Oglas
· · Komentari: 0
Pištolj Silencer Co Maksim 9

Jednostavno perfektan (FOTO)

Kada je pre tri godine u Las Vegasu premijerno predstavljen integralno prigušeni pištolj Maksim 9, očekivano je izazvao veliko interesovanje Amerikanaca, ali na iznenađenje proizvođača, usledila je značajna potražnja i od evropskih trgovaca oružjem

1601544607_silencer.jpg
silencer - foto: “Silencer Company”
Oglas

Američka firma “Sajlenser Kompani” iz Jute,ugled je stekla posle predstavljanja jednog od najsavremenijih prigušivača za pištolje današnjice, nazvanog Osprej (orao ribar), kod koga osa cevi nije centralno postavljena u odnosu na telo prigušivača, već po vrhu, odnosno u gornjoj zoni, dok se komore nalaze dole. Sa pravougaonim presekom prati formu navlake oružja i ne traži izdignute nišane. 

Pročitajte još:  Uši će vam biti zahvalne, ako koristite OVO (FOTO)

Prigušivači Osprej ubrajaju se u najsavremenije i najtiše modele današnjice, pa je njihov nivo redukcije zvuka logično jako visok. Tako je i sama ideja o stvaranju integralno prigušenog pištolja sa prihvatljivim gabaritima i relativno male dužine, upravo došla sagledavanjem najvažnijih osobina prigušivača Osprej.  

Kao rekvizit iz SF filma 

U ponudi su dve slične verzije pištolja, od kojih duža može da koristi svu standardnu municiju u kalibru 9x19 mm para municiju (sa zrnima od 115, 125 i 147 grejna), uključujući i “+P” i “+P+” punjenja, kao i prigušenu, podzvučnu naravno, s obzirom na to da ima veći i efikasniji prigušivač. Kraća verzija pištolja je predviđena isključivo za podzvučnu municiju, foto: “Silencer Compani”

Konačno, tokom 2015. godine, firma “Sajlenser Kompani”, napravila je prototip pištolja sa trajno pričvršćenim prigušivačem, koji je izgledom bio neverovatno neobičan, kao da je dolazio iz naučno-fantastičnog filma. Suština je bila da je prigušivač bio neverovatno kratak, ali veoma dubok, tako da je formirao prednju stranu oružja u četvorostranu zatupastu prizmu, koju bi najlakše bilo uporediti sa klasičnim pištoljem koji je stavljen u futrolu i oblikovan zajedno sa njom. 

Laka manipulacija 

Izgled se može opisati i kao standardan pištolj, kome je na Pikatini šinu na ramu postavljen modul sa taktičkim svetlom. Tako prizmatični prigušivač počinje odmah iza dela cevi sa ležištem metka, išao unapred do ukupne dužine nešto veće od oružja bez prigušivača, ali sa dubokim prednjim krajem koji se spušta ispod donje linije branika obarača. Zadržana je prilično velika, sasvim dovoljna zapremina prigušivača, kome je skraćena dužina, ali povećana dubina. To je značajno popravilo manipulativnost i omogućilo da se prigušenim pištoljem rukuje kao i neprigušenim, uključujući i nošenje i kretanje u skučenim prostorima.  

Prva verzija pištolja napravljena je korišćenjem pištolja Smit-Veson Mod.MP, ali je firma, u međuvremenu, razvila sopstveni, sasvim originalni dizajn oružja i spojila ga sa prigušivačem na veoma neobičan i jedinstven način. Tako se danas nude dve slične verzije pištolja, od kojih ona duža može da koristi svu standarnu municiju u kalibru 9x19 mm para (sa zrnima od 115, 125 i 147 grejna), uključujući i “+P” i “+P+” punjenja, kao i prigušenu, podzvučnu naravno, s obzirom na to da ima veći i efikasniji prigušivač. Kraća verzija pištolja je predviđena isključivo za podzvučnu municiju (s obzirom na malu ekspanzionu komoru), ali je njegova dužina zato skoro u dimenzijama standardnog oružja bez prigušivača. U svakom slučaju, konstrukcija je zaista jedinstvena i veoma interesantna. 

Pištolj bez bravljenja 

Osnova za ovo oružje krije se u modernim borbenim pištoljima IV generacije (kao što su S-V MP i Glok). Ipak, na pištolju Maksim 9 otišlo se daleko od originalne konstrukcije. Pre svega, izbačeno je bravljenje (kod pištolja koji su služili kao osnova to je kratki trzaj cevi), s obzirom na to da je početna brzina projektila ispaljenih iz njih svedena na podzvučnih 300-315 m/s.  

Pročitajte još:  Reliant - “Bibernica” dvadeset prvog veka (FOTO)

Osnova za ovo oružje krije se u modernim borbenim pištoljima IV generacije sa prigušivačem Osprej,  foto: “Silencer Compani”

Kod kraće verzije pištolja u osnovi se koristi municija ovakvih početnih brzina, dok se kod duge verzije Maksima to ostvaruje ispaljivanjem standardne municije kroz prigušivač sa velikom ekspanzionom komorom, koja smanji pritisak barutnih gasova i samim tim obori brzinu zrna ispod željenih 320 m/s. Zato novi Maksim 9 ima veoma neobične sastavne delove i opštu konfiguraciju. 

Visok kvalitet izrade 

Cev je fiksirana u plastični, polimerski ram, i ceo prednji deo pištolja uglavljen je u prigušivač. Sama cev se nalazi u ekspanzionoj komori. Iza zadnjeg dela cevi u obliku bloka (oped nasledstvo od pištolja S-V model MP), nalazi se prizmatičan kratki zatvarač, bočno prosečen obostrano u zoni cevi kao otvor za izbacivanje čaura. Sa gornje strane, u čelu zatvarača, nalaze se dve cilindrične vođice sa povratnim oprugama, koje iznad cevi fiksira čelična reza koja se može podići radi oslobađanja ovih vođica i rasklapanja oružja.

Ispred reze nalaze se dva zavrtnja, čijim se uklanjanjem oslobađa prigušivač.
Kvalitet izrade je nesporno visok, što se vidi pre svega na precizno i sa minimalnim tolerancijama izrađenoj navlaci (od komada kovanog, pa mašinski obrađenog čelika), ali i ostatku veoma precizno izrađenih delova. Kada je dizajn u pitanju, mora se reći da je sasvim prihvatljiv, odnosno dopadljiv, sa lepim, mirnim, dobro uklopljenim linijama. Maksim 9 ima nekoliko važnijih rešenja preuzetih sa pištolja Glok, a koristi i njegove okvire. Standardni plastični okviri imaju kapacitet od 17 metaka u kalibru 9x19 mm Para, a opciono se mogu koristiti i sa povećanim kapacitetom za još dva metka. 

Izuzetna ergonomija 

Treba naglasiti da Maksim 9 funkcioniše meko i glatko, kao što se i očekuje od modernog kvalitetnog pištolja, što je pre svega posledica opšteg kvaliteta, koji je vidljiv na svakom detalju. Navlaka ima trapezoidni presek, sa krupnim kosim, veoma dubokim površinama kanala za repetiranje u zadnjem delu, a gornja strana je veoma pažljivo zaravnjena da bi se dobila preglednost. Dodatna masa prigušivača na pištolju reguliše balans njegovog prednjeg dela. Sjajno dizajnirani, dobro ergonomski rešeni rukohvat izuzetno udobno leži i daje dobru kontrolu i kod najbržeg režima paljbe. 

Treći sigurnosni sistem 

Konstrukcija je jedinstvena i veoma interesantna, foto: “Silencer Compani”

Komande na njemu su sasvim klasične, postavljene na uobičajenim mestima i u opšte prihvaćenom rasporedu, lako pristupačne i dobro oblikovane. Utvrđivač okvira je klasičan, u vidu dugmeta na levoj strani iza branika obarača, a moguće je i njegovo postavljanje i sa suprotne strane oružja, kada ga koriste levoruki korisnici. Kočnica navlake je postavljena na uobičajeno mesto, ali sa obe strane oružja, zarad levorukih strelaca. Svi sigurnosni sistemi novog modela su automatski i unutrašnji, (poluga kočnice u uzduž podeljenoj obarači i sigurnosni blok oko udarne igle).  

Pročitajte još: RĐA najveći NEPRIJATELJ (FOTO)

Tu je i treći sigurnosni sistem, odnosno poluopuštena opruga udarača, sve do povlačenja obarača do kraja. Maksim 9 ima potpuno preuzeto okidanje sa Gloka, sistemom nazvanim sejf ekšn. Povlačenjem obarača, prvo se sabije do tada poluopuštena opruga, a zatim se udarač otpusti da izvrši okidanje. Zbog toga, hod obarače je malo duži (čak 12 mm), a sila okidanja je podešena malo “tvrđe”, sa minimalnom silom od oko 2500 daN. Dobro je to što može da bude i mnogo mekše, ali je to ostavljeno na savest korisnicima. 

Novi integralno prigušeni pištolj ima izuzetnu nišansku sliku, zahvaljujući svojim sjajnim niskim širokim borbenim nišanima, koje je takođe pozajmio sa "Gloka". U ponudi su plastični i čelični nišani, podesivi po pravcu,zadnji podesivi po visini, sa belim oznakama ili sa tricijumskim kapsulama. 

Odličan balans 

Rekli smo već da je prigušivač napravljen po ugledu na Osprej, što znači da odmah do cevi ima veliku ekspanzionu komoru, a zatim set pregrada, koje kovitlaju i usporavaju barutne gasove. Pokazalo se da je prigušivač veoma efikasan i u kraćoj i u dužoj verziji, pa daje prigušenje veće od 25 decibela. Kod kraće verzije, sa prigušivačkim metkom, sa zrnom od 147 grejna, izmereni nivo zvuka kreće se oko 139,9 dB. Kod duže, sa regularnim vrstama municije, prigušenje se kreće oko 137,1 dB sa zrnom od 115 grs, oko 138,3 dB kod zrna od 124 grs i samo 136,3 dB, kod metaka sa zrnom od 147 grejna. 

Balans je izuzetan, a oblik rukohvata dobro ergonomski rešen, pa je kontrola perfektna, foto: “Silencer Compani”

Treba istaći da mu je balans izuzetan, a oblik rukohvata dobro ergonomski rešen, pa je kontrola perfektna. Svakako, ovo je sjajno, visoko kvalitetno oružje, skoro perfektno za svoju namenu i jedina ozbiljnija zamerka mu je pomalo visoka cena, od oko 1.490 dolara u Americi, što je više nego dvostruko od recimo Gloka, ali ipak, u pitanju je sasvim jedinstveno oružje. 

Pročitajte još: Strelišta u SAD ođekuju od pucanja iz kolekcionarskog oružja (FOTO)

Namena? Namena mu je da vam omogući sjajan provod na strelištu bez zaštite za sluh (antifona), ako je verovati proizvođaču. Sistem je visoko kvalitetan i originalan i verujemo da zaista ima potencijala koji će mu obezbediti opstanak na tržištu. 

Boris VOJVODIĆ 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas