Oglas
· · Komentari: 0
Antifoni

Uši će vam biti zahvalne, ako koristite OVO (FOTO)

Za koji god oblik sredstava za zaštitu sluha da se odlučite, znajte da je daleko bolji nego odsustvo bilo kakve zaštite.

1600938269_antifoni.jpg
antifoni - foto: arhiva “Kalibra”
Oglas

Jedan od najvažnijih delova pomoćne opreme kod sportske upotrebe vatrenog oružja su antifoni. Na žalost, sredstva za zaštitu sluha su, upravo, onaj deo opreme kojem mnogi strelci ne posvećuju dužnu pažnju. 

Pročitajte još: Precizna merenja UMANJUJU grešku na meti (FOTO)

Ovo je pogotovo karakteristično za lovce. Jasno, u lovu je vrlo bitno zadržati sposobnost da se čuju i veoma tihi zvuci, pa sami lovci, barem donekle, imaju opravdanje zašto izbegavaju upotrebu antifona. Međutim, s razvojem tehnologije, izgovora je sve manje, čak i za ovu populaciju.  

Kako pronaći pravu meru 

Sredstva za zaštitu sluha su obavezan deo opreme IPSC strelaca, foto: arhiva “Kalibra”

Najpristupačnija sredstva su najobičniji sunđerasti čepići. Lako su dostupni i mogu se naći na odelenju sa alatom u praktično svim tržnim centrima. NJihova najveća prednost je u niskoj ceni i visokoj efikasnosti. Upravo niska cena omogućava čak i zaboravnim strelcima da kupe veću količinu ovih čepića i da ih onda “strateški” rasporede po džepovima i torbama koje nose na strelište. Na taj način neće biti uskraćeni za zaštitu sluha prilikom upotrebe vatrenog oružja. 

Ovaj, kao i slični sistemi, ima i nekoliko mana. Prvo, mogu biti neudobni pojedinim korisnicima. Istina, vremenom je moguće navići se na strano telo utrpano u ušni kanal. 

Anatomski čepići za uši 

Naredni problem je u otežanoj verbalnoj komunikaciji prilikom njihove upotrebe. To znači često skidanje antifona, što za posledicu može da ima njihovo uništavanje ili gubljenje. Opciono, moraćete da vičete, poput čuvenog narednika za obuku iz filma “Full Metal Jacket”. Kao što smo rekli, nizak nivo mehaničke otpornosti je, takođe, jedna od mana. 

Sunđerasti čepići su najjeftiniji i najpristupačniji oblik zaštite, foto: N. Trifunović

U relativno skorije vreme se javila “varijacija na temu” tog proizvoda. U pitanju je ista penasta masa, ali oblikovana prema ušnoj školjci korisnika. Na žalost, dostupnost na našem tržištu je prilično ograničena. Prednost u odnosu na prethodno rešenje je u znatno većoj udobnosti i boljoj redukciji buke. Pošto se izrađuju u laboratoriji, cena je pre nekoliko godina bila previsoka, pa bi to bila i najveća mana. 

Na tržište su izbačeni i tzv. kitovi koji vam omogućavaju da sami napravite svoje čepiće. Tako dobijate odličnu zaštitu, rađenu “po meri”, a i cena je prihvatljiva, odnosno nešto iznad 10 dolara. Istina je da ovako urađeni antifoni nisu baš u rangu laboratorijskih, ali i cena im je drastično manja. Američki proizvođač protivbučnih uređaja “Hauard Lejt” na tržište je izbacio posebno zgodan tip antifona gde su sunđerasti čepići (tri različita tipa) spojeni preko plastičnog držača. Sistem je vrlo zgodan, jeftin, udoban za korišćenje i izuzetno efikasan. 

Široko rasprostranjeni 

Naredni sistem su gumeni antifoni. Mnogima koji su služili vojsku verovatno su najpoznatiji oni korišćeni u kombinaciji s ručnim bacačem raketa 64 mm M-80, odnosno “Zolji”. Danas je taj tip zaštite široko dostupan i mogu se naći, kao i prethodno opisani čepići za uši, na odelenjima sa alatom. Naravno, kako vreme protiče, iznalaze se nova, efikasnija rešenja. Ovi antifoni su često spojeni konopčićem. Na ovaj način se otežava mogućnost njihovog gubljenja, što je, svakako, dobra stvar.  

Peltor X4 A je odličan model, male mase i prihvatljive cene. Odlikuje ga visok stepen zaštite sluha, foto: “Peltor”

Jedan od praktičnih trikova za nošenja ovih antifona je vezivanje za zakačku na jakni koja služi za kačenje na čiviluk. Na taj način ćete uvek imati zaštitu kada krenete put strelišta, a u slučaju da nisu u upotrebi nećete ih izgubiti. Podrazumeva se da je u pitanju jakna koju nosite na strelište. Prednost ovog tipa antifona je u niskoj ceni i širokoj dostupnosti. Nivo prigušenja buke je pristojan, te toplo preporučujemo posedovanje ovog tipa antifona u rezervi.  

Ukoliko samo povremeno prisustvujete ili učestvujete u gađanju iz vatrenog oružja, ovo može biti pravo rešenje za vas. Ali ovaj sistem ima i svoje mane. Prva je da imate strano telo u uhu, što može biti neprijatno za pojedine strelce. Druga mana je znatno ozbiljnija. Moguće je da začepite ušne kanale potisnutim cerumenom koji se prirodno luči u uhu. Vremenom je moguće da u potpunosti začepite uho. U tom slučaju će biti neophodna doktorska intervencija, odnosno ispiranje uha... 

Puna redukcija 

Da ozbiljne firme ozbiljno razmišljaju, primer je čuvenog proizvođača “Šur Fajer”. Ova kompanija je kod nas najpoznatija po visokokvalitetnim baterijskim lampama, iako se bave i nekim drugim poslovima. Jedan od tih drugih poslova su sredstva za zaštitu sluha. U tu grupu možemo ubrojati i njihove prigušivače pucnja. U ovom slučaju, u pitanju je serija proizvoda pod nazivom “Sonik Difenders”. U prodaji su modeli sa oznakama od EP3 do EP10.  

Leight NRR 25 predstavlja zanimljiv izbor, foto: N. Trifunović

Zajedničko za sve njih je vrlo visok stepen redukcije ambijentalne buke, koji se kreće od 24 do 30 Db, što se može smatrati izuzetnim uspehom. Pojedini modeli imaju takozvane filtere-čepiće koji omogućavaju prolazak dela zvuka, tako da je olakšana konverzacija, ali je štetni nivo buke ublažen. Kada se pomenuti filteri zatvore, dobijamo punu redukciju.  

Sjajno rešenje koje pruža pun komfor pri korišćenju, a zahvaljujući dizajnu sprečavaju ispadanje, čak i pri žestokim fizičkim aktivnostima. Cena im je od 13 do 20 dolara, što je vrlo povoljno za pruženi kvalitet. Zasad jedina mana je što ih još nema na našem tržištu. 

Visok nivo komfora 

Verovatno najzastupljeniji oblik zaštite sluha je pomoću antifona-slušalica. Izrađuju se u dva oblika. Prvi su tradicionalni, pasivni antifoni koji se najčešće i viđaju kod nas. Moguće je videti modele koji su razvijeni za spotske strelce, kao i one koji se koriste kao deo HTZ opreme. I ovde se može naći za svakoga po nešto. Manji i lakši modeli obično imaju nivo redukcije od oko 20+ dB, dok oni veći uobičajeno redukuju buku od 28 do 30 dB. Prednost ovih tipova je u lakoj dostupnosti i solidnim performansama. 

Na nekim strelištima korišćenje antifona je obavezno, a ne samo preporučljivo, foto: arhiva “Kalibra”

Treba istaći da nivo zaštite kod većine jeftinijih modela nije na nivou kao kod najobičnijih čepića. U stvari, često je značajno manji. Dalje, ukoliko ih koristimo prilikom gađanja iz puške, moguće je da izolovanost uha bude kompromitovana zbog kontakta s kundakom. To za posledicu ima slabiju zaštitu sluha. Takođe, pojedini modeli nisu u potpunosti kompatibilni ni sa upotrebom zaštitnih naočara, što je obavezan deo opreme u pojedinim streljačkim disciplinama.  

Ali, u poslednje vreme i tu dolazi do promena na bolje: 3M Peltorov model X4 A predstavlja pravu malu revoluciju. Uz malu masu i dimenzije pruža vrlo visok nivo zaštite od 33 Db, kao i dobar komfor, čak i pri gađanju s puškom. 

Eksplozija ne grmi! 

Nešto slično je i sa elektronskim antifonima-slušalicama. Ovo je vrlo savremen oblik zaštite. Sa spoljne strane se nalaze mikrofoni koji kupe ambijentalne zvuke i prenose ih do korisnika. Nivo jačine zvuka se lako reguliše spoljašnjim potenciometrom. Ukoliko dođe do opalenja iz vatrenog oružja, elektronski čip momentalno isključuje zvučnike ili poništava buku, tako da je strelac pošteđen glasnog pucnja.  

Međutim, i kod ovih uređaja važi zlatno pravilo: “Koliko para-toliko muzike”. Jeftiniji modeli imaju vrlo spor odziv mikrofona i “odsecanje” od spoljašnjih zvukova je, iako kratkotrajno, prilično zamorno kada se dešava non-stop, što je uobičajeno na strelištu. Razgovor i slični korisni zvuci su izvitopereni i ne zvuče prirodno. Takođe, potenciometar ima vrlo mali opseg regulacije. 

Iako ne spadaju u najbolja sredstva za zaštitu sluha, gumeni antifoni zaslužuju svoje mesto pod suncem, foto: N. Trifunović

S druge strane, kvalitetni modeli su potpuno drugačija priča. Ambijentalni tonovi zvuče prirodnije, potenciometar radi kako treba, a mikrofoni u kombinaciji s pojačivačem i zvučnicima su u stanju da nam omoguće da jasno čujemo i ono što, inače, ne bismo bili u stanju da registrujemo. Sam pucanj je moguće čuti, ali utišan da ne predstavlja opasnost po sluh. Čak se stiče utisak da antifoni bolje rade pri većoj buci! 

Nedavno smo isprobali 3M Peltor model ComTac XPI koji nas je ostavio bez reči. Prilikom obuke sa eksplozivnim punjenjima namenjenim za nasilno otvaranje vrata (tzv. breaching), svi korisnici pomenutog tipa antifona su imali utisak da je detonacija eksplozivnog punjenja od 40 grama pentrita zvučala tiše nego opaljenje iz Gloka 17! Ako uzmete u obzir da je udaljenost od punjenja, po masi i snazi približnog punjenju ručne bombe M-75, iznosila 3 do 4 m, ovo je, zaista, fantastičan rezultat.  

Pročitajte još: Da li montaže za optički nišan moraju da budu skuplje od prosečnog karabina?

Pomenuti model ima mogućnost povezivanja s radio uređajem, što je od dodatnog značaja za pripadnike specijalnih vojno-policijskih antiterorističkih timova. Najveća mana im je visoka cena, kao i činjenica da mogu kod pojedinih korisnika da ometaju nišanjenje prilikom gađanja iz puške. 

Efikasan mešanac 

Surefire Sonic Defenders, model EP 10 je odličan oblik zaštite. Nije ni čudo što su vrlo popularni među strelcima širom sveta, foto: N. Trifunović

Najrevolucionarnije sredstvo za zaštitu sluha dolazi iz firme pod nazivom “SensGard”. U pitanju je jednostavan, jeftin i efikasan proizvod koji je u stanju da zaštiti sluh, ali istovremeno i da nam omogući komunikaciju. A sve to bez upotrebe elektronskih komponenata i baterija! ZEM je uređaj koji je na prvi pogled moguće nazvati mešancem između sunđerastih čepića i naglavnih slušalica. Ali, tu prestaje svaka sličnost. Dve komore koje su spojene u obliku slušalica rade nezavisno jedna od druge. 

Za razliku od tradicionalnih sredstava zaštite koja blokiraju ulazak zvuka, ZEM ga, u stvari, usmerava od uha. Zvučno izolovane komore, praktično, predstavljaju nastavak ušnih kanala i formiraju vakuum koji odvlači štetne zvuke od osetljivih delova uha. Komore koje su pričvršćene na ušne čepiće apsorbuju i poništavaju kontuzujuće zvučne talase, kao što je pucanj. 

Dva tipa izolovanih komora  

Princip rada SensGarda, foto: “SensGard”

Dužina ZEM komora je dizajnirana tako da bude najefikasnija u srednjem rasponu zvučnih frekvencija. Postoje dva tipa komora, s redukcijom zvuka od 26 ili 31 dB i pružaju zaštitu na svim frekvencijama. ZEM nam omogućava neelektrično poništavanje buke i udarnog zvučnog talasa. Redukcija je ravnomerno raspoređena, dok je običan govor moguće čuti gotovo nesmetano i bez distorzije. Ove slušalice su lagane, mogu da se preklope, a i jeftine su (oko 30 dolara). 

Pročitajte još: Apsolutno neuništiv! Ruger Sekjuriti Siks nakon ispaljenih milion i po metaka ostao neoštećen

Za koji god oblik da se odlučite, znajte da je daleko bolji od - ničega. Čak će i priručna sredstva, poput filtera za cigarete, čepića od pamučne vate ili ispaljenih čaura, odraditi posao bolje nego nezaštićene uši.

SensGard predstavlja radikalno nov pristup starom problemu. U svakom slučaju, tehnologija obećava, foto: “SensGard”

To će vam posvedočiti plejade nagluvih strelaca koje su, svojevremeno, s gnušanjem odbijali upotrebu sredstava zvanih antifoni. I zato put pod noge do prve prodavnice oružja i lovačke opreme. Vaše uši će vam biti zahvalne! 

Ninoslav TRIFUNOVIĆ 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas