· · Коментари: 0
ИНФЕКЦИЈЕ

Докторка ТАТЈАНА: Сув ваздух повећава ризик од ИНФЕКЦИЈЕ, а ово је ПРВИ знак

Без обзира колико је напољу хладно, не заборавите да с времена на време проветрите просторије у којима боравите, поручују пулмолози.

1611400194_Depositphotos_36996977_l-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Грејање исушује ваздух, а истовремено долази и до исушивања слузокоже носа и грла, што омогућава вирусима и бактеријама да се лакше "залепе".

Прочитајте још: Четири једноставна објашњења зашто жене НЕ РАЗУМЕЈУ мушкарце

Докторка Татјана Радосављевић, пулмолог, каже да је осим проветравања, добар начин да се спречи исушивање ваздуха да се на радијаторима или на пећи држе посуде са чистом водом или да се набаве специјални апарати за ту намену:

Не сушите веш на радијаторима!

- Никако није препоручљиво да се ваздух влажи сушењем веша у кући, јер то може да доведе до веће концентрације влаге, што је друга лоша крајност, као и до испаравања а затим и удисања детерџената.

Први знак је...
Први знак који може да вам скрене пажњу да удишете сув вазух је кашаљ.

Када је реч о догревању или грејању на климе неопходан је посебан опрез.

Сервисирајте редовно клима уређај!

- Ако се клима-уређаји користе и за хлађење и за грејање онда би требало да се сервисирају, односно чисте, два пута годишње - каже др Радосављевић. - Јер, у клима-уређајима могу да се нагомилају алергени као и бактерије. Посебно је опасна бактерија легионела која узрокује тешку упалу плућа, која чак може да се заврши и фатално, а врло се ретко помисли на ову инфекцију.

Прочтиајте још: Јача ИМУНИТЕТ и убрзава опоравак након вирусне инфекције! Потражите ово сезонско воће на пијацама

- Сув ваздух веома иритира дисајне путеве и никако им не прија - каже наша саговорница. - Зато не би требало превише грејати, јер је здравије да се спава у хладнијој соби. Топлота просто гуши и ако особа хрче онда то додатно повећава ризик да дође до инфекције.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.