· · Komentari: 0
KIČMA

Doktor Milan Mirković upozorava: Kriva kičma ometa srce i pluća, a lako se prepoznaje problem

Na krivu kičmu mnogi ne obraćaju pažnju dok ne počnu bolovi.

1614612266_Depositphotos_221182524_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Međutim, tada je obično kasno da se pomogne. Deformitet glavnog nosača tela trebalo bi ispravljati još u dečjem uzrastu. U suprotnom dugo godina povijena leđa mogu da uzrokuju probleme sa srcem i plućima.

Pročitajte još: Koren snova: Proveren kao afrodizijak, a snižava i pritisak

Doktor Milan Mirković, sa Odeljenje za ortopediju kičmenog stuba Instituta "Banjica", kaže da su deformiteti kičmenog stuba u današnje vreme veoma česti, a uzrok je u slaboj aktivnosti u dečjem uzrastu, gojaznosti i predugom sedenju ispred računara i telefona:

- Ovaj vid deformacije trebalo bi da se shvati ozbiljno, jer svako ignorisanje problema može dovesti do toga da se deformitet toliko razvije da će biti teško rešiv ili takav da će sa starenjem praviti sve veće probleme.

Dečiji deformitet treba ozbiljno shvatiti, a razlozi su telefon, računar i sedenje.

Naš sagovornik kaže da blage skolioze i kifoze neće bitno da utiču na razvoj organizma u celosti, ali velika zakrivljenost kičme, pogotovo u slučaju skolioze svakako hoće:

- Izražen skoliotični deformitet ograničava prostor za rast pluća i samim tim utiče da dete u starijem dobu razvije kardio-respiratorne probleme.

Pročitajte još: Ovaj doktor se ne kupa šest godina i ne koristi dezodorans! Svakodnevno kupanje nije neophodno?

U zavisnosti od težine kliničke slike svaki deformitet može da bude lečen neoperativno i operativno.

- Najvažnije je da se na vreme prepozna problem i započne potrebna terapija - kaže dr Mirković. - Najčešće samo odgovarajuće vežbe ili upotreba adekvatnog midera mogu da budu dovoljni. Ako dođe do hirurškog lečenja rezultati koje imamo na Institutu za ortopediju "Banjica" izuzetni su i ne zaostaju za statistikom i dostignućima u drugim vodećim centrima širom sveta.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.