Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Колекционарско оружје

Раритет светских размера (ФОТО)

Тек десетак пиштоља Валтер Модел ХП испоручених НДХ током Другог светског рата је сачувано у збиркама колекционара широм света

1606313130_ValterHP.jpg
Валтер ХП - фото: приватна збирка Ф. Добрашиновића
Oglas

Редакцији “Калибра” јавио се Фронтимир Добрашиновић, колекционар из Београда, који поседује немачки пиштољ Валтер Модел ХП из контингента испорученог НДХ. Занимљив примерак оружја који открива непознате детаље и информације везане за наше просторе.  

Прочитајте још: Култ перкусионих пиштоља у САД (ФОТО)

Под називом Хеереспистоле, овај модел се производио од 1939. године и представља изворну варијанту која је касније уз ситније измене уведена у наоружање формација Трећег рајха као П38. Било је то савременије решење у односу на стандардни Парабелум П08.

У питању је одлично очуван примерак, тек један од десетак у читавом свету, фото: приватна збирка Ф. Добрашиновића

Произведено је око 25.000 примерака пиштоља под ознаком и у верзији ХП, по правилу у калибру 9x19 мм, иако је мања количина направљена и у калибру 7,65 мм Пара. Хиљаду и по пиштоља је извезено у Шведску током 1939. и 1940. године (серијски бројеви од 1.000 до 2.500) и тамо је добио службену ознаку м/39. 

Квалитетна израда 

Валтер ХП је био комерцијална варијанта, која се од каснијег и бројнијег П38 разликовала по карактеристичним натписима, полузи за заустављање навлаке израђеној глодањем откивка (на П38 је углавном она направљена пресовањем), те облику ударне игле на већини примерака. Општи квалитет је изванредан, те генерално ХП пиштољи више вреде у круговима пасионираних заљубљеника. 

Упркос зубу времена и коришћењу током рата, овим пиштољима се не може наћи естетска замерка, фото: приватна збирка Ф. Добрашиновића

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Независне Државе Хрватске Еуген Кватерник предводио је делегацију која је од Хитлерове Немачке потраживала помоћ у разном оружју, али не може се са сигурношћу утврдити која је количина одређених модела била у питању.  

Немачка испорука оружја 

Ти преговори су генерално ишли прилично лоше, па је Вермахт само мањим делом испоручио тражено оружје за потребе Домобранства, Редарства, УНС, Оружништва и Усташке војнице у години оснивања НДХ. Немци нису давали количину оружја коју им је потраживала квислиншка формација на територији некадашње наше земље, јер су већи део плена искористили за своје потребе у зависности од стања употребљивости и унификације са њиховим формацијски прописаним калибрима. 

Ови примерци се разликују по типичном грбу названом “плетер”, фото: приватна збирка Ф. Добрашиновића

Вредан и редак примерак
О броју ових пиштоља који су набављени за потребе Павелићеве марионетске државе постоји више међусобно опречних података. Рецимо, књига “Тхе П38 пистол”, аутора Александера Круцека, доноси информацију да је испоручено 185 пиштоља ХП са жигом НДХ, а да је широм Планете регистровано 11 примерака са серијским бројевима: 12395, 12399, 12453, 12458, 12463, 12474, 12485, 12520, 12527, 12529 и 12534. Господин Добрашиновић у поседу има примерак серијског броја 12485, изванредне опште очуваности. С друге стране, одређене публикације баратају податком како је набављено 139 примерака са серијским бројевима 12395 до 12534, као и за 13 сачуваних и регистрованих. Део домаћих аутора је при ставу како је испоручено 259 комерцијалних пиштоља тог типа који су били нумерисани од броја 12311 до 12570 и били су означени “плетером” и словом “У”.

Од оружја заплењеног после слома Краљевине Југославије, Немачка је НДХ доделилиа: моделе ФН Браунинг 1910/22 калибра 9x17 мм, шпански Руби означене као ВТЗ 1933 калибра 7,65x17 мм, уз нешто аустроугарских Штајер М1907 и М1912, Маусер Ц96 и мањи број других пиштоља и револвера који су се затекли у југословенским магацинима. 

Светски раритет - Валтер ХП са НДХ ознакама, фото: приватна збирка Ф. Добрашиновића

Будући да то није било довољно за потребе ОС НДХ, Кватерник је добио сагласност да купује комерцијално оружје у фабрикама на територији Рајха, што је и учињено 1942. године. Тада су набављени Валтери ХП, али и аутомати МП34 и МП41, али није сво оружје имало накнадно утиснут државни грб Независне Државе Хрватске у виду “шаховнице” изнад које се налази уоквирено слово “У”. 

Заблуде међу колекционарима 

Управо та ознака је узроковала одређене недоумице и погрешна тумачења, јер је на западном колекционарском тржишту постало уобичајено да се пиштољи Валтер Модел ХП са тим грбом на десној страни навлаке називају примерцима из “Усташког уговора”.

Квалитет израде је вансеријски, за разлику од модела П38 из ратне продукције, фото: приватна збирка Ф. Добрашиновића

На основу сачуване документације јасно је да су оружјем из официјалних преговора опремања Домобрани као примарне формације, те се може закључити како су купљени примерци највероватније додељивани старешинама вишег чина, јер је  овај пиштољ сигурно био својеврсни статусни симбол. 

Господин Добрашиновић поседује примерак серијског броја 12485, изванредне опште очуваности, фото: приватна збирка Ф. Добрашиновића

Следећа нетачна информација која кружи међу страним колекционарима је да су ово били пиштољи из контингента Валтер П38 којим су били опремљени припадници 369. ојачане регименте Вехрмахта на Источном фронту. Стоји необорива чињеница како је део старешинског персонала и одређених послужиоца задужен пиштољима П38, али они нису имали ознаке о којима овде пишемо, нити се оне могу наћи на том моделу јер су карактеристичне за Хеереспистоле. 

Прочитајте још: 

Команде за отпуштање навлаке и кочнице, фото: приватна збирка Ф. Добрашиновића

Међу најређим примерцима сачуваних пиштоља Валтер Модел ХП су они са искључиво једноструком акцијом обарача, потом рамом израђеним од дурала, те управо они испоручени НДХ. 

Милан Милановић  

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas