Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДЕСЕТ природних састојака за зиму без кашља

Кашаљ, накашљавање и кашљуцање малишана увек уплаши родитеље, а чест је пратилац хладнијег дела године

1666959859_a55319f8757c070c0db1ad2474685a1543fc1149.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Уобичајен је симптом различитих респираторних поремећаја који може нарушити свакодневне активности, сан и квалитет живота деце и родитеља. Понекад је тешко одредити да ли се ради о продуктивном, сувом или мешовитом кашљу.

Ипак, оно што је важно да знамо је да се пре него што се детету уведе синтетски лек, а свакако пре антибиотика, према препорукама британског Националног института за здравство (НИЦЕ) саветује да прва линија одбране код кашља буде из природе¹. Постоји велики број природних лековитих супстанци које делују повољно на дисајне путеве и различите врсте кашља. Није их лако поређати по ефикасности, али ако треба да издвојимо 10 најважнијих, то би били:

1. Мед

Мед поред антимикробне активности повећава присуство хемијских супстанци које испољавају и умирујуће и опуштајуће ефекте. Посебно је ефикасан код ноћног кашља деце². Мед је безбедан за примену, а због слатког укуса га радо прихватају све генерације. Биљни производи са додатком меда су безбедна и ефикасна помоћ превенцији и терапији почетних фаза обољења дисајних путева1.

Фото: промо

2. Витамин Ц

Витамин Ц је једна од кључних супстанци за функционисање људског организма која се мора уносити сваки дан. Доприноси јачању имунолошког одговора подржавајући урођени и стечени имуни систем. Недавна анализа чак 9 клиничких испитивања је потврдила да примена високих доза витамина Ц код инфекције вирусима прехладе доводи до смањења трајања инфекције и убрзава излечење³. Препоручене дневне дозе су и даље у опсегу 15 – 115 мг/дан4. Витамин Ц, поред бројних других улога у организму, доприноси нормалној функцији имуног система5.

3. Бршљан

Лист бршљана је одлична терапијска опција за ране симптоме инфекција респираторног тракта. У три велике клиничке студије потврђено је брже смањење озбиљности симптома, као и смањење учесталости продуктивног кашља у односу на пацијенте који нису користили препарате бршљана, као и одсуство озбиљнијих нежељених ефеката примене. Препарати листа бршљана су безбедни за примену код акутних инфекција горњих дисајних путева и бронхитиса6. Већ читаву деценију је управо лист бршљана биљна супстанца број један по заступљености у биљним лековима како у Европској Унији тако и у Србији7. Бршљан поспешује лучење веће количине секрета мале густине чиме олакшава искашљавање. Додатно делује противупално, спазмолитички, па чак и антимикробно3. Не саветује се примена чаја, па на тржишту постоје биљни лекови и биљни додаци исхрани са бршљаном.

4. Шипурак

Шипурак је богат извор ликопена, али и других значајних биљних једињења. Познати стари шипурак од кога се вековима у јесен припремао џем, а зими чај сада је у фокусу научне јавности. Он садржи велики број различитих класа биолошки важних активних супстанци, па помаже противупалну и антивирусну активност8. Европска агенција за безбедност хране (ЕФСА) сматра шипурак антиоксидансом и богатим природним извором витамина Ц који повољно делује на имунитет7.

5. Бели слез

Слузи из корена белог слеза облажу слузокожу уста и ждрела, штитећи је од иритације9. Зато се препарати белог слеза користе код иритације уста или грла и повезаног сувог кашља. Потврђен је умирујућ ефекат на кашаљ, али и повољан ефекат корена белог слеза на имунитет и против упала. Некада се припремао чај од корена белог слеза преливањем хладном водом пошто се тако извлачи највећа количина слузи10. Међутим, тако добијен напитак је често био бактериолошки неисправан, а увек погодан за брз развој микрооганизама, па се зато данас најчешће израђују сирупи. Две клиничке студије које су обухватиле око 900 деце са иритацијом уста и грла и повезаним сувим кашљем су регистровале смањење кашља након примене сирупа корена белог слеза³. ЕФСА повезује бели слез и здравље дисајних путева у смислу умирујућег, пријатног ефекта на грло, ждрело и гласне жице, и олакшања у случају голицања у грлу и ждрелу7.

Проф. Др Драгана Павловић

6. Боквица

Лист боквице је традиционални биљни лек за симптоматско лечење иритација усне дупље или ждрела и пратећег сувог кашља, катара респираторног тракта и блажих упала слузокоже уста и грла3,7. Боквица и њени карактеристични активни састојци испољавају противупалне, антибактеријске, антивирусне, спазмолитичке и имуностимулаторне ефекте9.

7. Јагорчевина

Корен јагорчевине се користи као експекторанс (супстанца која помаже у избацивању слузи) код кашља повезаног са прехладом, катара респираторног тракта и хроничног бронхитиса3,9. Цвет јагорчевине је нешто блажег деловања (садржи мању количину главноделујућих сапонозида), али има исту намену. ЕФСА јагорчевину повезује са изјавом да ,,промовише здравље горњих дисајних путева’’ односно ублажава иритацију грла и ждрела7.

8. Камилица

Камилица је једна од најпознатијих лековитих биљака на свету. Међу бројим симптомима, за цвет камилице у традиционалној медицини стоје препоруке за: кашаљ и бронхитис, грозницу и прехладе, упалу уста и грла и склоности ка инфекцијама9,11,3. Противупални ефекат и ефекат на опуштање мишића дисајних путева цвета камилице су потврђени у клиничким студијама9. Камилица се често комбинује са другим лековитим природним производима у циљу постизања веће ефикасности. Тиме се постиже синергистички ефекат, односно снажнији ефекат.

9. Босиљак

Босиљак, било свеж или осушен, је изузетно цењен зачин, а његово етарско уље испољава снажно антимикробно дејство. Босиљак помаже смиривању прехладе и доприноси физичком благостању, а све више се помиње и утицај босиљка на постизање оптималне менталне активности и активности памћења и опажања7.

10. Мама

И шта би био последњи и јединствени састојак за здраво одрастање сваког малишана? Мама. Мама или друга блиска драга особа која брине о детету, ослушкује његов кашаљ, али и његово расположење, запажа и најмању промену, па просто осети када је време за посебну негу. Комбинација безбедних и ефикасних природних састојака у течном производу провереног произвођача и будно око брижне маме: ето решења за зиму без кашља.

Природни лековити производи у добро формулисаним додацима исхрани могу бити велика помоћ код кашља. Зато препоручујем ХЕРБИКО производе, који захваљујући деловању природних активних састојака, доказано у клиничкој пракси, позивино утичу на смиривање сувог кашља, али и на лакше искашљавање код продуктивног.¹²

 

  1. Cough (acute): antimicrobial prescribing. NICE guideline. Draft for consultation, August 2018. (https://www.nice.org.uk/guidance/ng120/chapter/summary-of-the-evidence#self-care-2)
  2. Paul I.M., Beiler J., McMonagle A., Shaffer M.L., Duda L., Berlin C.M.Jr. Effect of honey, dextromethorphan, and no treatment on nocturnal cough and sleep quality for coughing children and their parents, Arch Pediatr Adolesc Med. 161 (2007) 12: 1140–1146.
  3. Feyaerts A.F., Luyten W. Vitamin C as prophylaxis and adjunctive medical treatment for COVID-19? Nutrition (2020) 79–80:110948.
  4. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-Consumer/
  5.  https://www.efsa.europa.eu/
  6.  Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC). (https://www.ema.europa.eu/ )
  7. Inspections, Human Medicines, Pharmacovigilance and Committees Division. Uptake of the traditional use registration scheme and implementation of the provisions of Directive 2004/24/EC in EU Member States. EMA/HMPC/322570/2011 Rev. 7, 2017.
  8.  Wang Y., Zhao Y., Liu X., Li J., Zhang J., Liu D. Chemical constituents and pharmacological activities of medicinal plants from Rosa genus, Chin. Herb. Med. 14 (2022) 2:187-209.
  9.  European Scientific Cooperative on Phytotherapy. ESCOP Monographs: The Scientific Foundation for Herbal Medicinal Products. ESCOP, 2003.
  10. Tucakov J. Lečenje biljem. RAD-Beograd, 1997.
  11.  PDR Thomson PDR. PDR for Herbal Medicines, third ed. Thomson PDR, 2004.
  12.  V.Veković, Z.Živković, Timočki glasnik, 2015. Iskustva sa biljnim preparatima u terapiji kašlja kod dece. UDK 616.231-008.41-085.322-053.2 615.451.2


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas