Oglas
· · Komentari: 1
Optički uređaji za osmatranje

Kakvu sliku pružaju kristalna sočiva u nemačkom spoteru? U najmanju ruku - savršenu

Nemački proizvođač Hensoldt, ne krije da je njegov top-uređaj Spotter 45/60 u startu namenjen samo najbogatijoj klijenteli

HNS-1.jpg
HNS - Ninoslav TRIFUNOVIĆ
Oglas

Jedan od proizvođača vrhunskih optičkih sredstava je i “Hensoldt” iz nemačkog grada Veclara, privukao nam je pažnju uređajima za osmatranje - spoterima. Detaljno smo pregledali dva modela, prvi sa uvećanjem od 15 do 45x, a drugi od 20 do 60x. U oba slučaja, prečnik objektiva je 72 mm, što je i više nego dovoljno za prikupljanje svetlosti i široko vidno polje.

Kako smo saznali od “Hensoldtovih” predstavnika, vidno polje na 1000 metara iznosi 49 metara na minimalnom uvećanju i 19 na maksimalnom. Na naše pitanje, zašto postoje dva modela, praktično identična po dimenzijama i izgledu, a sa različitim uvećanjima, dobili smo odgovor da je to zbog upotrebe u vrelim krajevima, poput Bliskog Istoka.

Pustinjska varijanta

Opšti izgled zadnje strane uređaja za osmatranje

Tu do punog izražaja dolazi najmanje uvećanje uređaja od 15 do 45x, jer miraž predstavlja manji problem nego sa uvećanjem od 20x. Očigledno nemački proizvođač misli i o ovakvim eventualnostima, što je za svaku pohvalu. Optimalna udaljenost oka od okulara iznosi 20,5 mm za uređaj sa većim uvećanjem i 30,5 sa manjim. Ovo je bitna stvar kod spotera, jer jeftini uređaji uglavnom zahtevaju da oko bude skoro zalepljeno uz okular da bi dobili željenu sliku.

Pročitajte još: Šta donosi četvrta generacija SRS repetirki?

Na stranu što je ovo za oko zamorna praksa, ali  zahteva i veliku pažnju da ne bi slučajno pomerili spoter i promenili sliku, pa bi onda opet morali da je tražimo. A ukoliko je uređaj podešen na veliko uvećanje, ovo ne predstavlja nimalo zanimljivu situaciju. Masa uređaja je malo veća, ali i dalje prihvatljiva - 1770 grama.

Za vojnu klijentelu

Telo uređaja je obloženo zaštitnom gumom, što je uobičajena praksa, videli smo verzije u pustinjskoj i crnoj boji, ali postoje i dodatne zaštitne torbice-futrole u maskirnim dezenima. To, cena, kao i sijaset dodatne opreme upućuje nas na zaključak da je proizvođač na umu imao prvenstveno vojnu klijentelu. I to ne običnu, već vrlo specijalizovanu, poput snajperista i izviđača “raznih fela”.
Na primer, jedna od osobina je da uređaj ima osvetljenu končanicu u prvom fokalnom planu. U pitanju je u stranu pomerena končanica u obliku slova L, sa podelom u hiljaditim, ali postoji i verzija sa Horusovom končanicom - “jelkom” kako je obično zovu domaći strelci. Na ovaj način, pri svakom uvećanju imate mogućnost tačnog merenja uglovnih vrednosti bez ometanja slike. Ovakve stvari direktno upućuju na službenu upotrebu.

Višenamenski modul

S-Com modul se montira sa strane spotera i unapređuje postojeću optičku jedinicu značajnim mogućnostima

Dalje, na vrhu i bočnim stranama tela se nalaze otvori na koje je moguće postaviti Pikatini šine. Izbrojali smo ih pet, ali ne bi nas iznenadilo da postoji još poneka. Ove šine služe za montiranje dodatne opreme i to ne bilo kakve. Sama dodatna oprema je još jedan od pokazatelja visokospecijalizovanosti spotera. Jer, ovde govorimo o pasivnim pojačivačima svetlosti poput AN/PVS 14, laserskim daljinomerima, red dot nišanima za brzu akviziciju predmeta osmatranja, blu tut konekcija i slično. U našem slučaju, sa leve strane spotera je bio montiran višenamenski uređaj, odnosno S-COM što je skraćenica od Spotter Clip On Modul (spoter, kačeći modul). Ovaj modul korisniku nudi niz mogućnosti. Na prvom mestu, tu je laserski merač daljine sa balističkim kalkulatorom. Laser ima maksimalni domet od 5000 metara, dok odstojanje do mete dimenzija 75x75 cm može da izmeri do impresivnih 2300 metara. Preciznost merenja je standardnih +/- 1 metar na 1000 metara. Balistički računar korisiti G1/G7 funkciju i u stanju je da uračuna i Koriolisov i Magnusov efekat. Osim ovoga, tu je i GPS uređaj, kompas, meteo stanica... Sve ono što je potrebno za savršeno precizno plasiranje snajperskog hica ili navođenje minobacača ili artiljerije.

Čistoća slike je na najvišem mogućem nivou

Kristalna slika

Optički... Treba li uopšte trošiti reči da se opiše slika koju stvara jedan Spotter 60? “Cajs” i “Hensoldt” ne koriste tradicionalna olovna stakla za sočiva, već super ahromatske fluorit kristale. Prednost ovoga je ispravka sferne aberacije, a i boje izgledaju potpuno prirodno. Kada na to dodate nemačku pedantnost, inženjersku umešnost i iskustvo u izradi optičkih instrumenata, jasno je da je rezultat savršenost.
Ali uz sve ovakve osobine u superlativu dolazi i cena, a to je jedina teška mana. Osnovni uređaj košta između 4000 i 4500 evra! Horusova končanica, koja nije standard, već se ekstra poručuje, još je oko 400 evra. U zemlji gde se za tu cifru može kupiti polovan automobil, ovakve cene mogu lako da izazovu vrtoglavicu i nesvesticu. Uostalom i osoblje Kompanije nam je odmah skrenulo pažnju da je ovo namenjeno samo najbogatijoj klijenteli.

Pročitajte još:Pažljivo odabran dizajn, cena 1.500 dolara: Testirali smo američki hibrid evropskog oružja (FOTO)

Konačni sud? Ako ste tajkun, ili ste barem voljni da “prodate bubreg na crnom tržištu” da bi sebi priuštili ovakvo savršenstvo, samo napred. Mi, obični smrtnici zavidećemo vam, a neki će se možda tešiti, da eto, ipak ima neko ko je u stanju da sebi priušti ovakav luksuz.

foto: Ninoslav Trifunović

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas