Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОСЛУШКУЈТЕ СИГНАЛЕ КОЈЕ ТЕЛО ШАЉЕ: Ово је 8 знакова који указују да имате неки здравствени проблем

ПРОБЛЕМИ нарушеног здравља по правилу се ретко испољавају тако да приморају на одлазак лекару.

1698495940_shutterstock_1302585148.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

У већини случајева симптоми су дискретни. То је главни разлог због којег се већина болести открије у поодмаклој фази. Иако је свест о очувању здравља данас на много вишем нивоу него што је то била пре неку деценију, и даље је већина склона да занемарује сигнале које им тело шаље.

Овом приликом вам указујемо на неколико симптома који могу да укажу на озбиљно нарушено здраље.

Жеђ и умор

Добро је познато да отпорност на инсулин (инсулинска резистенција) може довести до високог нивоа шећера у крви. То може оштетити нерве и крвне судове. Такође, може довести и до појаве дијабетеса. Уколико осећате мравињање у ногама или претарану жеђ и умор, треба потражити савет лекара који ће помоћи у откривању проблема.

Проблеми са равнотежом

У случају неуролошке болести - мултипле склерозе, имунолошки систем напада овојнице нерва, што за узрок има отежан пролазак сигнала кроз нерве. У тим ситуацијама вртоглавица и неравнотежа, посебно док се хода су неки од симптома на које обавезно теба обратити пажњу и спровести даљу дијагностику.

Појава учесталих столица

Запаљенске болести црева имају два главна облика: улцерозни колитис и Кронова болест. У оба случаја, имунолошки систем претерано реагује изазивајући упалу у дебелом и танком цреву, али и стварајући променаме структуре ткива органа дигестивног тракта, сужењима, фистулама. Један од првих симптома, поред бола у стомаку, су честе и слузаве столице. Други симптоми могу бити мучнина, бол у зглобовима, грозница и осип на кожи.

Бол у доњем делу леђа

Бол и укоченост у доњем делу леђа, посебно ујутро, може да указује на болест локомоторног система која се назива анкилозирајући спондилитис. У озбиљним случајевима, јавља се губитак целокупне покретљивости. Рано откривање болести и примена адекватне терапије може помоћи да се боље контролише постојеће стање.

Хроничан умор

То је један од типичних знакова дуготрајне упале и уобичајен знак упалних процеса у организму попут фибромијалгије, мултипле склерозе, лупуса и реуматоидног артритиса.

Суво око

Суво око је чест симптом хроничне упале у организму. Један од разлога појаве сувог ока је Сјогренов синдром који утиче на пљувачне и сузне жлезде. Осећај попут песка или пецкања у очима, отицање пљувачних жлезда и сувоћу у носу и грлу је разлог за посету лекару. Уз помоћ медикамената је могуће олакшати симптоме и избећи озбиљне компликације попут губитка вида.

Заборавност

Способност памћења и размишљања може бити нарушена када тело показује знакове упале. Научници настављају да проучавају ову везу. Рани налази сугеришу да хронична упала може допринети развоју Алцхајмеровеј болести и других стања која узрокују деменцију. Ово посебно важи за старије особе. Планови здраве исхране попут примене медитеранске дијете за резултат имају ублажавање упале у организму и очување функција мозга.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas