Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
АСТМА

Код пулмолога НИКАДА МАЊЕ астматичара, ево и ЗАШТО

Поред чињенице да у Србији има око 500.000 астматичара, и да је број оболелих у сталном порасту, лекари тврде да у ординацијама никад нису имали мањи број са овом болешћу, како новодијагностикованих тако и оних са раније постављеном дијагнозом.

1604474357_Depositphotos_44397507_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

То их, међутим, не заварава да је код "старих" пацијената болест под добром контролом, нити да нема нових. Само доказује да међу оболелима влада страх од контакта и доласка у здравствене установе, због епидемије ковида 19, који удружен са астмом може да има озбиљне компликације.

Прочитајте још: ДЕЦА која кашљу дуже од ДВЕ НЕДЕЉЕ имају ПРОБЛЕМ који лако РЕШАВАЈУ ДОКТОРИ

Доктор Љиљана Тимотијевић, директорка Завода за плућне болести и туберкулозу у Београду, каже да су се у ванредној ситуацији трудили да одржавају контакт са пацијентима путем телефона, мејлова, али како ово стање већ дуго траје, потребно је и додатно ангажовање.

Кратак дах
Астма је једна од најраспрострањенијих хроничних болести дисајних путева у свету, а карактеришу је епизоде отежаног дисања, серије кратког даха, стезања у грудима и кашаљ.

Такву потребу је управо због чињенице да су у време епидемије изазване вирусом корона знатно редуковане посете астматичара лекарима, препознало Удружење пацијената "Победимо астму и алергије".

Бесплатне онлајн консултације са пулмолозима

Како би се пацијентима из целе земље омогућили контакт и консултације са лекарима, а да се притом не излажу додатном ризику од заразе, Удружење пацијената, у сарадњи са Заводом за плућне болести и туберкулозу у Београду, покренуло је акцију "Кец на 10". Тако ће оболели имати бесплатне онлајн консултације са пулмолозима Завода за плућне болести и туберкулозу из Београда.

Заказивање
Пријављивање и заказивање се обавља путем фејсбук-странице "Победимо астму и алергије" (поруке у инбокс) и путем имејла: pobedimo.astmu.alergije@gmail.com.

Прочитајте још: VEXAS- Откривена НОВА БОЛЕСТ која већином погађа МУШКАРЦЕ, а од ње умире 40 одсто оболелих

- Желимо на тај начин да их охрабримо да одржавају контакте са лекарима и питају све што их занима - каже др Љиљана Тимотијевић. - То су персонализована саветовалишта за пацијенте оболеле од астме.
Прво саветовалиште одржано је у среду, а наредних девет су сваке среде од 16 до 19 сати.

Саветовалиште сваке среде од 16 до 19 часова.

- Консултација траје 20 минута по пацијенту. Током 10 недеља више од 100 пацијената биће у прилици да добије савете у вези са тегобама које их муче. Читава акција "Кец на 10", део је глобалног пројекта "Астма зеро". Сматрамо да је нашим члановима овако нешто неопходно, посебно сада када се појачава присуство вируса корона и да ће им саветовалишта "лећи" баш као "кец на 10"- каже Ивана Врачар, председница Удружења пацијената.

Прочитајте још: Да ли је ВИРУС ХЕРПЕСА крив за АУТИЗАМ код деце?

Консултације су бесплатне, али заказивање је обавезно. Намењене су пацијентима који болују од астме, хроничне опструктивне болести плућа и осталих плућних тегоба.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas