Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Пушка Хенри X .44 Магнум

Икона војника Севера и Југа покорава тржиште 21. века (ФОТО)

Век и по након настанка, полужне репетирке не губе на популарности и употребљивости, а иновативни приступ америчког произвођача обезбедио им је конкурентност међу савременијим конструкцијама

1604572437_henri-x.jpg
хенри-x - Фото: Олег Волк
Oglas

На специјализованом сајму “Шот Шоу” одржаном почтком године у Лас Вегасу било је много новотарија које ће се убрзо заборавити, а једно унапређење познате платформе је подстакло многе заљубљенике да поново размотре проширење свог арсенала.  

Прочитајте још:  Адреналински изазов - у лов на афричког бивола пушком скромне кинетичке енергије

Ова пушка нема класину механичку кочницу. Њен једини сигурносни систем је што је опаљење немогуће уколико обарач није повучен до краја, а екстерни ороз запет, фото: Олег Волк

У питању је врло интересантна модификација пушке са полужним системом репетирања које је представила америчка компанија “Хенри Репитинг Армс”. Амерички корисници сугерисали су фабрици “Хенри”, са каквим проблемима су се сусретали протеклих деценија код пушке левер екшн система, као и како би се побољшала њена ефикасност што је фирма озбиљно схватила И направила Хенри Модел X. 

Ослушкивање тржишта 

За почетак, механички нишани су замењени “Хи-виз” инсертима са фибер оптичким цевчицама, а пуњење пушке муницијом се сада обавља кроз отвор лоциран са бочне стране сандука. Оружје је фабрички опремљено синтетичким кундаком са М-ЛОК надоградњом и пиштољским рукохватом, а промењен је и облик полуге за репетирање. Нова серија пушака Биг Бој Икс се нуди у револверским калибрима .44 Магнум, .45 Цолт и .357 Магнум/.38 Специал.

Серија пушака Биг Бој X се нуди у револверским калибрима .44 Магнум, .45 Цолт и  .357 Магнум/.38 Специал, фото: Олег Волк

 Цеви су дуге 17,4 инча (44 цм) са кораком увијања 1:20, а капацитет тубуларног магацина је седам метака. Укупна маса празног оружја је 3,3 кг, а тржишна цена је 970 долара у основној конфигурацији која подразумева и Пикатини шину за монтирање оптичких нишана. 

Олегов тест 

Оваквим оружјем са лакоћом могу да рукују и даме, фото: Олег Волк

Наш дугодишњи сарадник и пријатељ Олег Волк је недавно набавио пушке Хенрy Модел X у калибрима .44 Магнум и патронском .410. Према његовим речима, само пуњење кроз бочно позиционирана “вратанца” новог типа је врло лагодно све до пуног капацитета. Стојећим ставом и гађањем употребом механичких нишана, најпре је ангажовао мете на раздаљини од 25 јарди, што је уобичајено када се користи револвер тог калибра и погоци су били изврсно груписани, што је последица општег квалитета конструкције, добро уклопљених радних делова механизма, прегледних нишана и одлично ергономски решеног одбојника кундака који амортизује трзај и стрелац крајње релаксирано приступа испаљивању следећег хица. 

Олег Волк је муницијом ужиког “Првог партизана” калибра .44 Магнум са зрнима ЈХП масе 240 грејна остварио резултате који су га лично одушевили, фото: Олег Волк

Олег је детаљно проучио сва унапређења и посебно је похвалио уједначен и јасно дефинисан отпор окидача, те знатно краћи ход полуге наниже током процеса репетирања. Ова пушка нема класичну механичку кочницу, већ је једини сигурносни систем то што се опаљење не може извршити уколико обарач није повучен до краја, а екстерни ороз запет. Дакле, типична нехотична опаљења услед пада оружја на чврсту подлогу када је метак у цеви су искључена. 

Одлична ППУ муниција 

Пријатно смо се изненадили када нам је Волк саопштио како је муницијом ужичког “Првог партизана” калибра .44 Магнум са зрнима ЈХП масе 240 грејна остварио резултате који су га лично одушевили. Јер, Олег је њом остварио групе од 2 МОА, што је у рангу квалитетних пушака обртночепног затварача и калибара знатно већег енергентског потенцијала и положеније путање зрна. Користио је нама слабије познату оптику "Скиннер" увећања 1-6 пута, а укупна оцена система оружје-метак јесте како вреди много више него што кошта. 

Оружје је фабрички опремљено синтетичким кундаком и пиштољским рукохватом, а промењен је и облик полуге, фото: Олег Волк

Поставља се наше уобичајено питање коме је намењена ова и оваква пушка, односно из којих разлога би ово могло бити оружје нечијег избора у односу на неке друге конструкције и калибре? Рекреативно стрељаштво је поље примене где управо пушке као што је Хенрy Модел X у калибру .44 Магнум, без дилеме представљају избор који укључује и емоције, па употреба представља прави ужитак за оружарске сладокусце.  

Дух Дивљег запада 

Сам естетски изглед и евоцирање успомена на вестерн тековине, начин пуњења и репетирања пушке, те на крају осећај који корисник има када испали овако потентно зрно великог калибра је прича за себе. Метак .44 Магнум наше домаће фабрике је изузетно квалитетан, али револверима тог калибра сразмерно мало стрелаца може да успешно овлада и најчешће се иоле дуже гађање претвара у замор и оптерећење.

Савремена верзија за 2020. годину је на захтев тржишта добила бројне корисне додатке, фото: Олег Волк

Када се та муниција користи из овакве пушке, чак и стрелци слабије телесне конституције остварују знатно боље резултате, а процес гађања се претвара у забаву. 

Прочитајте још: Колико се трзај лагане пушке при испаљивању снажне муниције, разликује од копита мазге која се рита?

Олег је на своју пушку монтирао оптику Скиннер увећања 1-6X, фото: Олег Волк

Узевши у обзир све, није ни чудо што у оружарском рају САД управо ова и оваква пушка представља прави хит након описаних унапређења. Времешна шармантна дама остаје елегантна и допадљива и после век и по постојања, зналачки јој је удахнут нови дах живота. 

Милан Милановић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas