Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Арма Зека АЗ-П1 Спорт

Иако не нуди ништа ново ни револуционарно, ОН ЈЕ ПРЕЦИЗАН, ПОУЗДАН И ИЗДРЖЉИВ

Нови модел чешке фирме “Арма Зека” је лепо, занимљиво оружје класичног концепта, које свакако вреди узети у обзир уколико планирате набавку пиштоља за ИПСЦ

ArmaZeka.jpg
АрмаЗека - Драган ШАПОЊИЋ
Oglas

У свету такмичарских, ИПСЦ пиштоља влада нови тренд враћања челичним рамовима, чак И код модела који су базично замишљени као полимерски. Тако је “Валтер” направио Ол Стил модел, руско-италијански Стриж такође, а више малих произвођача из САД нуди металне рамове за Глок.

Очекивано удобно оружје, Фото: Драган Шапоњић

Прочитајте још: Адреналински изазов - у лов на афричког бивола пушком скромне кинетичке енергије

Разлога је више, од жеље да се понуди нешто другачије, ексклузивније, па до практичних предности које доноси већа маса оружја у контроли брзе паљбе. У овом сегменту и даље доминирају модерне верзије М1911 са дворедним оквирима великог капацитета, а у дивизији продукција, своје звездане тренутке доживљава “Чешка Збројовка”. Бројни произвођачи директно копирају решења чешких оружара и у мору копија заиста је тешко учинити нешто што ће вас “издвојити из крда”.

Велики пиштољ из малог места

Нама до сада непозната компанија “Арма Зека” из малог града Славичин на западу Чешке, представила је пиштољ АЗ-П1 Спорт. Али с обзиром да су годинама на листи коопераната славне “Збројовке” то указује на респективан ниво искуства и квалитета.
АЗ-П1 Спорт је полуаутоматски пиштољ пуне величине, дериват модела АЗ-П1, замишљеног као војно-полицијско и оружје за самоодбрану. Силуета обе верзије не крије “крвно сродство” са легендарним ЧЗ-75, али нови пиштољ такође има и решења која су примењивана на оружју других произвођача. Резултат је оружје које, додуше, не нуди ништа ново нити револуционарно, али збир ситних унапређења доноси сасвим нови квалитет за корисника.

Рам пиштоља са олакшаним ударачем и чивијом за расклапање која се не вади, Фото: Д. Шапоњић


У првом контакту запазите повелику масу од 1165 грама празног пиштоља. Додајте на то још 105 грама (такође празног) Мек-Гар оквира капацитета 17 метака у калибру 9 мм Пара и биће вам јасно да је реч о правој “звери”. Масиван рам се пружа до краја навлаке и за разлику од изворног модела, верзија Спорт нема урезану Пикатини шину за монтажу додатне опреме што јој додаје још неколико грама. Произвођач најављује и лакшу верзију са рамом од алу-легуре, али она сигурно неће привући спортске фанатике.

Савршен баланс

Ергономија је савршена, баш као и распоред тежине. Код празног оружја предњи крај је мало тежи али са пуним оквиром и при брзој паљби ово је права “тркачка машина”. Наизглед угласте и рогобатне, алуминијумске странице дршке су промишљено дизајниране и пружају врло стабилан хват. Притом долазе у више величина, са различито чекираним површинама, баш као и измењива задња страна дршке. Предња страна рукохвата је такође ошто чекирана, па је први контакт длана са дршком апсолутно поуздан и без клизања.

Разлика у односу на Збројовку је СИГ брава, Фото: Драган Шапоњић

Испод пространог штитника окидача је дубок усек, који заједно са израженим препустом у задњем делу рама (дабров реп), охрабрује на веома дубок хват што опет значи бољу контролу. Изнад страница дршке, непосредно испод обострано смештених команди, налазе се овална удубљења која имају изненађујуће велики учинак у погледу субјективног осећаја да је дршка танка. Резултат овог дизајнерског захвата је могућност да сваки стрелац пронађе оптималан положај шаке на рукохвату и прста на окидачу.

Крвно сродство са ЧЗ-75

АЗ П1 Спорт у расклопљеном стању, Фото: Д. Шапоњић

Навлака је добила велике површине у предњем и задњем делу са удобно обликованим урезима за сигуран хват при репетирању. Такође, са обе стране рама, од окидача према устима цеви, урађена су дискретна удубљења на која могу удобно да налегну палчеви стрелца при дворучном хвату, без ризика да дођу у контакт са навлаком, која се креће унутрашњом страном.
Окидач је класична ДА/СА комбинација али фино подешен, нарочито у СА моду. Ход је кратак, окидање реско, а пропадање после тачке окидања скоро да не постоји. Ресет још није на нивоу Збројовке Шедоу 2 или СИГ П-226 ЛДЦ али није ни далеко од њих. Вероватно га је могуће накнадно дотерати према својим захтевима. Облик окидача је добо погођен, удобно закривљен и са глатком површином. Штитник је довољно велики да допушта коришћење и у дебелим рукавицама.
Команде устављача навлаке и врло широко крилце кочнице постављени су обострано. То олакшава живот леворуким корисницима, али и повећава максималну ширину пиштоља на 45 мм, чинећи га непрактичним за ношење, изузев у отвореној футроли. Цев дуга 127 мм има пуну дебљину (бул барел) и шест жлебова са десним кораком увијања. Произвођач тврди да је пиштољ изузетно прецизан, веома поуздан и издржљив.

Спортска “звер”

Арма Зеку од Збројовке разликује систем повратне опруге правоугаоног пресека (као код Глока) са необичном водећом чауром у предњем делу. Произвођач тврди да је тај део од велике помоћи за истоветно позиционирање цеви, што је пресудно за прецизност. Такође, за разлику од класичног Браунинговог решења код ЧЗ-75, АЗ-П1 користи модификовану СИГ браву, где се призматични испуст лежишта метка брави у отвору за избацивање чаура. Резултат је широка, равна површина горњег дела навлаке која помаже код брзог нишањења, попут шине на сачмарици. Модификација браве нема утицаја на прецизност, али је добро због повећаних димензија отвора, па је мања вероватноћа да избачена чаура изазове застој. Извлакач је смештен на уобичајену позицију са десне стране, веома је широк и лако га је напипати, па истовремено служи као индикатор метка у цеви.

Агресивно чекиране контактне површине на оружју, Фото: Драган Шапоњић


Нишани су веома добри, напред је ЛПА мушица са оптичким влакном упадљиве, црвене боје, која прави јасан контраст са мат-црном површином хоризонтално нарезане плоче подесивог задњег нишана. Дугме за избацивање оквира је велико, лако за манипулацију и евентуалну замену ако вам одговара неко друго решење, јер је у понуди више димензија и облика. Такође, лако се пребацује са леве на десну страну. Челични оквири имају отворе за бројање преостале муниције на 5, 10, 15 и 17 метака. Дно оквира је обликовано тако да пружа удобан ослонац за мали прст слабије руке при дворучном хвату, што се ретко среће чак и код кастом модела.

Предвиђени и јачи калибри

Добра нишанска слика али и повећана ширина, Фото: Д. Шапоњић

Расклапа се на уобичајен начин. Поздрављамо решење код кога попречна чивија остаје у раму пиштоља, тако да не постоји ризик од испадања и губљења овог релативно ситног дела. Такође, скренули су нам пажњу да је ова чивија нарочито ојачана, да би се избегли проблеми са њеним ломљењем, што је раније била болна тачка ЧЗ.

Прочитајте још: Снабдети се питком водом на терену значи линију између живота и смрти: Ми вам представљамо неколико начина да преживите

Пиштољи до купца долазе у квалитетном пластичном коферу са детаљним упутством и обиљем ситне опреме, као што је прибор за чишћење, пуњење оквира, бравица за закључавање… У најави су модели у калибру .40 С-В, .357 СИГ и .45 АЦП. На питање о цени, нисмо добили конкретан одговор изузев да ће бити “конкурентна”. Конкурентна коме? На ово питање добили смо само осмех.

Фото: Драган Шапоњић

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas