Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ГЛАВОБОЉА И ЗБОГ ДЕХИДРАТАЦИЈЕ: Разлози због којих можемо да осећамо бол у глави

Узроци главобоља нису увек познати.

1707039390_shutterstock_345961085.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Код неких особа разлог је генетска предиспозиција. Осим тога, постоје бројни спољашњи и унутрашњи чиниоци који могу да буду окидач за појаву бола у глави, али остаје нејасно зашто поједини реагују на те окидаче, а други не.

У спољашње узроке главобоља убрајају се временске прилике, реакације на гужву и контакте са другим људима, као и употреба одређених врста хране и пића.

Унутрашњи узроци подразумевају различита обољења ендокриног и кардиоваскуларног система, психијатријска обољења као и системске инфекције и фебрилна стања која могу повећати учесталост примарних главобоља.

Стручњаци за главобоље издвојили су ове узроке као најчешће окидаче за појаву бола у глави:

Топлота

Топлота је један од разлога бола у глави. Сматра се да тело покушава да се расхлади шаљући више крви у друге делове тела и тако лишава мозак довољних количина кисеоника. Зато немојте да прегрејавате просторије у којима боравите.

Лекови

Употреба лекова који садрже кофеин или антихистаминике може бити окидач за главобољу. Стручна удружења бележе као једну од најчешћих дијагноза, можда код скоро половине пацијента, главобољу због прекомерне употребе лекова. Проблем је и што у страху од болних главобоља многи користе аналгетике скоро свакодневно. Савет је да се употреба лекова ограничи на два дана недељно, уколико морате учесталије да узимате лекове посаветујте се с доктором.

Глад

У веома густом дневном распореду људи некада забораве да једу. Како би мозак добро радио потребна му је глукоза и кисеоник. Уколико се деси да неког од ова два неопходна елемента нема у довољној количини јавља се бол. Савет је да уносите храну на сваких четири до шест сати. Избегавајте брзу храну, а уместо ње бирајте намирнице које споро сагоревају протеине и комплексне угљене хидрате.

Недостатак магнезијума

Нека истраживања тврде да је код скоро половине људи који пате од акутне мигрене откривен низак ниво магнезијума у крви. Овим минералом је богато зелено поврће, спанаћ, риба, семенке. Уколико ни то није довољно размислите о употреби суплемената, имајте на уму да се магнезијум не слаже с неким лековима као што су диуретици, одређени антибиотици, зато је најбоље да се посаветујете с лекарем пре употребе.

Одмор

Иако можда звучи невероватно, али предах од пословних обавеза може да вам зада главобољу. Када се одмарамо ниво хормона стреса кортизола и норадреналина се снижава, што може изазвати ширење или скупљање крвних судова и главобољу. Покушајте да се колико је могуће стога сваки дан мало опустите, да одмор не би био шок за тело. Шетња, боравак у природи и на чистом ваздуху могу бити од користи.

Дехидрација

Многи забораве да пију довољне количине воде у току дана, што је чест разлог за главобољу. Недовољне количине воде чине крв гушћом, услед чега долази до смањена протока кисеоника у мозгу. С друге стране, повећава се ниво серотонина који покреће мигрену. Пијте довољне количине воде, за већину људи довољно је осам чаша воде. Уколико осетите надолазећу главобољу попијте воде, можда ће помоћи. Савет је чиста вода, избегавајте пића која садрже аспартам, има назнака да овај вештачки заслађивач може бити кривац за главобољу.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas