· · Komentari: 0
Sečiva

Kako je Spajderko odlučio da pravi japanske KUHINJSKE noževe? (FOTO)

Vakiita je naziv serije noževa za obradu hrane, sa vrlo interesantnom pričom

1597918694_Spyderco-wakiita.jpg
Spyderco-wakiita foto: Spajderko

Većina recepata, osim za slatkiše i testa, počinje rečima: “Uzmite glavicu luka i sitno je iseckajte...” E, tu često nastaje problem, jer teško je bilo šta iseći tupim, ili nedovoljno oštrim nožem. Većina običnih kuhinjskih noževa, brzo se istupi,  a sečivo deformiše posle višegodišnjeg oštrenja. Stvari stoje sasvim drugačije kada u “igru” uđe poznati nožarski magnat - “Spajderko”. 

Pročitajte još: Neodoljivi pauk iz Kolorada (FOTO)

U toku sajma IVA prošle godine na štandu Spajderka upoznali smo gospodina Muraji Kartera. Ovaj kanađanin je kao osamnaestogodišnjak fasciniran japanskom kulturom i sečivima otputovao u Japan gde je šest godina bio učenik Jasujuki Sakemotoa, majstora koji je šesnaesta generacija kovača mačeva. 

Japanska licenca 

Muraji Kartrer, foto: Spajderko 

Posle toga je još 12 godina radio u njihovoj porodičnoj kovačnici i stekao pravo da bude nastavljač 420 godina duge tradicije. Postao je svetski priznat majstor za izradu japanskih noževa, a prošle godine je dogovorena njegova saradnja sa “Spajderkom. 

Vrhunski čelik 

Vakita Giuto za meso, foto: Spajderko 

Svi su izrađeni od nerđajućeg čelika CTS BD1N sa visokim sadržajem ugljenika i azota što ga čini optimalnim izborom za kuhinjsko sečivo. Materijal je debeo samo 1,5 mm i savršeno naoštren tako da noževi ove serije predstavljaju vrhunske alatke za obradu hrane. Drške su od jednog komada G-10 kompozita oblikovanog u tradicionalnom, blago asimetričnom devetougaonom preseku, koji obezbeđuje sigurnu kontrolu oštrice i kada su šake mokre ili masne. 

Tri “samuraja” 

Model Naikiri, foto: Spajderko 

Debljina materijala kod svih noževa postepeno opada od drške prema vrhu. To olakšava noževe i daje im idealan balans a zasečen vrh je ojačan pa je moguće izvesti prcizna sečenja bez rizika od deformacije ili lomljenja delikatne oštrice. 

Model Naikiri podseća na laganu sataru sa 165 mm dugim sečivom za obradu povrća a cena mu je 270 dolara. 

Giuto je veliki kuvarski nož za meso sa sečivom od 256 mm, težak samo 196 grama sa cenom od 320 dolara. 

Univerzalni Bunka Bocho, foto: Spajderko

Bunka Bocho je univerzalni kuhinjski nož sa nešto finijim vrhom od uobičajene Santoku forme. Jednako je dobar za meso, ribu, povrće i već spremljenu hranu. Po ceni od 290 dolara dobijate štiroko, vrlo upotrebljivo 197 mm dugo sečivo i nož težine 162 grama. Impresivno. 

Pročitajte još: Neodvojivi deo imidža specijalnih jedinica vojske i policije (FOTO)

Od januara ove godine kupci u SAD i delu Evrope imaju priliku da nabave neke od ovih izuzetnih noževa. 

Dragan ŠAPONJIĆ

 Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.