Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЦОМБАР

СВЕТИ ГРАЛ међу опремом за боравак у дивљини

Универзална алатка може да обави све што је потребно, а истовремено је лака, јака, компактна и једноставна за одржавање

COMBAR.jpg
ЦОМБАР - Фото: Ацлим 8
Oglas

Бивши командос ИДФ (израелске војске) са неколико својих колега осмислио је оригиналан алат за широк спектар послова у природи. Алатка је названа ЦОМБАР и привукла је пажњу не само спортиста и цивилне популације већ и војске САД као и израелске ратне авијације. Реч је о промишљеном концепту, модерном дизајну и квалитетним материјалима, који производи компанија "Ацлим 8".

Прочитајте још: Снабдети се питком водом на терену значи линију између живота и смрти: Ми вам представљамо неколико начина да преживите

Маркетиншка машинерија већ навелико најављује "револуционарно решење најиздржљивије алатке уз коју више никада нећете бити неприпремљени за ултимативне изазове", али погледајмо шта ЦОМБАР заиста нуди.

Начин паковања алатки, фото: ЦОМБАР

Дизајнерско достигнуће

Да би одабрали оптималну конфигурацију алатке конструктори су прво морали пажљиво да анализирају захтеве који се стављају пред опрему овог типа. При боравку у природи, за израду заклона, обезбеђење ватре и друге просте конструкције потребна је, пре свега, обрада дрвета на више начина, једноставни радови попут копања рупе или канала у земљи, повремено забијање зашиљених грана, ломљење...
Поред ножа који је основа сваког радног комплета, очигледно је потребно и сечиво за грубље радове, дакле нека врста лагане секирице која би омогућила цепање тврђег дрвета, одсецање тањих грана... За дебље комаде, прецизнији, раван рез и сечење уз уштеду енергије, решење је ручна тестера. Ударање, закуцавање, разбијање, ломљење и слични послови изискују неку врсту чекића. Да би се омогућио ефикасан рад у земљи потребне су алатке попут ашова.

Универзална алатка, фото: ЦОМБАР

Генерално, већ познат списак алатки које се одавно могу набавити у компактним или склопивим верзијама. Али како их објединити у једном алату који има прихватљиву масу и неће представљати ергономски хорор? Управо је проналажење решења за овај проблем највеће достигнуће дизајнера када је у питању ЦОМБАР.

Користећи модерне материјале и завидно теренско искуство, осмишљен је универзални алат којим је могуће обавити далеко захтевније послове за знатно краће време и уз мањи утрошак енергије у поређењу са било којим досадашњим мулти-толом.

Покривен сваки сегмент

Основу ЦОМБАР чини цеваста структура дуга 400 мм израђена од тврдо анодизиране алуминијумске легуре 6061-Т6, тешка 1100 грама, овалног пресека, а за удобан хват са спољашње стране обложена је отпорним мат црним фибергласом храпаве текстуре. На доњем крају обликовано је проширење које спречава алатку да исклизне из мокрих руку при снажном замахивању, а шупља унутражњост затворена је одговарајућим поклопцем. У горњем делу, потпуно утопљена у контуре дршке, монтирана је склопива глава секире.

Детаљ главе секире, фото: ЦОМБАР

Снажна брава сигурно држи 57 мм дуго сечиво у радном или транспортном положају - по избору. Када је склопљена за ношење, ниједна ЦОМБАР алатка не може да повреди корисника или да оштети другу опрему, јер су све оштре и грубе ивице у унутрашњости. Механизам браве је сигуран, прецизно израђен и масиван, тако да нема ризика од колапса алата. Ипак, коришћење релативно меког нерђајућег челика 420Ј2 (50-54 ХРц) за главу секире, значи да ћете релативно често сређивати оштрицу после употребе. Ипак, добра страна овог материјала је висока отпорност на корозију и спољашње утицаје, што олакшава одржавање.

Ашов-чекић-мотика

Део са задње стране главе секире је обликован као чекић димензија 20x30 мм и окаљен је на прилично скромних 44 ХРц. Истини за вољу, то није ковачки нити радионичарски чекић предвиђен за ударање по металу. Овај алат користиће се, пре свега, да забије кочић у земљу, евентуално исправи неки деформисан део од тањег метала или жице, да се укуца ексер, као и за сличне послове.
С друге стране у односу на оштрицу секире, склапа се узан ашовчић широк 40 и дугачак 180 мм израђен од титанијумске легуре 6АЛ-4В.

Поред транспортног, има још два положаја. Када је исправљен под 180 степени користи се као ашов за ископавање или лопата за пребацивање мале количине земље. Ако је фиксиран под 90 степени у односу на дршку, постаје лагана мотичица којом је могуће откопати канал или нагрнути земљу по потреби.

При раду се мора водити рачуна да набројане алатке ипак нису упоредиве са оним израђеним од челика у пуној величини, па је неопходно бити пажљив и дозирати оптерећење.
 


Поменути елементи чине основу ЦОМБАР али у унутрашњости шупље дршке има места за још неколико додатака што је, наравно, искоришћено да се подигну употребне могућности.

Неизоставна тестера

Основни делови комплета, фото: ЦОМБАР

Нож као основни алат у практично свакој ситуацији или окружењу има своје место и у овом комплету. Интегрална конструкција од челика 420ХЦ укупне дужине 240 мм са сечивом дугим 115 мм, дебелим 3,1 мм и окаљеним на 53-55 ХРЦ има масу од само 135 грама, првенствено захваљујући конструкцији дршке, код које је већи део унутрашњости изрезан да би се смањила тежина. Странице од ГРН полимера имају храпаву текстуру, а нож је добро обликован, па тако дуже коришћење не представља проблем. Профил сечива је благи дроп поинт, што је вероватно најпримењивији облик, а брушење ја сабре гроунд.

Ко није имао прилику да до сада испроба, свакако би требало да упореди колико му снаге и времена треба да пресече стабло од 10-15 цм у пречнику, користећи нож, лаку секирицу и преклопну тестеру. Сигурни смо да ће после тога разумети због чега је једна таква тестера спакована у унутрашњости ЦОМБАР. Дршка од легуре 6061-Т6 дуга 265 и дебела 11 мм, прекривена је ГРН полимером и крије у себи лист тестере дужине 150-240 мм са масом до 220 грама. Има једноставан преклопни механизам који допушта брзу измену тестере стандардног формата, тако да по жељи бирате крупне зубе за сечење сировог дрвета, ситне, густе за суво и тврдо дрво или посебне тестере за пластику, метал, кост. Поред ножа и тестере, у дршку стаје пластична кутија/контејнер у коју можете спаковати ситнице по жељи. Помињу се прибор за пецање, замке, швајцарски џепни ножићи, пиштаљке, али наш избор био би дијамантски/керамички оштрач за нож, камен и турпија за оштрење секире као и додатни лист тестере.

Незаобилазан део опреме

Увек корисна на терену -  компактна секира, фото: ЦОМБАР


У оваквој, комплетној конфигурацији алат се назива ЦОМБАР Про и маса му је око 1,5 кг, а основна цена од 490 долара за "празну дршку" са додатним алатима, кутијом за транспорт која се може носити као засебна торбица и футрола за ношење на појасу дижу цену на скоро 800 долара. Притом, због потражње и интересовања поједини продавци траже и четвороцифрене доларске суме. То је свакако претерано, али је такође индикатор побуђеног интересовања код потрошача.

Прочитајте још: Челични лав са Апенина покорио Европу ретро моделима

Ако на тренутак занемаримо цену, ЦОМБАР јесте занимљив не само за (не)планирани боравак у природи већ и као део опреме у теренском возилу, чамцу, летелици, камп кућици.
Драган ШАПОЊИЋ
 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas