· · Коментари: 0
АКТИВНОСТ

Дански научници доказали да ТРЧАЊЕ СМАЊУЈЕ ТУМОР

Истраживања данских научника доказала су да трчање смањује тумор.

1606902462_Depositphotos_36189357_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Дански научници су утврдили да се код мишева који су провели више времена на точку за трчање тумор смањио 50 посто више него код мишева који нису били физички активни.

Адреналински скок, који прати телесну активност, помагао је усмеравању имуних ћелија које убијају туморе према туморима који су били усађени у плућа, јетру или кожу мишева, закључили су истраживачи. Резултати истраживања објављени су у часопису Целл Метаболисм.

Прочитајте још: Имате проблем са МИГРЕНАМА? Овај витамин може бити од помоћи

- Познато је да се инфилтрирањем природних убојитих имуних ћелија (НК ћелија) може контролисати и регулисати величина тумора, али нико није проучавао како вежбање утиче на тај систем - казала је вођа истраживања Пернилле Хојман са Универзитета у Копенхагену.

У оквиру истраживања иницирали смо у мишеве адреналин како бисмо имитирали повећање које видимо током вежбања. Тада смо видели да се НК ћелије мобилишу у крвотоку и уколико постоји тумор оне ће га пронаћи.

Како би потврдили резултат научници су код неких мишева уклонили НК ћелије и након тога им давали адреналин. До смањивања тумора у тим случајевима није дошло.

Прочитајте још: Да ли је траг на плућима који оставља ковид 19 ТРАЈАН? Докторка Виолета: И после 7 месеци на виде се ФЛЕКЕ!

Хојман каже како ти подаци показују да би интензивније вежбање могло да користити оболелима од тумора како би се подстакле НК ћелије на деловање, али да су пре тога потребна испитивања на људима као и проучавање утицаја интензивнијег вежбања на метастазе или дужину живота оболелих од тумора.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.