Кожа која пецка и затеже, она која манифестује одређене промене и проблеме, често је поседица унутрашњих промена. На тај се проблем надовезује и суво теме главе. Оно за последицу има и претходно наведене, перут и себореју, али и опадање косе.

Иако се често узроци траже у спољашњим факторима, овде се такође извор проблема може пронаћи у нездравим намирницама и недовољном уносу витамина. За лепу косу, добро је бити информисан о свим факторима који на њу утичу. Добар сајт о нези косе покрива све те теме.

Здраве животне навике у комбинацији са одговарајућом козметиком су и овде кључ. Козметика са биљним састојцима је овде важна. Брига о здрављу у целини је оно што је неопходно.

Физичка активност

Седелачки начин живота и свакодневна вожња аутомобилом, чак и када је путања веома кратка. Посао који подразумева осам сати седења, млади који све више времена проводе пред рачунаром. То је слика свакодневице огромног броја људи, а последице по здравље су огромне.

Гојазност, дијабетес, болести срца, само су оне на које се прво помисли. А списак је много дужи.

Редовна физичка активност одржава тело у форми, али и помаже лепшем физичком изгледу. Пре свега, делује на здравље крвних судова и помаже циркулацији. А то може бити важно и за лепшу косу. Боља прокрвљеност се може постићи одговарајучим шампонима, али и здравим стилом живота. Када се ова два искомбинују, могу се решити неки озбиљни проблеми, као што је раст нове косе.

Од физичких активности, то може бити пола сата шетње сваког дана или интензивнији тренинг три пута недељно. Може бити и само одлазак пешице до посла. Нека лагана шетња до продавнице. Има оних које било које бављење спортом ужасава. Све се то може упаковати тако да не буде оптерећење, само свакодневна рутина, која после низа година, постаје спасоносна.

Брига о здрављу је императив

Брига о здрављу није оптерећивање и бежање у екстреме. Често се овом приликом помисли на рестрикције од којих свако одустане док се још прича о њима. Не, то су све ситни кораци који воде до крупних промена.

Брига о коси мора бити комбинација здравог живота и одговарајућих препарата. Само тако је здрава и лепа.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas