· · Коментари: 0
ОПРЕЗ

Да ли и ви имате ове симптоме? Компликације болести ЦОВИД-19 можда неће никада проћи

Чини се да се овој причи не ближи крај.

1614950268_coronavirus-4914028_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

За неке људе, нажалост, карантин се не завршава након 10-ак дана, неки ће и даље имати проблема са последицама које ова болест оставља, недељама па чак и месецима. Директор Националног института здравља из Америке, др Францис Колинс упозорава да неке од последица ове болести неће нестати.

Симптоми болести који се јављају и месецима након дијагнозе називају се „дуги цовид“.
Вирус узрочник бројних компликација
Колико људи широм света пати од последица још није потпуно јасно, али истраживања потврђују како једна од пет особа које су имале болест имају симптоме и пет недеља након дијагнозе. Код отприлике једне од десет особа они ће се задржати и до 12 недеља или и дуже. У почетној фази болести, озбиљни симптоми могу да узрокују упалу плућа и респираторне проблеме, који могу за последицу да имају дуготрајне последице. Али не ради се само о болести плућа, вирус може узроковати бројне компликације.

Доктор Колинс је недавно за НБЦ неwс појаснио шта то значи: Бојим се да особе које и након пар месеци од оправка имају симптоме нису на путу да им буде боље у следећих неколико месеци и то се може развити у хроничну болест.

Прочитајте још: Како је вирус успео да посвађа најбоље пријатеље? Одговара Зоран Миливојевић

Цоллинс је истакнуо како је ЦОВИД сам по себи тешко искуство, али сигурно сваки пацијент помисли да ако оздрави, више неће имати проблема. Али сад кад смо сазнали како уствари ствари стоје, истина може бити окрутна. „Дуги цовид“ описује као још један тежак терет на који нисмо рачунали.

ЗАШТО СЕ ЈАВЉА „ДУГИ ЦОВИД“?

Колинс наводи како се и даље стручњаци труде да разумеју како овај вирус може да узрокује тако дуготрајну болест и зашто се неки људи не опораве како би требало. „Шта је у питању? Ради ли се о штети коју вирус наноси имунолошком суставу? Стварно не знамо“, додао је.

Прочитајте још: Нова мутација КОРОНА вируса из БРАЗИЛА: Заобилази имунитет и оних који су га прележали

Стручњаци ће пратити шта се догађа у овим случајевима пацијенте, па можда чак и годинама. Оно што највише збуњује у овој причи јесте чињеница да се код неких људи симптоми јављају недељама касније, док их неки осете одмах. Циљ је наравно да се идентификује узрок како би могло људе лечити. Али лекар додаје да ако се ради о проблемима с мозгом, резултати не изгледају обећавајући јер, иако се део штете може исправити, не може се исправити у потпуности.  

ВЕЛИК БРОЈ ПАЦИЈЕНАТА ИМА ДУГОТРАЈНЕ СИМПТОМЕ

Колинс истиче како је све споменуто управо застрашујуће: „Када размислите, 28 милиона људи у Америци је имало ЦОВИД, па ако и само 1% има дуготрајне последице, то је и даље јако пуно људи, стога морамо направити шта можемо како бисмо им помогли“.

Прочитајте још: Знате ли зашто се не сећате шта сте сањали?

БРОЈНИ СУ СИМПТОМИ „ДУГОГ ЦОВИДА“

Док су пријављени симптоми бројни, неки од њих се пуно чешће појављују. Према писању Универзитета Калифорнија, неки од најпознатијих симптома „дугог цовида“ су кашаљ, умор, бол у телу и зглобовима, губитак мириса и укуса, главобоље.

КОГНИТИВНО ПРОПАДАЊЕ НАЈВИШЕ ЗАБРИЊАВА

Научници са Империал Цоллеге Лондон проматрали су око 84 000 људи који су се опоравили од болести ЦОВИД-19 и закључили су како се у неким случајевима јавља когнитивно пропадање, а код неких је пацијената оно трајало до 4 месеца.

Неуролошки проблеми
У јулу је објављена студија у магазину Тхе Ланцет у којој стоји како је око 55 посто пацијента пријавило неуролошке проблеме који су трајали више од 3 месеца након дијагнозе. Симптоми су укључивали збуњеност, маглину у мозгу, проблеме са фокусирање, промене у личности, несаницу и губитак укуса и мириса.

Когнитивно пропадање је најчешће забележено код особа које су биле озбиљно болесне, али се јавља и код особа које су имале благе симптоме. Особе које су биле на респиратору показале су током лечења когнитивно пропадање, које се може упоредити са 10 година старијом особом. Претходне студије показале су забрињавајуће податке о повезаности корона вируса и дуготрајним неуролошким проблемима.

Прочитајте још: Сваки 10. човек после пандемије се неће вратити нормалном животу, а ово су први знаци

Истраживање упозорава да ова пандемија може да резултира епидемијом оштећења мозга, феноменом који се јавио након пандемије грипа 1918. године. Иако научници нису сигурни шта то тачно узрокује когнитивно пропадање, неке студије се баве тиме да се ради о утицају болести на крвне судове тј. да се ради и о кардиоваскуларној болести.

Тај процес може да узрокује упале у мозгу, а тако и оштећења, срчани инфаркт или успорен проток крви. Друга теорија је да вирус не улази у мозак, али може да утиче на претерану реакцију имунолошког система што ће водити до неуролошког оштећења.

Прочитајте још: Доктор Милан Мирковић упозорава: Крива кичма омета срце и плућа, а лако се препознаје проблем

КАКО ОСТАТИ ЗДРАВ

Учините све што можете како бисте се заштитили, и како бисте заштитили друге. Носите маску, поштујте дистанцу, обављајте само нужне ствари, перите руке редовно и дезинфикујте предмете по кући. Свима је у циљу да што сигурније прођу кроз ову ситуацију.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.