· · Komentari: 0
Prva pomoć

Postoji više načina da se pobrinete za moguće posekotine, ali OVAJ komplet je zakon

Povrede prilikom boravka u prirodi nisu posebno česte, ali ni potpuno neočekivane pojave

zip-stich.jpg
zip-stich foto Zip Stitch

Kada izlazimo iz neke vrste udobnosti i sigurnosti koje nam pruža civilizacija, logično je da se povećava rizik po zdravlje. Te neželjene pojave mogu biti krajnje banalne, poput ogrebotina koje smo zaradili probijajući se kroz šiblje, možda neke minorne posekotine ili opekotine i slično. Svako sa minimalnim iskustvom u kampovanju, lovu ili boravku u prirodi sa sobom nosi elementarnu prvu pomoć - "zlu ne trebalo". 

Pročitajte još: Kako da PRIKUPLJENU VODU pretvorite u PIJAĆU?

Ponekad se dogodi da je priroda povrede takva da zahteva temeljniju intervenciju od običnog flastera ili zavoja. Da se razumemo, nije 100% neophodno da budete doktor ili medicinski tehničar da u nekim razumnim granicama budete osposobljeni za pružanje prve pomoći obolelom ili povređenom. Ne postoji nešto što bi se moglo nazvati ultimativnim sanitetskim kompletom za ovu namenu. Jednostavno, ni kompletna hirurška sala sa svom opremom nam neće puno pomoći ako ne znamo kako da je koristimo. Znači, ono što imamo sa sobom moramo znati i da upotrebimo. 

foto: Zip Stič

Komplet za laike

U slučaju dubljih posekotina ili razderotina najbolji način da se povreda sanira je ušivanje. Budući da je malo ko u stanju da obavi takvu intervenciju i na drugome, a kamoli na sebi, "Zip Stič" je odlično rešenje za tretiranje povrede dok ne dođete do kvalifikovane medicinske pomoći.

U pakovanju koje košta 20 dolara nalazi se nekoliko pripremljenih zavoja različite veličine kao i maramice za dezinfekciju. Nakon čišćenja rane, na ivice postavite trake snažnog flastera koje su međusobno povezane tankim ali snažnim nepovratnim "zip vezicama" (poput onih za vezivanje kablova). Povlačenjem vezica priljubićete ivice rane što će smanjiti krvarenje i zaštiti tkivo. Preko "Zip Stič" postavite običnu gazu ili zavoj i problem je rešen. Inteligentno i praktično rešenje koje može sprečiti mnoge probleme.

Pročitajte još: UPALJAČ, ali ne običan postao je HIT među kamperima

Pružanje prve pomoći u prirodi uglavnom nastupa kada zakaže preventiva. Zato u svrhu preventive preporučujemo da izbegavate visoku travu, gusto žbunje i da dobro gledate gde stajete.

Dragan Šaponjić
 

   

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.