Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

ВРСТА КОЈА ПОЛАКО ИЗУМИРЕ: Ово је чудна историја белих тигрова

Ретко младунче белог тигра рођено је у зоолошком врту у Никарагви пре нешто више од недељу дана, а људи га одгајају након што га је мајка одбила.

1610531622_Depositphotos_46358501_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Шта су бели тигрови?

Бели тигрови су ретки облик бенгалског тигра (Пантхера тигрис тигрис), подврсте тигра која се налази у Индији, Бангладешу, Непалу и Бутану. Нису засебна врста. Уместо тога, бледа боја је резултат рецесивне мутације једног гена, што значи да су потребне две копије гена да би се изразила особина.

Прочитајте још: Пазе шта купују: Ево на шта богати људи НИКАДА не троше новац

Године 2013. тим кинеских истраживача открио је да је пигментни ген назван СЛЦ45А2 одговоран за особину и објавио своја открића у часопису "Цуррент Биологи". Бели тигрови носе варијацију овог гена која спречава производњу црвених и жутих пигмената, који се комбинују и производе наранџасто крзно које имају уобичајени тигрови. Без ових пигмената, тигрови се рађају бели. Варијација не инхибира црне пигменте, тако да бели тигрови и даље имају црне пруге.

Одакле потичу бели тигрови? 
Бели бенгалски тигрови некада су се налазили у дивљини, али врло ретко. Најстарије забележено виђење на индијском потконтиненту датира из 1500-их, а последњи познати бели тигар из слободног домета устријељен је 1958. године, према студији из 2013. године

Готово сви бели тигрови у заточеништву потичу од мужјака по имену Мохан, који је ухваћен из дивљине у централној Индији као младунче 1951. године.

Прочитајте још: Девојка поручила хаљину за 20 000 динара: Када је видела шта јој је СТИГЛО, није могла да престане да се смеје

Међусобно парење белих тигрова одржавало је мутацију живом. Али ова пракса намерног упаривања у сродству довела је до низа здравствених проблема, попут преране смрти, мртворођености и деформитета, написали су аутори студије. Како су се зоолошки вртови почели више фокусирати на узгајање угрожених врста као средство заштите њихових дивљих популација, ови здравствени проблеми и општи недостатак генетске разноликости белих тигрова постали су проблем.

Да ли су бели тигрови угрожени?

Тигрови су угрожена врста, а њихова популација опада, према Међународној унији за заштиту природе. То укључује бенгалске тигрове, од којих је у природи остало мање од 2.500 јединки.

Прочитајте још: СУПЕРМОЋ КЊИГА: Читање ублажава стрес, а реч "ЦИМЕТ" активира осећај за мирис

Како су бели тигрови само варијација бенгалског тигра, а не подпопулација или подврста, они се не сматрају посебном групом угрожених животиња. Међутим, истраживачки тим који је идентификовао варијацију гена тврдио је да ову особину вреди заштитити.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas