Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Тест снајперке

Одлична финска мајсторија осваја на први пуцањ

Обртно-чепна Тикка Т3x ТАЦ А1 је врхунско снајперско оружје изузетних карактеристика

tika.jpg
тика - Жељко БУДИМИР
Oglas

Промовисана на сајму ИВА 2017. ова пушка урађена по новом обрасцу више је личила на модел Сако ТРГ М-10 него на своју старију “браћу” из серије Тикка Т3x.  Битна разлика била је у цени, јер је овај модел коштао двоструко мање. Све моделе Тикка пушака из серије Т3x краси високи квалитет коришћених материјала и врхунска прецизност израде.



Одоговор на ривалско решење

У току претходне две деценије појавили су се нови калибри, оптике врхунских преформанси, али и пушке потпуно новог обрасца - снајперке су све више личиле на јуришне пушке из фамилије АР-15. Нови концепт је заживео али се дуго очекивала појава новог модуларног снајперског система по прихватљивој цени. На изазов је први одговорио амерички произвођач “Ругер”, а финско решење на бачену рукавицу био је модел Тикка Т3x ТАЦ А1.
Иако је узет класични али проверени обртно-чепни механизам из серије пушака Т3x, оно што разликује ТАЦ модел од осталих је алуминијска шасија, са којом се бескопромисно стабилно спаја сандук пушке (оцевљени механизам). Са доње стране је пиштољски рукохват који неодољиво подсећа на оне израелског произвођача ЦАА, док се у језгру шасије налази већ доказани Тикка механизам за окидање.

Ефикасни компензатор омогућио је код гађања на 500 м да се кроз оптику прати вртложење иза зрна испаљеног метка

Прочитајте још: Шта доноси четврта генерација СРС репетирки?

Конструкторски тим је развио и нови тип оквира за модел ТАЦ А1, који је сличан за пушке Сако ТРГ-22 или ТРГ М-10. На ранијим моделима Тикка, оквир је био полимерски, одвојив, једноредни, а сада је метални дворедни, компактних димензија, капацитета 10 метака. Постављени оквир не излази превише из усадника, што је важно за тактичку употребу. База оквира је од тврде гуме која омогућава да пушка може да се ослони и на оквир, ако затреба, а да то не утиче на пузданост рада, уједно штити оквир и код испадања.

Цев врхунског квалитета

На задњу страну шасије уврнут је преклапајући кундак, који се прелама у леву страну и подесив је у свим осама. Осланац за раме је урађен од квалитетне гуме, а образина од кјудекса. Укупна дужина пушке износи 1.132 мм, а са преклопљеним кундаком 840 мм. Душа сваке снајперске пушке налази се у дубинама њене цеви, а ТАЦ А1 има цев највишег могућег квалитета. “Тикка” је већ дуже време у власништву компаније “Сако”, па је производња цеви по јединственој технологији хладног ковања. Модел који смо тестирали био је у калибру .308 Винчестер и дужине цеви од 610 мм. Нуди се још у калибрима .260 Ремингтон и у тренутно врло популарном 6,5 Кредмор.

Двореди оквир са централним храњењем једним метком спречава сметње код увођења метка у цев


На устима цеви нарезан је навој по америчком стандарду 5/8-24, а у комплету са пушком долази и врло ефикасни трокоморни компензатор. Осим компензатора на пушку је могуће монтирати разне пригушиваче, скриваче пламена и друге додатке у зависности од задатка. Цев је класично ожлебљена са 4 жлеба и кораком увијања од 279,4 мм за калибар .308 Вин. Овај корак финска фабрика већ дуже користи на својим репетиркама и показао се одлично, јер успешно стабилише зрна од 155 до 185 грејна.

Тактичка црта пушке

Чело затварача је упуштено ради сигурнијег обухвата чауре метка. Ручица затварача је одвојива од тела затварача. Посебан склоп чине ударач, опруга и ударна игла. Затварач глатко клизи у сандуку, а одбрављује се под углом од 70 степени без већег напора. Површинска заштита затварача је тенифер премаз који доприноси овако меком и течном раду читавог склопа. Челични сандук је затвореног типа са великим отвором за избацивање чаура, који дозвољава несметано појединачно пуњење метка директно у цев, што је честа пракса код стрелаца. Са горње стране сандука постављена је Пикатини шина, која се непрекинуто наставља на облогу цеви. Тикка Т3x ТАЦ А1 празна без оптичког нишана и додатне опреме има масу од 4,7 кг, тако да није претешка и за дуже ношење код тактичке употребе.

Масивна шасија која спаја све главне делове пушке у једну целину

Унапређен је подесиви механизам за окидање, који је већ виђен на Тикка ловачким карабинима. Он омогућава подешавање силе окидања од 2 кг до испод 1 кг. Обарач је двостепеног типа, са јасно дефинисаним и одсечним окидањем у другој фази повлачења окидача, што јасно указује на тактичку намену пушке.

Нишан за далекометна такмичења

Успешност сваког снајперског система зависи од оптичког нишана и монтаже која спаја пушку са њим. Зато смо на пушку монтирали амерички нишан средњег ценовног разреда Вортекс Випер ХС-Т, увећања 6-24X50 мм са ВМР-1 (МОА) кончаницом, која се налази у другом фокалном плану. Нишанска слика коју добијате овим оптичким нишаном знатно превазилази његову цену. Зато не чуди што ћете овај нишан често видети на захтевним снајперским такмичењима у САД, али и у Русији где су далекометна снајперска такмичења у експанзији.
Домаћа једноделна монтажа робусне конструкције, урађена од квалитетне легуре алуминијума, са нагибом од -20 МОА поставља се на пиццатинy шину и обезбеђује сигурну везу нишана и пушке.

Група погодака од 0,3 МОА на 100 м, метком М118 ЛР, 175 грама

Широка лепеза муниције

Тест прецизности пушке смо одрадили у “снајперској лабораторији” - стрелишту, на даљинама од 100, 200 и 500 метара. Асортиман .308 Вин. муниције коју смо спремили за ову “финкињу” били су типови метака високих перформанси: Лапуа са зрном Опен Тип Меч Скенар од 167 и 185 грејна, немачки РВС Таргет Елит Плус са зрном од 168 грејна, амерички снајперски метак М118 Лонг Рејнџ са зрном Сиера Меч Кинг од 175 грејна и ППУ метак са зрном ФМЈ од 175 грејна.
Стартовали смо гађајући мету удаљену 100 метара, са метком Лапуа Скенар 167 гр. Нишанска тачка био је црвени круг величине 1 МОА. Прва група погодака била је величине 0,5 МОА (15 мм), друга група са истим метком била је фантастичних 0,3 МОА. Са зрном од 185 гр групе су биле око 0,6 МОА. На ред је дошло и пуцање на мету удаљену 200 метара са Лапуа мецима. Нишан смо подесили уз помоћ Лапуа балистичког калкулатора за смартфон. Корекција је била потпуно тачна. Добили смо групу од 0,5 МОА тачно у центар мете.

На тесту је био мој пријатељ, врхунски стрелац

Прочитајте још: Од вештине стрелца и познавања екстерне балистике до параде оружја на кратким даљинама

У наставку смо кренули динамичније, гађањем мете на даљини од 500 м. Мета је била метална, правоугаоног облика, димензија 30X20 цм, а постављена је изнад ватрене линије под углом од око 30 степени. Користили смо ППУ Меч 175 гр метак. Упркос повременом бочном ветру брзом паљбом смо без проблема погађали метал. Успешност је била 100%, од пет метака имали смо пет погодака.
Тикка Т3x ТАЦ А1 је прецизна пушка спортске и тактичке намене, која се од најскупљих савремених снајперских пушака разликује само по немогућности замене цеви. У овај тип модуларности лично не верујем, посебно у тактичке сврхе на терену. У свим осталим тактичко-техничким карактеристикама Т3x ТАЦ стоји раме уз раме са најнапреднији снајперским пушкама данашњице. Живимо у златно доба далекометног стрељаштва и напредних снајперских система, а Тикка Т3x ТАЦ А1 је граница од које почиње снајперска изузетност.
фото: Жељко Будимир

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas