Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта кажу стручњаци: Да ли природни биљни производи могу помоћи код кашља?

Професорку Драгану Павловић, специјалисту контроле и примене лековитих биљака са Медицинског факултета Универзитета у Нишу, питали смо зашто се у препаратима за кашаљ, како за децу тако и за одрасле, најчешће срећемо са бршљаном.

1655899436_kasalj.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Зимзелену, вишегодишњу пузавицу лепих листова већ и деца лако препознају. Широко је распрострањена по шумама, баштама и парковима, успиње се уз дрвеће и зидове и краси сеновите углове. Бршљан су користили још антички лекари, помињу га Диоскорид и Хипократ, а касније и већина историјских медицинских списа Европе и Азије. Међутим, у старим вековима се много више говорило о његовим магијским моћима него о примени у лечењу.

У старом Египту је бршљан био посвећен богу плодности и бесмртности Озирису, а у старој Грчкој је Дионис често приказиван са венцем од бршљана на глави. Бршљан се још увек сматра симболом вечности, чврсте везе и верности, али је сада његова лековитост научно потврђена. Интересантно је да је бршљан и један од најснажнијих природних пречишћивача ваздуха пошто уклања велики број токсичних супстанци и повећава концентрацију кисеоника у атмосфери. 

Фото: Хербико

Од 16 врста рода Хелиx колико је препознато у свету, у нашој земљи расте само једна – управо лековити бршљан Хедера хелиx. Он садржи велики број драгоцених састојака из више различитих класа биљних једињења, али су за деловање најважнији сапонини. Сапонини су добили назив по речи сапо што значи сапун пошто су биљке које их садрже вековима коришћене за прање (нпр. сапуњача). Сапонине садржи и нека уобичајена храна: пасуљ, спанаћ, сочиво, соја и овас. Сапонини бршљана су нешто слабије растворљиви у води од осталих сапонина и вода поспешује њихово разлагање, па се за њихову екстракцију користи смеша воде и етанола. Етанол је врста алкохола која се налази у алкохолним пићима, али се у многим индустријама, па и фармацеутској, користи као растварач и средство за екстракцију (издавајање активних састојака из биљака). Ово је било познато и видарима из прошлости који су бршљан најчешће потапали у вино. Европска агенција за лекове течне и чврсте производе са водено-етанолним екстрактима сувог листа бршљана препоручује код продуктивног кашља. 

Фото: Проф. др Драгана Павловић

Бршљан се не помиње толико често у рецептима народне медицине (код нас у делима Васе Пелагића и Јована Туцакова тек са понеком напоменом) као неке друге биљне врсте. Ипак већ читаву деценију је управо лист бршљана биљна супстанца број један по заступљености у биљним препаратима како у ЕУ тако и у Србији. Ово не треба да чуди ако знамо да је највец́и број регистрованих биљних производа намењен за употребу код различитих респираторних поремец́аја, где се најчешће третира кашаљ. Наиме, поред тога што поспешује лучење веће количине секрета мање густине чиме олакшава искашљавање, бршљан делује спазмолитички, антиинфламаторно па чак и антимикробно. Тренутно су у току испитивања утицаја неколико комбинованих сирупа који садрже екстракт листа бршљана на антивирусни имуни одговор ЦОВИД пацијената. Ипак, за сада је ефикасност производа са бршљаном најбоље потврђена када је у питању олакшавање искашљавања и смањење учесталости и интензитета кашља. Производи на бази листа бршљана су безбедни за употребу код акутних респираторних инфекција и бронхитиса. Екстракти бршљана се налазе и у биљним додацима исхрани који, уколико су добро формулисани и од поузданог произвођача, могу бити велика помоћ управо код кашља. 

Фото: Хербико

Примена производа са сувим екстрактом бршљана је изузетно интересантна, па чак и  у осетљивим популацијама код којих се увек саветује опрезна примена свих лекова па и биљних лековитих производа. Сматра се да у сувом екстракту више не постоји алкохол који би требало избегавати у производима намењеним деци, трудницама и дојиљама. У циљу потврде безбедности наставља се са бројним испитивањима примене ових препарата у осетљивим популацијама. Резултат недавне студије спроведене у Европи, која је пратила 245 трудница, указује да се сируп са екстрактом листа бршљана може безбедно краткорочно користити током трудноће. 

На финални ефекат биљног производа утичу не само одабир биљне врсте/дела биљке који се користи, начин сакупљања/одгајања и време брања и сушења, већ и поступак прераде и екстракције, начин израде и контроле готовог производа. Управо зато је најбезбедније и најбоље користити готове фармацеутске производе провереног квалитета.

У складу са препорученим стандардима за производњу препарата за оралну примену креиран је и нов Хербико натурал бршљан са медом, који поред сувог водено-етанолног екстракта листа бршљана садржи и мед. Мед је, како у традиционалној тако и у званичној медицини, заузео своје место у третману кашља код деце и одраслих. Бршљан и мед ће својим заједничким деловањем помоћи код сувог и продуктивног кашља.

 Иза једноставне бочице сирупа са бршљаном стоје озбиљна истраживања ефикасности и безбедности примене.  

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas