· · Komentari: 0
Test: Sig Sauer 1911-22 u kalibru .22 LR

Da li malokalibarska replika može da zameni trening sa pištoljem velikog kalibra? (FOTO)

Iako je je dizajniran da što bliže oponaša pravi M1911, to je ipak samo odlična spravica za zabavu i veoma je upotrebljiva do 15 metara

1596188130_sig-22.jpg
sig-22 foto: Branko TRIFUNOVIĆ

Streljaštvo predstavlja skup hobi i još skuplji sport. Ako negde može da se uštedi, kao što je korišćenje jeftine municije u kalibru .22 LR u zamenu za .45 ACP - zašto da ne. Obično se kaže: gađanje je gađanje, bitno je da se trenira. Da li je i u kojoj meri to istina? 

Konverzija oružja u kalibar .22 LR 

Veliki brat u .45 ACP i maleni .22 LR, Branko TRIFUNOVIĆ

Metak .22 LR je u upotrebi od 1887. godine i svakako je najrasprostranjeniji metak današnjice. Ne iznenađuje činjenica da u istom kalibru postoje oružja skoro svakog sistema funkcionisanja i oblika. Rasprostranjenost malokalibarskog metka, razlog je što postoje konverzije popularnog oružja baš za tu municiju. Ideja iza konverzije je da pruži strelcu uslove za jeftinije treniranje, ujedno sa manje praska i trzaja. 

Pročitajte još: Kad je oštrina značila život

U slučaju poluautomatskih pištolja, konverzija se najčešće svodi na zamenu kompletnog sklopa navlake (uključujući cev, povratnu oprugu, izvlakač) i okvira za municiju. Neke od popularnih konverzija u .22 LR su ČZ 75 Kadet i konverzije pušaka na bazi AR15 platforme. Konstruktori se ponekad odluče za dizajniranje kompletnog pištolja-replike u kalibru .22 LR, koji funkcijom i izgledom oponaša originalno oružje.  

Neke replike su pune veličine, a neke su ciljno umanjene, delom radi uštede u materijalu, delom zbog ciljne grupe strelaca - juniori koji tek počinju da uče da gađaju, pa im oružje manjeg formata bolje odgovara. Testirali smo repliku modela 1911 u razmeri 1:1, projektovana da strelcu omogući trening i manipulisanje oružjem kao i izvorni model. 

Replika kultnog modela 

Neprolazni dizajn 1911 lepo leži i na modelu u kalibru .22 LR, Branko TRIFUNOVIĆ

Iako na testiranom pištolju piše “SIG Sauer”, originalni proizvođač je nemačka firma GSG (“German Sport Guns”), poznata na tržištu po replikama popularnog oružja u kalibru .22 LR. Verovatno su čelnici “SIG Sauera” bili zadovoljni modelom GSG 1911-22, da su ga ponudili paralelno na tržištu kao SIG Sauer 1911-22. 

Vešto kamuflirani detalji 

Pištolj stiže u jeftinoj i klimavoj plastičnoj kutiji, sa još dva okvira od 10 metaka, osnovnim alatom za rasklapanje i čišćenje, nekoliko rezervnih prednjih nišana različite visine i uputstvom za upotrebu. Spoljašnje dimenzije pištolja su identične kao bilo koji drugi M1911 u Goverment konfiguraciji sa cevi od pet inča.

Pištolj sa dodatnom opremom, Branko TRIFUNOVIĆ

Oštro oko će odmah primetiti nekoliko detalja koji odaju da to ipak nije M1911 u .45 ACP. Najpre, sa desne strane rama postoje dodatna dva mesta gde se vidi da je cev učvršćena u ram. Jedan je poprečna čivija, drugi je imbus zavrtanj. S prednje strane jasno je uočljiv manji presek cevi, iako su konstruktori to vešto pokušali da maskiraju navojem na njenom kraju, kako bi izgledala kao cev većeg preseka. U samoj šaci se oseća razlika u balansu.  

Razlika u masi i balansu 

Pogled na usta cevi, Branko TRIFUNOVIĆ

Masa pištolja je približna pravom M1911, ali raspored mase je drugačiji. Kod standardnih pištolja sistema M1911 u osnovnom kalibru, osa balansa praznog pištolja je pomerena unapred u odnosu na 1911-22. Navlaka i cev na pravom su prilično teži, jer su od punog čelika. Na 1911-22, navlaka mora da bude od što lakšeg materijala, jer, jednostavno, metak .22 LR nema dovoljnu snagu da pomeri tešku navlaku unazad i obezbedi pouzdan rad mehanike. To se jasno oseća i prilikom repetiranja, otpor opruge je zanemarljiv, jer je navlaka napravljena od livene legure cinka. Cev je definitivno čelična, jer mora da bude da bi trpela pritiske i toplotu, ali i ona nije previše teška. Iz tog razloga je ram 1911-22 napravljen da bude nešto teži, da bi ukupna masa pištolja bila približna pravom M1911. 

Ušteda gde god je moguće 

Rasklapanje pištolja je delimično slično kao kod “velikog brata”, uz nekoliko dodatnih koraka. Interesantno je da bušing u navlaci ne igra nikakvu ulogu na ovom modelu. Na uobičajenom M1911 služi za centriranje cevi u navlaci, dok je na ovom 1911-22 cev fiksirana u ramu i bušing je tu čisto kozmetički i da ispuni formu neprolaznog sistema M1911. 

Drugi zanimljiv detalj je insert u navlaci, u kome se nalazi izvlakač, udarna igla sa oprugom i blokada udarne igle. Uobičajeno je ovaj sklop jedan deo navlake, ali verovatno iz ekonomskih razloga na ovom modelu je odvojen. GSG pravi ovaj model sa dve dužine cevi - 5 i 3,4 inča. Identičan insert se koristi u oba modela, pa je to verovatno jedan od oblika uštede. Ovaj model na evropskom tržištu košta oko 380 evra, tako da svi pomenuti elementi za uštedu u ceni imaju smisla, ako je cilj da se napravi što jeftinije, a funkcionalno oružje. 

Prostor za poboljšanje 

Kao što to obično biva sa svakim popularnim komadom oružja, uvek se nađe neka manja firma da ponudi tržištu nešto što unapređuje originalnu konstrukciju. Na konkretnom primerku sa testa je zamenjeno više originalnih delova. Najpre, originalna vođica povratne opruge je zamenjena aluminijumskom iz jednog komada.

Time pištolj dobija malo na masi u prednjem delu, ali i to malo znači. Cev na ovom modelu ima navoj na kraju, na koji se može montirati adapter za prigušivač pucnja. Isti navoj se može iskoristiti za montiranje proširenja cevi, tako da bolje naleže na bušing. To je poznato kao bull (debela) cev.

Pored očiglednog natpisa kalibra, detalji poprečnih čivija na ramu i navlaci odaju drugačiju unutrašnjost ovog 1911, Branko TRIFUNOVIĆ

Na testnom primerku navoj na cevi i bušing su precizno obrađeni, tako da bušing ponovo može da služi svojoj originalnoj nameni. Sve što treba učiniti je da se ukloni imbus koji fiksira cev u navlaci. Time cev dobija malo slobode za kretanje u ramu, taman dovoljno da može da se centrira u navlaci i da se poklopi sa nišanima svaki put. Na testu je primećeno unapređenje preciznosti zamenom ovih delova. 

Pištolj rastavljen za čišćenje, Branko TRIFUNOVIĆ

Kao jedan od sistema bezbednosti, okidač ne može da se povuče ako okvir nije u rukohvatu. Na primerku sa testa je taj detalj uklonjen jer ne doprinosi poboljšanju bezbednosti, a samo smeta pri uobičajenoj manipulaciji. Dovoljno je što pištolj ima tri bezbednosne mere: kočnicu na rukohvatu, manuelnu kočnicu na ramu i automatsku blokadu udarne igle poprečnim klinom, sve preuzeto sa standardnog M1911. 

Prihvatljiva kopija originala 

Proizvođač ponosno ističe da je ovaj model kompatibilan sa 80 odsto delova sa originalnog M1911. Navešćemo neke od delova koji mogu da se zamene na ovom modelu: prednji i zadnji nišan, okidač, udarač, kočnica na ramu, kućište udarne opruge, ručna kočnica, ustavljač okvira, kao i još nekoliko spojnica i opruga. Time vlasnik dobija dodatni prostor za poboljšanja i kastomizaciju ako to želi. 

Efikasnija municija veće snage 

Pištolj je kupljen sa idejom da pruži jeftini trening. Budući da je .22 LR 4-5 puta jeftini od .45 ACP, uštede u treningu su značajne. U prvih nekoliko stotina metaka su se pokazali uobičajeni problemi kod ovog tipa oružja. U zavisnosti od tipa municije, dešavali su se problemi sa estrakcijom i ubacivanjem novog metka u cev, uglavnom sa municijom tipa SV dok sa HV uglavnom nije bilo poteškoća. Razlog za takve neželjene pojave je i greška strelca, jer oslanjanje palca na navlaku može da je uspori, dovoljno da izazove zastoje. 

Pištolj lepo leži u ruci, iako je primetna nešto manja masa od originalnog 1911 u .45 ACP, Branko TRIFUNOVIĆ

Posle okvirno 600-700 metaka, šine u navlaci su se ispolirale dovoljno da su problemi eliminisani ako se koristi HV municija. Ovo je i logično: navlaka je pune veličine kao i na pravom M1911, tako da je potreban jači metak radi obezbeđivanja pravilnog funkcionisanja mehanike. Nakon šest-sedam hiljada metaka primećuju se manje deformacije meke legure na navlaci u zoni ustavljača navlake, ali te promene su samo kozmetičke, ne i funkcionalne. 

Pročitajte još:  Indijanci kao inspiracija: "Svaki luk pravim kao da je za mene i samo najbolji kvalitet i perfomanse mogu da dođu u obzir"

Ubrzo se primeti da pištolj ipak nije zamena za pravi Kolt M1911. Posle nekoliko nedelja korišćenja isključivo municije .22 LR, prelazak na kalibar .45 ACP zapravo i nije prijatan. U drugačijoj dinamici treninga, gde bi trening počinjao sa .22 LR i kasnije prešao na .45 ACP - razlike su bile manje.  

Pištolj u originalnom pakovanju, Branko TRIFUNOVIĆ

Oblast gde je pronađena prava upotrebna vrednost 1911-22 je plinking i obuka novih strelaca. Za obuku je nezamenljiv: trzaj i šok od praska skoro da ne postoji, komande su iste kao da se koristi pravi M1911 i svi elementi manipulacije se mogu vežbati na 1911-22 kao i na pištolju punog formata i kalibra. 

Branko TRIFUNOVIĆ 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.