· · Коментари: 0
Правилно чишћење оружја

РЂА највећи НЕПРИЈАТЕЉ (ФОТО)

Нередовно чишћење И неадекватно одржавање оружја, лако може да те поуздане машине претвори у гомилу неупотребљивог челика, а што је најгоре, то може да се деси онда када нам је најпотребније

1600287103_CISCENJE.jpg
ЦИСЦЕЊЕ - фото: Н. Трифуновић

У Америци постоји шаљива изрека која каже да оружје има само два непријатеља: рђу и либерале. Можда је немогуће учинити било шта по питању либерала и њиховог погледа на свет или оружје, али проблем рђе је нешто на шта дефинитивно може да се утиче.  

Прочитајте још: Беспрекорно функционише само добро одржавано оружје

Данашње оружје, било ловачко, спортско или самоодбрамбено, представља поуздане и прецизне термодинамичке машине. Али неће остатати дуго у таквом стању ако му се не посвети дужна пажња. Тачно је да већина корисника води рачуна о својим челичним љубимцима али није баш редак ни случај запуштеног оружја, без прописног чишћења и подмазивања.  

Да би очистили оружје, морате познавати барем основно растављање, фото: Н. Трифуновић

Посебно употреба тешко запрљаног оружја, са честицама земље, песка и слично, као и неподмазаног оружја, лако може да онеспособи те поуздане машине. Код војничког и оружја за самоодбрану то може да вас кошта главе, а код спортског и ловачког - трофеја. Иако код ове друге две категорије цена није тако велика као код прве две, свеједно је непотребно висока. 

Важна навика редовног чишћења 

Да би избегли ове проблеме, пожељно је да се оружје очисти и подмаже одмах после употребе, уколико је то могуће. А ако не, чим ситуација дозволи. Ово посебно важи за војничко оружје. Ко год је служио војску добро се сећа “занимања”, односно обуке и обавезног чишћења наоружања, без обзира да ли се са оружјем гађало. Ово је имало за циљ две ствари. Прво, фамилијаризацију са личним наоружањем и практично, срастање са њим.  

Други разлог је продужење животног века оружја кроз дневне прегледе, чишћење и подмазивање. И баш као код војничког, одржавање ловачког и оружја за самоодбрану би требало да буде такође редовно. Под овим се не мисли на тотално чишћење сваког дана уколико нисте пуцали њиме. Али дефинитивно подразумева преглед пре и после његовог ношења.  

Правилне процедуре 

Чим се уоче неки недостаци, запрљаност, појава површинске рђе (нормална појава без обзира на редовно одржавање), потреба за подмазивањем и слично, предузимају се одговарајући кораци. Једноставно речено, не постоји ни један добар разлог да се жртвује поузданост оружја, када је довољно посветити само пар минута бриге, а то може да представља разлику између живота и смрти. 

Бочице распршивачи су од велике користи јер лако наносе солвент и по тешко доступним деловима, фото: Н. Трифуновић

Многи власници нису баш најбоље упознати са правилним процедурама одржавања својих љубимаца, што је разлог за један овакав чланак, који ће се подробно позабавити овим питањем. Обрадићемо  првенствено ручно ватрено оружје за самоодбрану, али се основни принципи односе на сва оружја и оруђа која користе барут. Па да кренемо!  

Прибор
Што се тиче прибора и средстава за одржавање, то су: детерџентни растварач за чишћење, заштитно уље, шипка за чишћење цеви са одговарајућим четкицама и чисте памучне крпе. Од велике помоћи су и четкица за зубе као и штапићи за ухо, чачкалице и обична батеријска лампа. Наравно, постоје и нека алтернативна средства, али њихова примена је углавном условљена посебним стањем оружја или тренутном ситуацијом.

Најпре, потребно је да познајете своје оружје. И то барем толико да сте у стању да урадите основно расклапање. Наравно, код револвера то углавном неће бити потебно. Као прво, уколико имате оружје које не познајете добро (нови примерак у колекцији) посветите мало времена упутству за руковање. Запамтите, код расклапања и склапања оружја нема примене силе! Иначе, ризикујете да направите неко оштећење за које ће вероватно бити потребна и интервенција пушкара. Битно је да разумете и начин функционисања вашег оружја, да би знали које тачке треба посебно добро очистити, подмазати, да не би губили делове и слично. 

Важно - испразнити оружје 

Нека од хемијских средстава која се користе могу имати непријатан мирис. Зато препоручујемо рад напољу или уз отворене прозоре. Такође, хемијска средства остављају и флеке које се тешко одстрањују, па је пожељно да имате неку врсту простирке уколико немате посебан радни сто. 

Простирка може бити шаторско крило, стари пешкир или новине, пластичне кесе за смеће и слично. Ово последње је можда и најбоља варијанта. Када завршите рад, једноставно изврнете кесу и сав отпад ће завршити унутра.
Прва ствар коју треба да урадите је да се уверите да је оружје празно. Уколико говоримо о пиштољу, извадите оквир, повуците навлаку неколико пута и визуелно се уверите да у лежишту нема метка. Код револвера је најчешће довољно да избаците добош у страну и да евентуално истресете метке. 

Уколико цев није претерано прљава, обична четкица натопљена солвентом ће углавном бити сасвим довољна за разбијање наслага гарежи. За захтевније чишћење препоручујемо употребу и месингане четкице, фото: Н. Трифуновић

За обично чишћење пиштоља довољно је да одвојите навлаку од рукохвата и цев са повратним механизмом од навлаке. Евентуално, можете и да уклоните дршке, али то није увек неопходна радња. Наравно, повремено је пожељно расклопити и оквире и детаљно их очистити и овлаш подмазати. У принципу, ово су све једноставне операције. 

Кључне фазе чишћења 

Прво чему треба да посветимо пажњу је цев. Њено правилно одржавање данас је увелико олакшано употребом синоксид муниције, односно муниције која не користи корозивне каписле са живиним фулминатом. Приликом разградње фулминат се веже са водом и гради киселе продукте који нагризају цев. А како је у игри и оклузија, односно феномен да се ове киселе честице “убацују” у међумолекуларни простор загрејане цеви, јасно је зашто се овај процес чишћења понавља неколико пута. 

После петнаестак минута можете да почнте са провлачењем памучних крпица, фото: Н. Трифуновић

У војсци је била обавеза да се оружје детаљно очисти три пута после извршеног гађања. Употребом синоксид каписли, односно оних код којих је употребљена експлозивна смеша оловног стифната и тетразена, која не ствара киселе продукте, увелико је олакшало посао корисницима и продужила животни век оружја. 

Уколико смо користили корозивну муницију, потребно је да прво неутралишемо киселе продукте. Некада је у војсци за ово коришћен чувени ДРНЧ, али данас га је практично немогуће наћи. Тренутно је на нашем тржишту доступно доста квалитетних производа, попут Балистола, Брунокса, домаћег Синола и слично. Истина је да већина ових “мешавина”, односно средстава која уједно и чисте, подмазују и штите, не раде ни једну од тих ствари тако добро, као она која имају само једну, специјализовану функцију.  

Прање цеви 

Али, за оружје које неће испуцати огромну количину метака, па још са корозивном капислом и више су него задовољавајућа. Као јефтина и изузетно ефикасна замена може да послужи топла вода у комбинацији са неким детерџентом за прање суђа. Овај раствор наспемо у неку стару посуду и потопимо цев. Шипком на коју је причвршћена месингана четкица одстранимо прво чврсте састојке. После тога унутрашњост цеви чистимо са чистом памучном крпом.  

Помоћ пушкара за запуштено оружје
Познати су случајеви појединаца који су ишли дотле да су у лонцима “кували” по неколико расклопљених пиштоља! Или су користили старе канте са дизел горивом Д-2 у којима су “киселили” делове оружја и слично. Али, то су радили врсни мајстори пушкари који су имали потребно знање и искуство, као и одговарајућа материјално-техничка средства да цео процес одраде како треба, без штетних последица по оружје. Зато, уколико нисте добро изверзирани и опремљени, боље је да оставите овакве ствари професионалцима. Верујте, квалитетна средства за одржавање нису баш толико скупа и недоступна, да би се користили техникама које су примерене професионалцима.

Пазите, на крпи не сме бити пескаи нечистоће, јер на тај начин можемо да оштетимо унутрашњу трасу. За овај посао су одличне старе мајице, фланелске кошуље и слично. У војсци су за овај посао коришћени расходовани чаршафи, а познат је и случај једног нашег врхунског стрелца који користи обичну памучну вату. За шта год да се одлучите, нећете погрешити уколико водите рачуна о чистоћи крпе. После ове комбиноване фазе неутралисања и одстрањивања гарежи, прелазимо на класично подмазивање. 

Месингана четкица и памучна крпица 

Аутор као и већина стрелаца практикује да приликом чишћења оружја, прво са шипком на којој је обична четкица, обилно натопљена одговарајућим солвентом, прође неколико пута кроз цев и да је онда остави тако десет до тридесет минута. Ово време ће бити довољно да се већина гарежи раствори. У тој паузи можете да се посветите осталим деловима оружја, попут навлаке или рукохвата. После тога се враћамо цеви и онда следи рад са месинганом четкицом (такође натопљеном са солвентом) и памучним крпицама.  

Месингана четкица је врло ефикасна за разбијање гарежи, те се може користити после сваког гађања. Прве крпице ће изаћи јако запрљане, што је и логично. На њима се налази већина гарежи и несагорелог барута. После овога, у зависности од запрљаности цеви, можемо поновити поступак са месинганом четкицом. Уколико је цев у добром стању, за тиме обично неће бити потребе. Цео процес са натапањем унутрашњости цеви солвентом и провлачењем памучних крпица понавља се док крпице не изађу потпуно чисте.  

Штапићи за уши су одлични за чишћење тешко доступних места, фото: Н. Трифуновић

Наравно, уколико је унутрашња траса цеви у лошем стању (на жалост, чест случај код нас), крпица неће никада изаћи чиста у потпуности. Али, за овакво стање су криви углавном сами власници оружја и ту нема помоћи. Када је завршен процес чишћења, узимамо чисту четкицу благо натопљену заштитним уљем и подмазујемо унутрашњост цеви. Још једноставније је да унутрашњост напрскате заштитним средством. Цев окрените тако да стоји са устима према доле. На тај начин ћете најлакше да одстраните сав сувишни подмаз. Танки заштитни филм који ће остати има двоструку улогу.  

Двострука улога заштитног филма 

Прво, спречаваће влагу из ваздуха да дође у контакт са челиком и друго, уколико има својства неутрализатора, неутралисаће евентуалне заостале киселе продукте који ће бити “истиснути” из материјала цеви. За ово је поменути ДРНЧ био одлична солуција. Уколико је коришћена муниција са корозивном капислама, процес ће бити потребно поновити још два пута у наредна два дана. Уколико је коришћена савремена некорозивна муниција, чишћене цеви се може сматрати готовим. Ако чистите револвер, цео поступак ћете морати да одрадите и са коморама добоша. 

Техника сређивања пооловљених цеви 

Овај проблем се јавља првенствено код малокалибарског оружја, иако је чест проблем и код ИПСЦ стрелаца, који сами изливају зрна и пуне муницију. Некада, док су мушкарци били мушкарци, а на оружје нису стављана упозорења, овакве цеви су чишћене живом. Једноставно, цев би зачепили, насули живу и сачекали да одради своје, односно да размекша наслаге олова. После тога би цев очистили месинганом четкицом од остатака, подмазали је и то би било то.  

Чишћење рукохвата после рада са четкицом за зубе, фото: Н. Трифуновић

Међутим, данас је живу практично немогуће наћи, а страх од тровања њоме је толики, као да је у питању обогаћени уранијум или барем калијумов цијанид. Због тога је развијена следећа техника чишћења пооловљених цеви која се показала одлично у пракси. Узмете одговарајућу обичну али истрошену четкицу и на њу благо намотате најфинију челичну вуну. Челична вуна има благо абразивно својство и често се користи за полирање металних делова.  

Добро је натопите одговарајућим солвентом и провучете кроз цев али тако да половина четкице изађе напоље и тако 4-5 пута. Сваким повлачењем шипке, длачице на четкици и челична вуна ће се исправљати и стругаће олово при проласку. Послије тога преконтролишемо стање цеви. Уколико је потребно, цео процес поновимо са новом челичном вуном и солвентом и тако неколико пута, односно док олово из цеви не буде одстрањено.  

Важно је адекватно чишћење цеви 

Вероватно ће бити оних који ће ово назвати погрешним и лошим, јер се на овај начин потенцијално може оштетити цев. Истина је да овај метод није намењен за редовно чишћење. Али истина је и да није примећено заобљавање жлебова нити оштећивање поља или уста цеви код повременог и адекватно одрађеног чишћења на овај начин. А истина је и да ће јако пооловљена цев направити далеко веће и дивље растурање погодака, него цев која би била чак и погрешно очишћена овом техником. Значи, треба разумети цео процес да би се о њему могао дати правилан суд. 

Чишћење осталих делова 

За чишћење навлаке и рукохвата, топло препоручујемо употребу четкице за зубе натопљене солвентом. Најлонске длачице ће врло лако наћи пут до свих оних делова до којих ваши прсти тешко да имају приступ. После трљања четкицом за зубе, пређите на чисту суву крпу и ваш посао је готов. Уколико треба да дохватите неке делове оружја који су недоступни четкици или крпи, ту вам могу помоћи чачкалице или штапићи за уши. Ово се посебно односи на вођице на навлаци и извлакач. То су делови који треба да буду посебно добро очишћени.  

Један мали савет у вези средства за чишћење. Уколико долази у бочици са распршивачем, што је сада стандард, одлично. Али, уколико то није случај, онда препоручујемо да у неку плићу посуду наспете мању количину “хемије” и да њу користите за умакање четкице. Остатке не враћајте назад већ их трајно одстраните. Јер, сва ова хемијска средства се лако онечисте и тада могу да изгубе своја својства, па је ово згодан начин да их сачувате за будућу употребу. 

Периодични детаљни прегледи 

Чишћење унутрашњости навлаке од наслага гарежи, подмаза и барута је од виталне важности за правилан рад пиштоља, фото: Н. Трифуновић

Када смо завршили са рукохватом и навлаком, преостаје нам још да склопимо оружје и подмажемо га. Уколико оружје одлажете до даљњег у сеф или касу, онда ћемо цело оружје благо подмазати, како изнутра, тако и споља. Уље не треба да капље са оружја, већ да га само овлаш нанесемо. За ово може да послужи крпа натопљена уљем, али је можда још згоднија четка за бријање на коју смо овлаш нанели уље за подмазивање.  

Овако очишћено и подмазано оружје можете слободно да оставите до следећег одласка на стрелиште. Наравно, периодични прегледи су не само пожељни, већ и императив, уколико желите да стално имате очуван и функционалан пиштољ или револвер. 

Али, уколико оружје свакодневно носите, онда овако заштићено оружје, углавном, није прихватљива опција. У том случају, спољни део најчешће мора бити сув (због контакта са одећом), а са унутрашње стране остали делови могу бити само са микроскопским слојем заштитног уља. Лично искуство аутора је да код употребе синоксид муниције и добро очишћене цеви, нема потребе да се изврши њено подмазивање изнутра.  

Одржавање службеног оружја 

Наравно, говоримо о оружју које се стално носи - службено, а не о оном које се одлаже до даљњег. Када је реч о подмазивању клизних делова, постоји неколико праваца размишљања. Један је онај класични, који каже да сви тарни делови морају да буду подмазани одговарајућим уљем. Друга филозофија је проистекла из искуства са терена, где се на уље лепила прашина (рецимо у пустињи) или је то исто уље знало да се згусне на екстремно ниским температурама (нпр у Сибиру), па су корисници у потпуности одбацивали лубриканте. 

Једноставно речено, функција им је била преча од животног века оружја. И ово је исправан став, јер људски живот је далеко важнији од оружја, поготово ако је у питању ваш сопствени. Трећи правац је произашао из претходна два, те се у том случају користе посебни суви лубриканти који на себе не лепе песак и не мрзну. Код нас су се тек појавили тзв. нано лубриканти.  

Употребљива уља за мењаче 

Поред модерних “три у једном” хемијских средстава за одржавање, можете се послужити и моторним уљем или још боље, уљем за аутоматске мењаче да подмажете и заштитите ваше оружје. Веровали или не, али многа званична уља за оружје врхунских перформанси нису у суштини ништа друго до моторна уља са пенетратором и евентуално емулзификатором. Сетите се, улога уља код СУС мотора је да подмазују и чисте клипове.  

Прочитајте још: Снајперка УЛФБЕРХТ названа по ВИКИНШКИМ МАЧЕВИМА кованим САМО ЗА КРАЉЕВЕ (ФОТО)

У тренутном недостатку нечег бољег, можете користити и WД-40, али само као краткотрајно решење. На пример, ишли сте у лов, ваше оружје је покисло, повратак кући још није у плану и једино чиме располажете је WД-40. У том случају, његова употреба је потпуно оправдана и у реду. После, када се остваре услови, оружје је потребно очистити и подмазати одговарајућим средством. 

Главни делови за подмазивање 

Делови оружја које треба овлаш подмазати су вођице на навлаци и рукохвату, унутрашњи део предње вођице цеви, покретни делови ударног механизма, вођице окидача и слично. У принципу, то су сви покретни метални делови. Наравно, мудро је благо науљеном крпицом прећи преко свих унутрашњих металних делова. Али пазите, науљено оружје лако сакупља барутну гареж и прашину које онда делују као абразивна паста. 

Упутства за крај 

Довољно је само по једна кап одговарајућег уља у жлебове вођице на навлаци, фото: Н. Трифуновић

Мало је примерака оружја где је дошло до прекомерне излизаности покретних делова услед одсуства лубриканата. Али их је релативно много која су упропашћена претераним подмазивањем. На крају, остаје нам још само да неколико пута репетирамо пиштољ на празно. На овај начин ће се подмаз правилно распоредити. Уколико се случајно деси да се појаве знаци цурења, то значи да смо мало претерали.  

Прочитајте још: Смртоносна “чегртаљка” је нестварно мала чак и за ултракомпактну јуришну пушку (ФОТО)

Слободно очистите сувом крпом ове вишкове. И то би било то! Сам процес одржавања оружја може бити прилично дуг уколико је оно запуштено. Али уколико се оно редовно чисти и одржава у добром стању, без обзира на велику количину испаљених метака, његово одржавање ће бити прилично лак процес. 

Нинослав ТРИФУНОВИЋ 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.