Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Вештина самоодбране

Привесци за кључеве, тактичке оловке, батеријске лампе... а када затреба - ОРУЖЈЕ (ФОТО)

Већина од ових предмета има неку смислену употребу, али и те како могу послужити за одбрану живота

1596559907_samoodbrana.jpg
самоодбрана - фото: Кларус
Oglas

Једна америчка пословица каже како је Бог створио човека а Семјуел Колт их је изједначио. Онај ко је сковао ову пословицу, очигледно је циљао на чињеницу да гола физичка сила више није била довољна за наметање сопствене воље слабијима, јер су они од тада имали средство за изједначавање. 

Прочитајте још: Зашто СРПСКИ ТУРИСТИ бирају баш ОВО летовалиште? Луксуз, базен спа... а ТЕСТ НА КОРОНУ НЕ ТРЕБА

Прочитајте још: Да ли малокалибарска реплика може да замени тренинг са пиштољем великог калибра? (ФОТО)

Где год је лако напипати кост, то је идеална такча за гађање јер је резултат јак бол, фото: депоситпхото

Ипак, сведоци смо како већ дужи низ година, или боље рећи деценија закони у свету све мање иду у корист легалних власника ватреног оружја. С друге стране, потреба за самоодбраном је увек актуелна. Зато се често поставља питање како се одбранити? Један од предлога је да вежбате неку борилачку вештину. Сјајан савет, нема шта. Једини проблем је што су потребне године посвећености да би дошли до нивоа када би били способни да се ефикасно одбранимо. 

Значи, обичним смртницима је потребно неко средство које ће послужити да се њихова снага и вештина појача до тог нивоа да су у стању да се колико-толико ефикасно одбране. Хладно оружје попут боксера, телескопских палица, различитих врста  пендрека и слично је законом забрањено па као такви отпадају у старту. 

У складу са законом 

Куботан као привезак за кључеве, фото: депоситпхото

Зато су све популарнија приручна средства попут специјалних привезака за кључеве, тактичких оловака, батеријских лампи и слично. Већина ових средстава има неку смислену употребу (и оправдање код “плавих анђела”), али могу послужити за одбрану у случају крајње нужде. 

Једно од тих средстава је и куботан. У питању је предмет бенигног изгледа, који служи у свакодневној употреби као привезак за кључеве. Корене вуче од јаваре, палица који су будистички монаси у Јапану користили за убадање/ударање противника. Како су јаваре подсећале на предмет који се користи у религиозне сврхе, лако се могло превидети да је у питању врста оружја. 

Куботан и технике коришћења 

Колд Стил продаје своју верзију - изузетно предимензионисан маркер, фото: Колд Стил

На сличан начин се Такајуки Кубота, мајстор бројних борилачких вештина и оснивач Госоку рју школе каратеа потрудио да направи савремену верзију самоодбрамбеног оружја. Кубота је осмислио и направио једноставно оружје као и технике употребе. У питању је нека врста минијатурног средњевековног млата, али маскираног у привезак за кључеве. Дршка је израђена од алуминијума дужине 140 мм са шест кружних жлебова чија је улога да омогуће чвршћи хват приликом замаха. На једном крају се налази фиксиран челични прстен на који је додан други прстен, али који се слободно креће. Овај други прстен је предвиђен да се на њега постављају кључеви. 

Шраде тактичка хемијска оловка је сјајна замена за куботан, а ништа мање ефикасна, фото: Шраде

Наравно, они нису ту само ради маскирног ефекта већ служе и као предмет којим се удара. Сам Кубота препоручује да се на прстен стављају непотребни кључеви и то што више, то боље. На тај начин се добија већи ефекат, а у случају губљења кључева, нећете остати без оних који су вам неопходни. Као млат, најефикаснија мета су противникове очи. На тај начин се нападач може привремено ослепети, што би требало да нам да довољно времена да нанесете још пар удараца у виталне тачке, попут слепоочнице, соларног плексуса и слично. 

Виталне тачке, фото: депоситпхото

Савремене верзије куботана углавном се носе без кључева, али су знатно ефикасније приликом директне употребе. То се постигло тако што је један крај, а некада и оба, благо зашиљен. На тај начин се кинетичка енергија преноси на мању површину, што повећава ефикасност. Уколико познајете виталне тачке и углове под којим се ударају, постићи ћете максималан ефекат. За лаике, најлакше је да гађају она места на телу где су кости близу коже, попут лобање и зглобова. 

Тактичке верзије употребних предмета 

Али, постоји и један мали проблем, куботан је хладно оружје. Иако не верујемо да би га неко носио ради напада, ипак је као такав законски санкционисан. Постоји додуше могућност да га полиција или суд као таквог не препозна, али заиста нема потребе ризиковати. Постоји огроман број свакодневних предмета који могу помоћи у самоодбрани. На пример, батеријске лампе са алуминијумским кућиштем, хемијске оловке, маркери... Наравно, на тржишту тако можемо наћи посебне моделе ових предмета који имају у свом називу префикс тактички. Неки од њих, попут батеријских лампи могу да буду изузетно ефикасни а да при томе, не постоји никакво законско ограничење за њихово ношење. 

Прочитајте још: Захваљујући видео-игрицама ово ОПАСНО оружје постало је МУСТ ХАВЕ међу тинејџерима (ФОТО)

Било како било, најбоља самоодбрана је да мудро избегавате проблематична места и ситуације. Али ако то већ није могуће, онда делујте врло одлучно и у складу са законским нормама. А ако вам се тада при руци нађе нешто масивнија хемијска оловка, Боже мој...

Нинослав ТРИФУНОВИЋ 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas