· · Коментари: 0
Прва помоћ

Постоји више начина да се побринете за могуће посекотине, али ОВАЈ комплет је закон

Повреде приликом боравка у природи нису посебно честе, али ни потпуно неочекиване појаве

zip-stich.jpg
zip-stich foto Zip Stitch

Када излазимо из неке врсте удобности и сигурности које нам пружа цивилизација, логично је да се повећава ризик по здравље. Те нежељене појаве могу бити крајње баналне, попут огреботина које смо зарадили пробијајући се кроз шибље, можда неке минорне посекотине или опекотине и слично. Свако са минималним искуством у камповању, лову или боравку у природи са собом носи елементарну прву помоћ - "злу не требало". 

Прочитајте још: Како да ПРИКУПЉЕНУ ВОДУ претворите у ПИЈАЋУ?

Понекад се догоди да је природа повреде таква да захтева темељнију интервенцију од обичног фластера или завоја. Да се разумемо, није 100% неопходно да будете доктор или медицински техничар да у неким разумним границама будете оспособљени за пружање прве помоћи оболелом или повређеном. Не постоји нешто што би се могло назвати ултимативним санитетским комплетом за ову намену. Једноставно, ни комплетна хируршка сала са свом опремом нам неће пуно помоћи ако не знамо како да је користимо. Значи, оно што имамо са собом морамо знати и да употребимо. 

фото: Зип Стич

Комплет за лаике

У случају дубљих посекотина или раздеротина најбољи начин да се повреда санира је ушивање. Будући да је мало ко у стању да обави такву интервенцију и на другоме, а камоли на себи, "Зип Стич" је одлично решење за третирање повреде док не дођете до квалификоване медицинске помоћи.

У паковању које кошта 20 долара налази се неколико припремљених завоја различите величине као и марамице за дезинфекцију. Након чишћења ране, на ивице поставите траке снажног фластера које су међусобно повезане танким али снажним неповратним "зип везицама" (попут оних за везивање каблова). Повлачењем везица приљубићете ивице ране што ће смањити крварење и заштити ткиво. Преко "Зип Стич" поставите обичну газу или завој и проблем је решен. Интелигентно и практично решење које може спречити многе проблеме.

Прочитајте још: УПАЉАЧ, али не обичан постао је ХИТ међу камперима

Пружање прве помоћи у природи углавном наступа када закаже превентива. Зато у сврху превентиве препоручујемо да избегавате високу траву, густо жбуње и да добро гледате где стајете.

Драган Шапоњић
 

   

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.