Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МУНИЦИЈА

Далекометно стрељаштво је подстакло развој карабинске меч муниције у широком спектру тежине

Док се у свету у Ф Класи користе балистички супериорни калибри, домаћа такмичења по избору муниције више личе на Бенчрест

municija-1.jpg
Ацо ПОЛИЋ, Барнард Прецисион, ППУ
Oglas

Захваљујући ригорозним правилима Палма дисциплине, далекометног стрељаштва, и ограничавању тежине зрна калибра .308 Wин. на она не тежа од 156 г (касније је додат .223 Рем са зрном не тежим од 81 г), данас у понуди имамо нека од најбољих стрељачких зрна за калибар .30, баш у овој тежини - 155 грама.

Пушка за Ф Клас

У свету, у дисциплини Ф Класа под Опен категоријом доминирају балистички супериорни, а уједно и калибри прихватљивог трзаја и века цеви, тако да се све "врти" око старих добрих 7 мм у далеким дистанцама (.284 Wин. и његове побољшане варијанте, затим 7 мм РСАУМ и сл.) и 6-6,5 мм у кратким (6 мм БР Норма и њене побољшане варијанте, као и 6,5x47).

Домаћи стрелци мимо тренда у свету

ТР класа је утицала на развој супертешких (за калибар) зрна за .308, у распону између 200-215 г. Код нас, због кратких дистанци овакви трендови калибара су присутни у траговима и стрелци су се окренули адекватнијим решењима која доминирају у свету у Ф Класи Опен кратким дистанцама, те поменутим мањим калибрима, док .308 Винчестер у ТР класи углавном експлоатишу са зрнима из домена 168-175 г (чак један број стрелаца користи и 155 г).

Најзаступљенији калибри у такмичењима
7x57 - за поређење, .222 Ремингтон, 6 мм ППЦ, .30 БР, 6 мм Дашер, 6 мм БР, 6,5x47, 6,5 Кредмор, .284 Винчестер, .223 Ремингтон, .308 Вин.

Прочитајте јошОд вештине стрелца и познавања екстерне балистике до параде оружја на кратким даљинама

Није реткост, код напреднијих стрелаца (који су схватили како код нас "слабо ветрови дувају") да видите калибре намењене првенствено кратким дистанцама у Бенчрест дисиплини, попут .30 БР, 6 мм ППЦ.

Конструкција метка доприноси прецизности

Код бенчреста акценат је на структурално прецизним калибрима, мање запремине барутне коморе, уједно и мањег калибра, који дају, односно лако постижу ниске вредности стандардне девијације у почетним брзинама. То на великим удаљеностима даје мање вертикално растурање групе.
У шорт рејнџ бенчресту 100/200 јарди неприкосновено владају калибри 6 мм ППЦ и .30 БР, који су са трона скоро потпуно потиснули некадашњег "вишеструког рекордера" кратких дистанци - .222 Ремингтон.

У средњим и далеким дистанцама бенчрест такмичења - 500-600 и 1000 јарди, скоро у потпуности преовлађују калибри 6 мм, односно искључиво 6 мм БР чаура и њене побољшане варијанте - 6 мм Дашер, 6 мм БРX, 6 мм БРА и други. Најпопуларнији калибри протекле две године били су 6 мм Дашер, 6 мм Кредомор, 6 мм XЦ, 6,5x47 и 6,5 мм Кредомор.

Омиљена трострука двојка

Калибар .222 Ремингтон настао је "скалирањем" старог доброг 7x57, а не .30-06 како и данас пише у америчкој штампи. Јер у периоду после Другог светског рата када је калибар настао, није баш било популарно поменути релацију са старим немачким метком.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas