Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Пиштољ Силенцер Цо Максим 9

Једноставно перфектан (ФОТО)

Када је пре три године у Лас Вегасу премијерно представљен интегрално пригушени пиштољ Максим 9, очекивано је изазвао велико интересовање Американаца, али на изненађење произвођача, уследила је значајна потражња и од европских трговаца оружјем

1601544607_silencer.jpg
силенцер - фото: “Силенцер Цомпанy”
Oglas

Америчка фирма “Сајленсер Компани” из Јуте,углед је стекла после представљања једног од најсавременијих пригушивача за пиштоље данашњице, названог Оспреј (орао рибар), код кога оса цеви није централно постављена у односу на тело пригушивача, већ по врху, односно у горњој зони, док се коморе налазе доле. Са правоугаоним пресеком прати форму навлаке оружја и не тражи издигнуте нишане. 

Прочитајте још:  Уши ће вам бити захвалне, ако користите ОВО (ФОТО)

Пригушивачи Оспреј убрајају се у најсавременије и најтише моделе данашњице, па је њихов ниво редукције звука логично јако висок. Тако је и сама идеја о стварању интегрално пригушеног пиштоља са прихватљивим габаритима и релативно мале дужине, управо дошла сагледавањем најважнијих особина пригушивача Оспреј.  

Као реквизит из СФ филма 

У понуди су две сличне верзије пиштоља, од којих дужа може да користи сву стандардну муницију у калибру 9x19 мм пара муницију (са зрнима од 115, 125 и 147 грејна), укључујући и “+П” и “+П+” пуњења, као и пригушену, подзвучну наравно, с обзиром на то да има већи и ефикаснији пригушивач. Краћа верзија пиштоља је предвиђена искључиво за подзвучну муницију, фото: “Силенцер Цомпани”

Коначно, током 2015. године, фирма “Сајленсер Компани”, направила је прототип пиштоља са трајно причвршћеним пригушивачем, који је изгледом био невероватно необичан, као да је долазио из научно-фантастичног филма. Суштина је била да је пригушивач био невероватно кратак, али веома дубок, тако да је формирао предњу страну оружја у четворострану затупасту призму, коју би најлакше било упоредити са класичним пиштољем који је стављен у футролу и обликован заједно са њом. 

Лака манипулација 

Изглед се може описати и као стандардан пиштољ, коме је на Пикатини шину на раму постављен модул са тактичким светлом. Тако призматични пригушивач почиње одмах иза дела цеви са лежиштем метка, ишао унапред до укупне дужине нешто веће од оружја без пригушивача, али са дубоким предњим крајем који се спушта испод доње линије браника обарача. Задржана је прилично велика, сасвим довољна запремина пригушивача, коме је скраћена дужина, али повећана дубина. То је значајно поправило манипулативност и омогућило да се пригушеним пиштољем рукује као и непригушеним, укључујући и ношење и кретање у скученим просторима.  

Прва верзија пиштоља направљена је коришћењем пиштоља Смит-Весон Мод.МП, али је фирма, у међувремену, развила сопствени, сасвим оригинални дизајн оружја и спојила га са пригушивачем на веома необичан и јединствен начин. Тако се данас нуде две сличне верзије пиштоља, од којих она дужа може да користи сву стандарну муницију у калибру 9x19 мм пара (са зрнима од 115, 125 и 147 грејна), укључујући и “+П” и “+П+” пуњења, као и пригушену, подзвучну наравно, с обзиром на то да има већи и ефикаснији пригушивач. Краћа верзија пиштоља је предвиђена искључиво за подзвучну муницију (с обзиром на малу експанзиону комору), али је његова дужина зато скоро у димензијама стандардног оружја без пригушивача. У сваком случају, конструкција је заиста јединствена и веома интересантна. 

Пиштољ без брављења 

Основа за ово оружје крије се у модерним борбеним пиштољима ИВ генерације (као што су С-В МП и Глок). Ипак, на пиштољу Максим 9 отишло се далеко од оригиналне конструкције. Пре свега, избачено је брављење (код пиштоља који су служили као основа то је кратки трзај цеви), с обзиром на то да је почетна брзина пројектила испаљених из њих сведена на подзвучних 300-315 м/с.  

Прочитајте још:  Релиант - “Биберница” двадесет првог века (ФОТО)

Основа за ово оружје крије се у модерним борбеним пиштољима ИВ генерације са пригушивачем Оспреј,  фото: “Силенцер Цомпани”

Код краће верзије пиштоља у основи се користи муниција оваквих почетних брзина, док се код дуге верзије Максима то остварује испаљивањем стандардне муниције кроз пригушивач са великом експанзионом комором, која смањи притисак барутних гасова и самим тим обори брзину зрна испод жељених 320 м/с. Зато нови Максим 9 има веома необичне саставне делове и општу конфигурацију. 

Висок квалитет израде 

Цев је фиксирана у пластични, полимерски рам, и цео предњи део пиштоља углављен је у пригушивач. Сама цев се налази у експанзионој комори. Иза задњег дела цеви у облику блока (опед наследство од пиштоља С-В модел МП), налази се призматичан кратки затварач, бочно просечен обострано у зони цеви као отвор за избацивање чаура. Са горње стране, у челу затварача, налазе се две цилиндричне вођице са повратним опругама, које изнад цеви фиксира челична реза која се може подићи ради ослобађања ових вођица и расклапања оружја.

Испред резе налазе се два завртња, чијим се уклањањем ослобађа пригушивач.
Квалитет израде је неспорно висок, што се види пре свега на прецизно и са минималним толеранцијама израђеној навлаци (од комада кованог, па машински обрађеног челика), али и остатку веома прецизно израђених делова. Када је дизајн у питању, мора се рећи да је сасвим прихватљив, односно допадљив, са лепим, мирним, добро уклопљеним линијама. Максим 9 има неколико важнијих решења преузетих са пиштоља Глок, а користи и његове оквире. Стандардни пластични оквири имају капацитет од 17 метака у калибру 9x19 мм Пара, а опционо се могу користити и са повећаним капацитетом за још два метка. 

Изузетна ергономија 

Треба нагласити да Максим 9 функционише меко и глатко, као што се и очекује од модерног квалитетног пиштоља, што је пре свега последица општег квалитета, који је видљив на сваком детаљу. Навлака има трапезоидни пресек, са крупним косим, веома дубоким површинама канала за репетирање у задњем делу, а горња страна је веома пажљиво заравњена да би се добила прегледност. Додатна маса пригушивача на пиштољу регулише баланс његовог предњег дела. Сјајно дизајнирани, добро ергономски решени рукохват изузетно удобно лежи и даје добру контролу и код најбржег режима паљбе. 

Трећи сигурносни систем 

Конструкција је јединствена и веома интересантна, фото: “Силенцер Цомпани”

Команде на њему су сасвим класичне, постављене на уобичајеним местима и у опште прихваћеном распореду, лако приступачне и добро обликоване. Утврђивач оквира је класичан, у виду дугмета на левој страни иза браника обарача, а могуће је и његово постављање и са супротне стране оружја, када га користе леворуки корисници. Кочница навлаке је постављена на уобичајено место, али са обе стране оружја, зарад леворуких стрелаца. Сви сигурносни системи новог модела су аутоматски и унутрашњи, (полуга кочнице у уздуж подељеној обарачи и сигурносни блок око ударне игле).  

Прочитајте још: РЂА највећи НЕПРИЈАТЕЉ (ФОТО)

Ту је и трећи сигурносни систем, односно полуопуштена опруга ударача, све до повлачења обарача до краја. Максим 9 има потпуно преузето окидање са Глока, системом названим сејф екшн. Повлачењем обарача, прво се сабије до тада полуопуштена опруга, а затим се ударач отпусти да изврши окидање. Због тога, ход обараче је мало дужи (чак 12 мм), а сила окидања је подешена мало “тврђе”, са минималном силом од око 2500 даН. Добро је то што може да буде и много мекше, али је то остављено на савест корисницима. 

Нови интегрално пригушени пиштољ има изузетну нишанску слику, захваљујући својим сјајним ниским широким борбеним нишанима, које је такође позајмио са "Глока". У понуди су пластични и челични нишани, подесиви по правцу,задњи подесиви по висини, са белим ознакама или са трицијумским капсулама. 

Одличан баланс 

Рекли смо већ да је пригушивач направљен по угледу на Оспреј, што значи да одмах до цеви има велику експанзиону комору, а затим сет преграда, које ковитлају и успоравају барутне гасове. Показало се да је пригушивач веома ефикасан и у краћој и у дужој верзији, па даје пригушење веће од 25 децибела. Код краће верзије, са пригушивачким метком, са зрном од 147 грејна, измерени ниво звука креће се око 139,9 дБ. Код дуже, са регуларним врстама муниције, пригушење се креће око 137,1 дБ са зрном од 115 грс, око 138,3 дБ код зрна од 124 грс и само 136,3 дБ, код метака са зрном од 147 грејна. 

Баланс је изузетан, а облик рукохвата добро ергономски решен, па је контрола перфектна, фото: “Силенцер Цомпани”

Треба истаћи да му је баланс изузетан, а облик рукохвата добро ергономски решен, па је контрола перфектна. Свакако, ово је сјајно, високо квалитетно оружје, скоро перфектно за своју намену и једина озбиљнија замерка му је помало висока цена, од око 1.490 долара у Америци, што је више него двоструко од рецимо Глока, али ипак, у питању је сасвим јединствено оружје. 

Прочитајте још: Стрелишта у САД ођекују од пуцања из колекционарског оружја (ФОТО)

Намена? Намена му је да вам омогући сјајан провод на стрелишту без заштите за слух (антифона), ако је веровати произвођачу. Систем је високо квалитетан и оригиналан и верујемо да заиста има потенцијала који ће му обезбедити опстанак на тржишту. 

Борис ВОЈВОДИЋ 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas