Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Докторка открива: Ево која два састојка решавају проблем СУВОГ И УПОРНОГ КАШЉА САВЕТ

Са проф. др Зорицом Живковић, педијатром-пулмологом из КБЦ „Др Драгиша Мишовић“, разговарали смо о томе због чега су респираторне инфекције доминантно горњих дисајних путева код деце најраспрострањеније и који је најчешћи разлог јављања лекару. Кашаљ је главни симптом болести дисајних путева.

1644842370_pjimage---2022-02-14T133127.866.jpg
проф. др Зорица Живковић, педијатар-пулмолог
Oglas

Изазивачи су углавном бројни вируси. Серијске инфекције које се дешавају у зимским месецима нарочито су честе код деце која похађају колектив и у тим ситуацијама лечење и излечење постају компликовани и тешко достижни. 

Кашаљ је одбрамбени, заштитни рефлексни механизам који обезбеђује чишћење и пролазност дисајних путева, помаже избацивање секрета или страног тела, иританаса и штетних честица из дисајних путева. Сам по себи, кашаљ није болест, али ако се јавља често, дуго траје, омета активности и сан, треба га адекватно проценити и, колико год је могуће, према узроку га и лечити. 

У педијатријској популацији, кашаљ је убедљиво најчешћи симптом и знак одговора слузнице дисајних путева на различите агенсе и врло је типично да се у једној епизоди продуженог кашља појављују и фазе сувог и фазе продуктивног кашља, које се смењују и надовезују и ствара се зачарани круг. 

Неспецифичан кашаљ, као изоловани симптом код детета које је иначе доброг општег стања и кондиције, не захтева медикаментну терапију, нарочито не антибиотску, али има оправдања за примену лекова за ублажавање симптома попут биљних препарата. Иако најчешће безазлене, дуготрајне тегобе у виду кашља и искашљавања секрета које ометају свакодневне активности и ремете сан треба испитати и лечити.

Фото: Промо

Кашаљ је један од најчешћих симптома, који прати инфекције горњих и доњих дисајних путева у дечјем узрасту. Поред тешкоћа које дете осећа: немогућност дисања кроз нос, отежано дисање и гутање, сливање секрета и ноћни напади кашља са повраћањем, родитељске фрустрације су чак интензивније. Разумна објашњења која им можемо пружити су скоро увек недовољна, а савет да се не спроводе опсежна испитивања и агресивно лечење у акутним фазама и нарочито код претходно здраве деце, сматрају непрофесионалним приступом њиховом проблему. 

Зимски период је сезона акутних вирусних инфекција, обољевају деца свих узраста, степен тежине болести је различит у односу на узраст и претходно стање, али је сигурно то период највећег оптерећења здравствених служби због кашља и то у свим могућим облицима.
 
Жалбе на суви цепајући кашаљ, који затим постаје влажан и сочан “пушачки” како најчешће описују родитељи, да би уследио и трећи круг, поново сувог гребућег кашља, никако није лако решити саветима, смиривањем или игнорисањем. Другим речима, морамо бити спремни да понудимо опцију, која ће задовољити све критеријуме, а најпре помоћи оболелом детету, које се сигурно највише и мучи, иако родитељи исцрпљено наводе како ноћима већ не спавају,па се поуздано зна да је њима изузетно тешко.  

Најделотворније ћемо приступити ако саветујемо примену природних препарата, што је пракса и у другим земљама, које се осим добростојећих здравствених и социјалних служби, могу похвалити и доказима вредним тврдњама о прихватљивости хербалне медицине.

Један од првих производа природе који је људима био доступан за исхрану био је мед. Мед у свом саставу има органске киселине, аминокиселине, полен, етарска уља, флавоноиде, витамине и минерале, те друге вредне састојке. Од витамина, мед садржи Б1, Б2, Б5, Б6, Ц, Д, Е, К, а од минерала – натријум, калијум, калцијум, фосфор, магнезијум, гвожђе, цинк, јод, бакар, хром и селен. Најпознатије лековито својство меда јесте олакшавање симптома грипа и прехладе, те других болести респираторног тракта, као што су бронхитис, упала грла и синуса. 

Повољно дејство меда се може појачати додавањем лековитог биља, такве комбинације су ефикасне у лечењу кашља код деце, у најранијим фазама, када се још не може ни сигурно утврдити која ће компонента кашља превагнути.  Могућност да се не уводе антибиотици, а да се ипак започне лечење детета, и у току фазе повишене температуре и акутних тегоба, као и у случају продуженог и мешовитог кашља, одличан је начин да се детету и његовом окружењу поврати миран сан. 

Хербална терапија се може користити у превенцији, и као додатна терапија код почетних или развијених форми кашља код деце и одраслих. Објављени су резултати двоструко слепо контролисаних студија који су показали да препарати на биљној бази имају потенцијал у спречавању кашља, прехладе, грипа, али и у развијеним формама болести праћених кашљем. Поуздано знамо да је највећи број инфекција вирусне етиологије и самим тим не захтевају антиобиотску примену, и улога лекара је да правилно процене потребу за антибиотиком. а уколико не постоји, да саветују препарате, који имају олакшавајуће дејство. 

Вишекомпонентни биљни производи са медом као што је Хербико® помажу да се смири сув, надражајни и исцрпљујући кашаљ као и да се олакша елиминација секрета из дисајних путева. Хербико® садржи пажљиво одабрану комбинацију биљака и меда која се традиционално користи у симптоматској терпапији кашља.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas