Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Сечива

Како је Спајдерко одлучио да прави јапанске КУХИЊСКЕ ножеве? (ФОТО)

Вакиита је назив серије ножева за обраду хране, са врло интересантном причом

1597918694_Spyderco-wakiita.jpg
Спyдерцо-wакиита фото: Спајдерко
Oglas

Већина рецепата, осим за слаткише и теста, почиње речима: “Узмите главицу лука и ситно је исецкајте...” Е, ту често настаје проблем, јер тешко је било шта исећи тупим, или недовољно оштрим ножем. Већина обичних кухињских ножева, брзо се иступи,  а сечиво деформише после вишегодишњег оштрења. Ствари стоје сасвим другачије када у “игру” уђе познати ножарски магнат - “Спајдерко”. 

Прочитајте још: Неодољиви паук из Колорада (ФОТО)

У току сајма ИВА прошле године на штанду Спајдерка упознали смо господина Мураји Картера. Овај канађанин је као осамнаестогодишњак фасциниран јапанском културом и сечивима отпутовао у Јапан где је шест година био ученик Јасујуки Сакемотоа, мајстора који је шеснаеста генерација ковача мачева. 

Јапанска лиценца 

Мураји Картрер, фото: Спајдерко 

После тога је још 12 година радио у њиховој породичној ковачници и стекао право да буде настављач 420 година дуге традиције. Постао је светски признат мајстор за израду јапанских ножева, а прошле године је договорена његова сарадња са “Спајдерком. 

Врхунски челик 

Вакита Гиуто за месо, фото: Спајдерко 

Сви су израђени од нерђајућег челика ЦТС БД1Н са високим садржајем угљеника и азота што га чини оптималним избором за кухињско сечиво. Материјал је дебео само 1,5 мм и савршено наоштрен тако да ножеви ове серије представљају врхунске алатке за обраду хране. Дршке су од једног комада Г-10 композита обликованог у традиционалном, благо асиметричном деветоугаоном пресеку, који обезбеђује сигурну контролу оштрице и када су шаке мокре или масне. 

Три “самураја” 

Модел Наикири, фото: Спајдерко 

Дебљина материјала код свих ножева постепено опада од дршке према врху. То олакшава ножеве и даје им идеалан баланс а засечен врх је ојачан па је могуће извести прцизна сечења без ризика од деформације или ломљења деликатне оштрице. 

Модел Наикири подсећа на лагану сатару са 165 мм дугим сечивом за обраду поврћа а цена му је 270 долара. 

Гиуто је велики куварски нож за месо са сечивом од 256 мм, тежак само 196 грама са ценом од 320 долара. 

Универзални Бунка Боцхо, фото: Спајдерко

Бунка Боцхо је универзални кухињски нож са нешто финијим врхом од уобичајене Сантоку форме. Једнако је добар за месо, рибу, поврће и већ спремљену храну. По цени од 290 долара добијате штироко, врло употребљиво 197 мм дуго сечиво и нож тежине 162 грама. Импресивно. 

Прочитајте још: Неодвојиви део имиџа специјалних јединица војске и полиције (ФОТО)

Од јануара ове године купци у САД и делу Европе имају прилику да набаве неке од ових изузетних ножева. 

Драган ШАПОЊИЋ

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas