Oglas
· · Komentari: 0
Veština samoodbrane

Privesci za ključeve, taktičke olovke, baterijske lampe... a kada zatreba - ORUŽJE (FOTO)

Većina od ovih predmeta ima neku smislenu upotrebu, ali i te kako mogu poslužiti za odbranu života

1596559907_samoodbrana.jpg
samoodbrana - foto: Klarus
Oglas

Jedna američka poslovica kaže kako je Bog stvorio čoveka a Semjuel Kolt ih je izjednačio. Onaj ko je skovao ovu poslovicu, očigledno je ciljao na činjenicu da gola fizička sila više nije bila dovoljna za nametanje sopstvene volje slabijima, jer su oni od tada imali sredstvo za izjednačavanje. 

Pročitajte još: Zašto SRPSKI TURISTI biraju baš OVO letovalište? Luksuz, bazen spa... a TEST NA KORONU NE TREBA

Pročitajte još: Da li malokalibarska replika može da zameni trening sa pištoljem velikog kalibra? (FOTO)

Gde god je lako napipati kost, to je idealna takča za gađanje jer je rezultat jak bol, foto: depositphoto

Ipak, svedoci smo kako već duži niz godina, ili bolje reći decenija zakoni u svetu sve manje idu u korist legalnih vlasnika vatrenog oružja. S druge strane, potreba za samoodbranom je uvek aktuelna. Zato se često postavlja pitanje kako se odbraniti? Jedan od predloga je da vežbate neku borilačku veštinu. Sjajan savet, nema šta. Jedini problem je što su potrebne godine posvećenosti da bi došli do nivoa kada bi bili sposobni da se efikasno odbranimo. 

Znači, običnim smrtnicima je potrebno neko sredstvo koje će poslužiti da se njihova snaga i veština pojača do tog nivoa da su u stanju da se koliko-toliko efikasno odbrane. Hladno oružje poput boksera, teleskopskih palica, različitih vrsta  pendreka i slično je zakonom zabranjeno pa kao takvi otpadaju u startu. 

U skladu sa zakonom 

Kubotan kao privezak za ključeve, foto: depositphoto

Zato su sve popularnija priručna sredstva poput specijalnih privezaka za ključeve, taktičkih olovaka, baterijskih lampi i slično. Većina ovih sredstava ima neku smislenu upotrebu (i opravdanje kod “plavih anđela”), ali mogu poslužiti za odbranu u slučaju krajnje nužde. 

Jedno od tih sredstava je i kubotan. U pitanju je predmet benignog izgleda, koji služi u svakodnevnoj upotrebi kao privezak za ključeve. Korene vuče od javare, palica koji su budistički monasi u Japanu koristili za ubadanje/udaranje protivnika. Kako su javare podsećale na predmet koji se koristi u religiozne svrhe, lako se moglo prevideti da je u pitanju vrsta oružja. 

Kubotan i tehnike korišćenja 

Kold Stil prodaje svoju verziju - izuzetno predimenzionisan marker, foto: Kold Stil

Na sličan način se Takajuki Kubota, majstor brojnih borilačkih veština i osnivač Gosoku rju škole karatea potrudio da napravi savremenu verziju samoodbrambenog oružja. Kubota je osmislio i napravio jednostavno oružje kao i tehnike upotrebe. U pitanju je neka vrsta minijaturnog srednjevekovnog mlata, ali maskiranog u privezak za ključeve. Drška je izrađena od aluminijuma dužine 140 mm sa šest kružnih žlebova čija je uloga da omoguće čvršći hvat prilikom zamaha. Na jednom kraju se nalazi fiksiran čelični prsten na koji je dodan drugi prsten, ali koji se slobodno kreće. Ovaj drugi prsten je predviđen da se na njega postavljaju ključevi. 

Šrade taktička hemijska olovka je sjajna zamena za kubotan, a ništa manje efikasna, foto: Šrade

Naravno, oni nisu tu samo radi maskirnog efekta već služe i kao predmet kojim se udara. Sam Kubota preporučuje da se na prsten stavljaju nepotrebni ključevi i to što više, to bolje. Na taj način se dobija veći efekat, a u slučaju gubljenja ključeva, nećete ostati bez onih koji su vam neophodni. Kao mlat, najefikasnija meta su protivnikove oči. Na taj način se napadač može privremeno oslepeti, što bi trebalo da nam da dovoljno vremena da nanesete još par udaraca u vitalne tačke, poput slepoočnice, solarnog pleksusa i slično. 

Vitalne tačke, foto: depositphoto

Savremene verzije kubotana uglavnom se nose bez ključeva, ali su znatno efikasnije prilikom direktne upotrebe. To se postiglo tako što je jedan kraj, a nekada i oba, blago zašiljen. Na taj način se kinetička energija prenosi na manju površinu, što povećava efikasnost. Ukoliko poznajete vitalne tačke i uglove pod kojim se udaraju, postići ćete maksimalan efekat. Za laike, najlakše je da gađaju ona mesta na telu gde su kosti blizu kože, poput lobanje i zglobova. 

Taktičke verzije upotrebnih predmeta 

Ali, postoji i jedan mali problem, kubotan je hladno oružje. Iako ne verujemo da bi ga neko nosio radi napada, ipak je kao takav zakonski sankcionisan. Postoji doduše mogućnost da ga policija ili sud kao takvog ne prepozna, ali zaista nema potrebe rizikovati. Postoji ogroman broj svakodnevnih predmeta koji mogu pomoći u samoodbrani. Na primer, baterijske lampe sa aluminijumskim kućištem, hemijske olovke, markeri... Naravno, na tržištu tako možemo naći posebne modele ovih predmeta koji imaju u svom nazivu prefiks taktički. Neki od njih, poput baterijskih lampi mogu da budu izuzetno efikasni a da pri tome, ne postoji nikakvo zakonsko ograničenje za njihovo nošenje. 

Pročitajte još: Zahvaljujući video-igricama ovo OPASNO oružje postalo je MUST HAVE među tinejdžerima (FOTO)

Bilo kako bilo, najbolja samoodbrana je da mudro izbegavate problematična mesta i situacije. Ali ako to već nije moguće, onda delujte vrlo odlučno i u skladu sa zakonskim normama. A ako vam se tada pri ruci nađe nešto masivnija hemijska olovka, Bože moj...

Ninoslav TRIFUNOVIĆ 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas