Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Пиштољ

Естетски “испад” тексашког микса ЗБУЊУЈЕ љубитеље оружја

Хадсон Х-9 представља интересантну мешавину популарних решења са Глока и Колта М-1911 који покушава да помири супротности - класичне и модерне пиштоље

1594327625_Hadson.jpg
Хадсон - фото: Драган Шапоњић
Oglas

Компанија “Хадсон Мфг.” из града Темпле у Тексасу настала је 2014. године као резултат жеље да се обједине добре стране два пиштоља - висока поузданост Глока и сјајна ергономска решења Колта М-1911. 

Прочитајте још: Најбољи и најлепши малокалибарски пиштољ ИКАДА ПРОИЗВЕДЕН (ФОТО)

Звучи једноставно, али до реализације требало је прећи дуг пут па је с тим циљем окупљен шаролик развојни тим од полицијских и војних ветерана, спортских стрелаца и инжењера оријентисаних на футуристички дизајн. Нова компанија и пиштољ јединственог изгледа збунили су верне фанове оба табора - Глокка и Колта, привукли пажњу многих посетилаца сајмова, али и стручне јавности. 

Обратите пажњу на мали угао одбрављивања, фото: Драган Шапоњић

Јединствен изглед

Визуелно, модел Хадсон Х-9 има силуету код које горњи део подсећа на Глок, рам са рукохватом на Колт М-1911, а предњи део… Па, то изазива конфузију. Практично од доње ивице штитника окидача па до уста цеви протеже се необично кућиште. Честа су питања да ли је то модул са ласером и тактичком лампом, а они маштовитији претпостављају да је реч о интегралном пригушивачу. Уствари, ту је смештена повратна опруга са вођицом, да би цев имала што нижу осу, а тиме мањи одскок при опаљењу. 

Детаљ рукохвата у маниру М-1911, фото: Драган Шапоњић

Други разлог је покушај да се на тај начин преусмери енергија трзаја што ниже, кроз рам на корен шаке, што омогућава бржи след хитаца. На жалост, нисмо били у прилици да ову теорију докажемо на стрелишту, али утисци корисника су по том питању врло повољни. На дну овог кућишта налази се Пикатини шина са само једним урезом, али њена дужина допушта монтажу већине светиљки на тржишту. 

Нестандардне футроле 

Проблем је што тако монтиран модул тешко можете активирати простим притиском прста (као што је предвиђено), јер се налази три центиметра ниже у односу на прописану позицију. Власници Хадсона Х-9 мораће да сачекају на уређаје намењене стриктно за њихов пиштољ или да вежбају покретљивост прстију уз неизвестан исход. Додатни проблем је смештање такве “скаламерије” у футролу, јер је Х-9 у основној верзији по габаритима близак пиштољу пуне величИне, опремљеним светиљком. Истини за вољу, растућа популарност овог модела довела је до тога да већ петнаестак произвођача нуди различите футроле, али га то не чини мање рогобатним. 

Веома удобно оружје, фото: Драган Шапоњић

Ипак, склон сам да Хадсону опростим естетски “испад” са прешироким предњим делом. Рам пиштоља је један од два сегметна који Худсон Х-9 повезују са М-1911. Ако волите тај облик, ширину и угао дршке (а свако воли), онда ће Х-9 савршено да вам “легне”. Рам је израђен од челичног откивка, има танке, чисте контуре и изазива сјајан осећај када је у рукама. У плану је верзија са рамом од алу-легуре али о полимеру, не размишљају - барем засад. Рукохват је са предње стране ситно чекиран и иако више ценим оштрије врхове на минијатурним пирамидама, постојеће решење је веома удобно. 

На дну је полукружно удубљење које олакшава насилно вађење оквира у случају застоја или заглављивања. Иако задња страна дршке делује као традиционални М-1911, не постоји класична аутоматска кочница, а свој дводелни изглед дугује ситно чекираном композиту Г-10 који прави чувени “Хог”. Танке, дискретно охрапављене странице дршке такође су направљене од отпорног Г-10. 

Предвиђен и за леворуке

Изазвао велико интересовање Худсон-Х9, фото: Драган Шапоњић

Многе изненади чињеница да Х-9 у свом танком рукохвату уместо класичног, једноредног, прихвата оквир повећаног капацитета са 15 метака калибра 9 мм. Сужени горњи део оквира допушта брзу промену, а ивице отвора на доњем делу дршке су избрушене тако да формирају дискретан левак који олакшава увођење новог оквира. Дугме за избацивање оквира је на уобичајеном месту и за леворуке стрелце може се једноставним захватом пребацити на супротну страну. Полуга устављача навлаке је обострана, а на крају рама са обе стране су “слепе рупе”, тј. места на којима по жељи корисника може да се постави класична мануелна кочница Колтовог типа. 

 Х-9 растављен на основне делове, фото: www.тхетрутхабоутгунс.цом.

Полуга за расклапање је потпуно утопљена у контуре рама и имао сам доста проблема да је ангажујем. Поломио сам нокат у покушају да је окренем, а онда су ми показали да то треба радити лименом ивицом оквира за муницију. Помало неспретно решење. Наглашавам да нам није било дозвољено фотографисање расклопљеног пиштоља, наводно због “заштите патентних права у Европи”, па су фотографије ових детаља позајмљене за сајта www.тхетрутхабоутгунс.цом. 

Проблематично окидање

Други елемент по коме су Хадсон Х-9 и М-1911 слични је окидач.  Али када сам испробао окидање, схватио сам да је сличност ограничена на изглед. Исто лучно удубљење и пуна контура уназад, све до рама оружја. Али при повлачењу окидача нема никакве сличности са М-1911. Сила је већа од декларисане, субјективно, близу 4 кг. То није превише али нема оног дефинисаног, кратког хода, а и ресет је знатно дужи од очекиваног. Некако, све ми је код тог окидача наопако.  По маси, Х-9 се налази на пола пута између класичног М-1911 и Глока 17.

 Уочљива аутоматска кочница Колтовог типа није оно што изгледа, фото: Драган Шапоњић

Нископрофилна навлака елегантног изгледа има добро обиковане урезе за репетирање, постављене и на предњем делу. Нишанска линија је дуга а нишани су одлично одабрани. Задњи је хоризонтално избраздан да спречи евентуални одсјај, а предњу мушицу прави “Тријикон”, са уочљивом наранџастом тачком и трицијумским уметком за услове слабог осветљења. Извлакач је кратак, масиван и служи као индикатор присуства метка у лежишту. Цев се у навлаци брави призматичним блоком, у отвору за избацивање чаура. 

Прецизност на прихватљивом нивоу 

У разговору са једним од инжењера развојног тима, наведено је да су тестирани примерци у предпродукцији са врло разноликом муницијом, у просеку имали мање од 15 застоја на 10.000 испаљених метака, што је одлично. Такође, прецизност која је сада “на прихватљивом нивоу”, треба побољшати. На примерку који смо имали у рукама, зазори могу да буду знатно мањи, па претпостављамо да ће то бити први корак у повећању прецизности. 

Рам пиштоља са системом повратне опруге, фото: www.тхетрутхабоутгунс.цом.

Прочитајте још:  ЈЕДИНА “дуга деветка” од лаке легуре на свету (ФОТО)

Са ценом од неких 1150 долара Х-9 очИгледно не циља на службено тржиште иако смо видели фотографије верзија са пригушивачем. Ово је, барем засад, занимљиво оружје које ће привући ентузијасте који оружје бирају на основу визуелног утиска. У сваком случају, Худсон Х-9 представља занимљиву мешавину популарних решења и стварно бисмо волели да га испробамо на стрелишту. До тада, задржавамо право на малу дозу скепсе, јер очекивања су ипак прилично висока.  

Драган ШАПОЊИЋ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas