Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
савет

Не игноришите продужени кашаљ: Савет еминентног пулмолога - шта да радимо?

Сви смо имали проблема од насумичних напада кашља

1659708630_towfiqu-barbhuiya-C-zwLtPSErc-unsplash.jpg
Фото: Унспласх
Oglas

Обично је потребно време и природни лекови да прође такав кашаљ. Међутим, продужени, хронични кашаљ или кашаљ без препознатљивих особина је друга прича и захтева другачији приступ лечењу. О продуженом кашљу и шта да радимо када се сусретнемо са тим проблемом разговарали смо са Ass dr sci  Михаилом Стјепановићем, специјалистом интерне медицине, субспецијалистом пулмологом, директором Клинике за пулмологију, Универзитетског Клиничког центра Србије.

Плућа имају важан задатак, а то је да уносе кисеоник у тело и филтрирају штетни угљен-диоксид и избацују га напоље. Када вам плућа и грло постану иритантни, почињете да кашљете како бисте ублажили ову иритацију. Тако да је кашаљ добар знак. Уколико траје дуже од 3 недеље, врло вероватно указује на неко обољење и тада је потребно да се јавите вашем изабраном лекару, а некад и пулмологу - напомиње др Стјепановић. 

Фото: Ass dr sci  Михаило Стјепановић

Хронични, продужени кашаљ може да буде знак озбиљног обољења који су уобичајени узроци хроничног кашља.

Астма је стање плућа које доводи до сужавања дисајних путева, потешкоћа са дисањем и кашља који је у почетку сув, али временом прелази у продуктиван, са искашљавањем секрета и свирањем у грудима. Потребна је инхалациона терапија, некад и  инхалатор да заустави  тегобе као што су кашаљ и свирање у плућима уз консултацију са лекаром.

Сезонске алергије – када дрвеће, траве и цвеће цветају, можете приметити да сте почели да кашљете више него уобичајено. Ово може да укаже на симптом сезонских алергија. Плућа производе хистамин који изазива алергије и тегобе као што су кијање, сузење очију и често кашаљ. Тада нам помажу лекови из групе антихистаминика, да би решили проблем алергија.

ХОБП (хронична опструктивна болест плућа) – је узрок отежаног протока ваздуха у вашим плућима. Дувански дим је најважнији фактор ризика за ХОБП, и око 90% оболелих су пушачи. Вишак секрета који може да буде различите боје (бистар до жуто-зелене боје) се накупља у плућима особа са овом болешћу. Кашаљ помаже да се он елиминише, али често особа није у могућности да га сама избаци па је потребно за искашљавање да користи природни антибиотик уз секретолитик. Хронични бронхитис обично погађа особе са ХОБП-ом.

У лечењу кашља важну терапијску опцију представљају муколитици (лекови за искашљавање) као што је Н-ацетилцистеин (НАЦ) који разводњава секрет и омогућава лакше искашљавање.PropoMucil® 600 код ХОБП пацијената уз инхалациону терапију доказано је безбедан и у високим дозама (2x600). Помаже смањење стопе погоршања ХОБП-а, тј. пацијенти су здравији, мање кашљу и имају бољу заштиту дисајних путева. Прополис у ПропоМуцилу® богат полифенолима додатно пружа бољу антимикробну, антиоксидативну и против упалну заштиту, а смирује иритиране слузнице.

Фото: Промо

Вирусне и бактеријске инфекције – обична прехлада или грип су узроковане вирусима или бактеријама. Постоје два разлога због којих би ваша прехлада или грип могли да изазову кашаљ. Први је да су ваши дисајни путеви иритирани због ваше болести и тада тело реагује кашљем како би олакшало ову иритацију. Други разлог је да тело покушава да избаци секрет који је заробио штетне бактерије или вирусе. У сваком случају се препоручују природни антибиотици и секретолитици за олакшано искашљавање који помажу код симптома ове врсте кашља.

Иако је кашаљ уобичајени симптом за многе врсте болести и алергија, он понекад може да укаже на нешто озбиљније: рак плућа, ХОБП-а, астму, туберкулозу  и зато је важно на време обратити се лекару да би се што пре поставила дијагноза и започело адекватно лечење.

Како помоћи пацијентима који кашљу?

У лечењу кашља важну терапијску опцију представљају муколитици, Н-ацетилцистеин који разлаже секрет и помаже га избаци, али и у борби против штетних радикала, као антиоксиданс чиме чува све дисајне путеве. Такође, важан је и прополис као природни антибиотик, борац против вирусних и бактеријских инфекција. PropoMucil® 600 - прополис уз НАЦ представљају заједно ефикаснију подршку дисајним путевима код респираторних инфекција. Можете га користити и код Цовид-19 инфекције, јер је кашаљ један од најчешћих, али и дуготрајни симптом ове болести, али и после прележане ЦОВИД инфекције - јер ће вам помоћи да се ослободите пратећих симптома инфекције и поспешити вам имунитет. Зато је препорука број 1, PropoMucil® 600 за све које мучи шлајм и само тако ћете бити сигурни да сте за себе и своју породицу урадили праву ствар, наводи пулмолог ass. dr Михаило Стјепановић.

У складу са увек актуелном темом о продуженом кашљу, водећи пулмолози из Едукативног респираторног центра су осмислили користан водич „Кашаљ – дијагностичко-терапијске процедуре". У складу са увек актуелном темом реците нам нешто више о водичу. Увек се радо одазивам важним иницијативама попут ове које је имала компанија АбелаПхарм. Моје уважене колеге и ја смо претходних месеци радили на Водичу који је обухватио најновије препоруке за лакшу дијагностику и лечење кашља. Мишљења сам да ће овај водич помоћи не само колегама лекарима у свакодневној пракси, већ и пацијентима који у њему могу пронаћи одговоре на сва питања везана за кашаљ. Свакако, још једном на крају помињем, уколико кашаљ не пролази за 8 недеља да се обавезно обрате свом изабраном лекару, који ће вас уколико то буде потребно, након прегледа упутити пулмологу на даља испитивања - на крају разговора саветује др Стјепановић. Компанија АбелаПхарм је у сарадњи са еминентним специјалистима пулмологије издала „Кашаљ – дијагностичко-терапијске процедуре".

Одговоре на сва питања везана за кашаљ која сте желели да потражите, можете пронаћи управо у водичу, на ОВОМ линку.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas