Oglas
· · Komentari: 0
Noviteti

UPALJAČ, ali ne običan postao je HIT među kamperima

Ne smetaju mu vetar, vlaga, niska temperatura! Jer to je upaljač bez goriva

tekfire.jpg
tekfire - Foto: US TekFire
Oglas

Na svakom sajmu IVA u Nirnbergu, obiđemo i štandove proizvođača autdor opreme. Prošle godine veliko interesovanje posetilaca privukao je neveliki jarko obojeni “paketić”. Kada smo prišli ispostavilo se da je predmet koji je išao iz ruke u ruku alpinista, lovaca i pripadnika SVAT timova - upaljač. Ali ne običan.

Pročitajte još:  Čelični lav sa Apenina pokorio Evropu retro modelima

Kada vam u prirodi zatreba upaljač, često se pojave problemi zbog vetra koji gasi plamen, vlažnog točkića za kremen koji “ne baca” varnicu kako treba, slabog pritiska gasa zbog niske temperature… Američki proizvođač upaljača “US TekFire” smatra da je rešenje odsustvo klasičnog goriva i korišćenje tzv. voltinog luka između dve elektrode (kao kod aparata za elektrolučno zavarivanje).

Model Fuel free funkcioniše upravo na ovom principu. Ugrađena baterija daje energiju za oko 5 mm dugu munju električnog pražnjenja ekstremno visoke temperature. Samo sekund-dva je dovoljno da se zapali komad parakorda, sitne komade drveta ili strugotinu. Jednom napunjena, baterija može da obezbedi više stotina paljenja, a dopunjava se preko USB priključka.

Pročitajte još: Snabdeti se pitkom vodom na terenu znači liniju između života i smrti: Mi vam predstavljamo nekoliko načina da preživite

Mehaničku zaštitu pružaju poklopac i gumena obloga u narandžastoj ili zelenoj boji. Upaljač možete vezati parakordom da se ne izgubi, a to je ujedno i dobar materijal za potpalu. Cena se kreće oko 15 evra u Evropi.
Foto: US TekFire

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas