Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

VEXAS- Откривена НОВА БОЛЕСТ која већином погађа МУШКАРЦЕ, а од ње умире 40 одсто оболелих

Амерички научници открили су нову болест, чије последице изазивају високу стопу смртности јер напада имунолошки систем

1604430374_bolest.jpg
Фото: депоситпхотос
Oglas

Болест која је названа VEXAS - "вакуоле, ензим Е1, Кс-везани, аутоинфламаторни и соматски синдром", углавном утиче на плућа и имуни систем и узрокује јаке крвне угрушке.

Прочитајте још: ДЕЦА која кашљу дуже од ДВЕ НЕДЕЉЕ имају ПРОБЛЕМ који лако РЕШАВАЈУ ДОКТОРИ

Научници са америчког Националног института за здравље (НИХ), открили су болест VEXAS током анализе геномских секвенци више од 2.500 људи којима су прекинуте дијагнозе болести плућа. Упоређујући геномске секвенце, открили су да је 25 одраслих мушкараца имало специфичне мутације УБА1 гена, за који се верује да је извор те болести.

- Уместо тражења клиничких сличности, искористили смо предност геномских сличности која нам је помогла у откривању ове нове болести -  рекао је Даниел Кастнер. Оно што највише забрињава је податак који каже да је новооткривена болест "опасна по живот" и да је 40 одсто пацијената који је имају умрло, а тако висока стопа смртности приписана је "разорним последицама тешког стања", истиче НИХ у саопштењу.

Прочитајте још: Да ли је ВИРУС ХЕРПЕСА крив за АУТИЗАМ код деце?

Кастнер је објаснио да пацијенти који болују од болести VEXAS постају врло болесни и да не реагују на било какво лечење, од високих доза стероида до разноразних хемотерапија.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas