Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Оптика Кахлес К18и

Ефектно савршенство (ФОТО)

Аустријска фирма лансирала модел већег увећања, намењен првенствено за спортска такмичења у дисциплинама ИПСЦ и 3-гун

1608890795_kahles.jpg
кахлес - фото: Љубиша Момчиловић
Oglas

Нови лого, савременог, динамичног и спортског изгледа као да је оживео стару реномирану компанију “Кахлес”, која је одважно кренула да тржишту нуди нове производе, од двогледа, ласерских даљиномера до његових првих ред дот нишана.  

Прочитајте још: Да ли монтаже за оптички нишан морају да буду скупље од просечног карабина?

У односу на претходни модел, К18и је дужи и тежи, али има савршене оптичке перформансе, фото: Љубиша Момчиловић

На светском сајму “Шот Шоу” у Лас Вегасу “Кахлес” је представио ласерски даљиномер монокулар Хелиа РФ-М 7x25 и нови широкоугаони оптички нишан К18и, К серије, увећања 8x. Већ неколико година на тржишту оптичких нишана примећена је потражња за моделима већег увећања, тако да су се појавили модели са увећањима 8x и чак 10x.  

Сарадња са спортским стрелцима 

Пратећи сугестије и захтеве најбољих спортских такмичара Европе и Северне Америке “Кахлес” је развио сопствени модел. Резултат ове успешне сарадње је модел К18и, намењен пре свега спортским стрелцима у ИПСЦ и 3-гун такмичењима. 

Стрелац може да бира између две величине полугице за подешавање увећања, фото: Љубиша Момчиловић

Нишан К18и представља унапређење легендарног модела К16и, који је представљен 2014. године, са којим сам се ближе упознао у Мађаркој на првенству Европе у пушци 2015. године. Био сам одушевљен ширином видног поља, чистоћом слике и могућности пуцања са 1x увећањем, као са ред дот нишаном.  

Такође имао је фабричку ручку на точку за промену увећања, што је омогућавало његову брзу и прецизну променуа, без гледања на подеоке. Једноставно, само је требало запамтити жељени положај ручице за одређено увећање, односно вредност увећања када се ручица налази на положају 9, 12 или 3 сата. Наредних неколико година користио сам К16и на свим својим такмичарским и ловачким пушкама.  

Специјализоване кончанице 

У односу на К16и, нови К18и је дужи за 22 мм и тежи 70 грама, али има савршене оптичке перформансе. Развијен је за рафинирано и интуитивно гађање између 20 и 300 м у ИПСЦ и до 700 м у 3-гун такмичењима. Велики окулар омогућава брзо уочавање мете у односу на околину, што је важно такмичарима, као и велико видно поље од 5,3-42,5 м/100 м и нови иновативни тип осветљења кончанице назване Кахлес Маx Лигхт. 

Екстра светла илуминација у другом фокалном плану за јако позадинско осветљење, фото: Кахлес

К18и је у другом фокалном плану, са ниским туретима и елевацијом од 1цм/1клик/100м. Велики зум фактор од 8x па све до реалног увећања 1x, пружа стрелцу идеалну комбинацију за гађање на различитим растојањима, заједно са две потпуно нове кончанице развијене за спортска такмичења. 

Током дизајнирања ових кончаница водило се рачуна првенствено о њиховој намени за ИПСЦ и 3-гун такмичења. Да слика буде без икаквих изобличења у односу на увећања, а да све буде ипак прецизно координисано између тачке, линија и центра мете.  

Нова развијена полугица за подешавање увећања може бити персонализована са две величине. Робусна израда тела нишана потпуно је прилагођена стрелцу, заједно са разним другим карактеристикама, омогућавају најбоље могуће перформансе у тешким такмичарским условима, где само неколико десетинки могу направити разлику између неуспеха и успеха. К18и је подигао квалитет слике на највећи могући ниво, користећи стакла из премијум категорије, каква се уграђују и у чувене Сваровски З8 моделе. 

Решење за сунчане дане 

Маx Лигхт функција за најјача позадинска осветљења, која су могућа на такмичењима, фото: Кахлес

Посебно истичем могућност додатног осветљења нишанске кончанице, Маx Лигхт. У питању је одлична комбинација јачине осветљења кончанице за сунчане летње дане, када велика количина светлости заслепљује такмичара. У оваквој ситуацији сам се нашао више пута на такмичењима у САД. Права ноћна мора било је пуцати ка истоку у зору и предвече ка западу.  

Много поена је изгубљено због немогућности да се јасно виде мете и нишани. У таквим ситуацијама једина помоћ такмичарима је најјачи интензитет светлости нишанске тачке, која може јасно да се види и при директном излагању великој количини сунчеве светлост. 

Брза промена увећања 

Нови нишан је оптимизован за ИПСЦ и 3-гун мечеве, фото: Љубиша Момчиловић

Уз оптику добијају се и две ручице за промену увећања, које могу да се скидају и поставе на различите позиције, по жељи такмичара. Такође, оне су различите дужине, тако да се и ту може изабрати најповољије решење за брзу и прецизну промену увећања. Предњи део је ојачан ради додатне заштите од удараца, а компанија даје гаранцију на 10 година за своје моделе К серије.  

Прочитајте још: Какву слику пружају кристална сочива у немачком спотеру? У најмању руку - савршену

У свету спортско-тактичког стрељаштва аустријска фирма заузима сам врх где је, једина са производима у апсолутној премијум класи дине, што  оправдава цену од око 2.500 евра.  

Љубиша Момчиловић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas