Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Тајп 81

Занимљив експеримент кинеских конструктора (ФОТО)

Такозвано “прелазно решење”, прављено по узору на руске системе Калашњиков и Симјонов, користи се у наоружању кинеске војске и полиције већ 40 година

1606846103_kineski-hibrid-a.jpg
кинески-хибрид-а - Цина армy
Oglas

После дуготрајног грађанског рата, новоформирана Народна Република Кина је била ослоњена на СССР, те је као примарни калибар за потребе оружаних снага усвојен совјетски метак 7,62x39 мм.  

Прочитајте још: Препознатљива силуета “Калашњикова” постаје један од симбола 20. века (ФОТО)

Набавком техничке документације од “старијег брата”, почела је производња фамилије стрељачког наоружања у том калибру, почев од полуаутоматске пушке базиране на СКС, преко аутоматске пушке АК концепта до пушкомитраљеза који је био директна копија РПД.

Првобитна варијанта је у основној конфигурацији имала фиксни дрвени кундак, фото: М. Милановић

Због примене материјала нижег квалитета у односу на оне које је користио Совјетски Савез, кинеске копије руског оружја су од самог старта исказивале више озбиљних недостатака у току експлоатације. Осим тога, пушке су биле прилично непрецизне услед неприхватљивог расипања погодака чак и на блиским дистанцама. У пролеће 1979. године покренут је програм унапређења карактеристика основне војничке пушке. 

Настанак Тајп 81 

Ново оружје требало је да буде габарита АК, има његову издржљивост и прецизност, уз могућност развоја одељенског пушкомитраљеза на истој платформи са додатком ножица, те цеви веће дужине и дебљине. По тим спецификацијама, развијена су два експериментална модела, од којих је одобрен онај означен као Тајп 81. 

Унутрашњост система позајмице гасова, фото: Цхина армy

Производња је почела 1983. године, али у виду пројектованог “прелазног решења” док се не конципира домаћи нови службени метак мањег калибра и положеније путање. С обзиром на то да је развој новог метка 5,8x42 мм и фамилије оружја Тyпе 95 потрајао дуже од очекиваног, интересантна пушка и ПМ под ознаком Тајп 81 су се одржали у наоружању до данас. 

“Калашњилов са принципом рада Симјонова” 

Изглед места где је лоцирана шипка за чишћење, фото: М. Милановић

Првобитна варијанта је имала фиксни дрвени кундак у основној конфигурацији, док је за потребе дела трупа прављена верзија са преклопним металним кундаком, с тим што је касније то постало стандардно за целу војску. У техничком смислу, примењен је систем гасне позајмице где клип приликом свог кратког хода преноси енергију ка средишњем делу оружја где је смештен нарочити потискивач с улогом преносника, који кретањем делује на чело затварача како би се он одбравио и тиме обавио процес полуаутоматике.

Дакле, модификација система СКС уз примену ротационог затварача као код снајперске пушке СВД. Визуелно посматрано, ово оружје наликује на АК серију пушака услед опште силуете, али је принцип рада приближнији пушкама Симјонов. 

Затварчака група је врло масивна, фото: Цхина армy

Тајп 81 у основној варијанти јуришне пушке има цев дугу 445 мм, масу 3,4 кг, уз нешто дужу нишанску линију и повећану теоретску брзину паљбе. Сандук пушке је био од дебљег и квалитетније урађеног челичног лима, а регулатор гасова је омогућавао да се режим рада прилагоди условима запрљаности оружја и испаљивања тромблонских мина. Препознатљиви продужетак цеви јој даје изглед врло сличан нашој некадашњој ПАП М59/66, с тим што је он изостављен из варијанте која је била предвиђена у улози пушкомитраљеза. 

Рад и у условима велике запрљаности 

Регулатор гасне позајмице је имао позиције обележене са “1” када се пушка користи у уобичајеним условима, “2” када је оружје изложено повећаној запрљаности, те “0” када су испаљиване тромблонске мине. Унутрашњост цеви и склоп затварача су заштићени хромирањем, што повећава трајност оружја током експлоатације.

Радни век механичког склопа је превазилазио бројку од просечних 15.000 испаљених метака пре функционалних оштећења, фото: Цхина армy

Полуга селектора паљбе је подешена да се лако активира палцем десне руке, са позицијама “0” када је пушка укочена, “2” за рафалну паљбу, а “1” подељак је за јединачну. Нишани су градирани за даљине од 100 до 500 метара, што је оптимално за примењени калибар и карактеристике оружја, док је пушкомитраљеска верзија имала подеоке до 800 метара. У каснијој фази употребе усталио се оквир капацитета 30 метака као стандардни. 

Солидна прецизност и лако контролисање оружја  

Дизајнер овог оружја Ванг Зи Јун је вештим миксом неколико проверених система успео да конструише пушку која се одликује сасвим добром прецизношћу на уобичајеним даљинама, контрола кратких рафала је била одлична, а радни век механичког склопа је превазилазио бројку од просечних 15.000 испаљених метака пре функционалних оштећења. Масивна затварачка група и његов дуги ход дуж сандука резултирају својеврсном ”мирноћом” оружја чак и приликом брже паљбе, а баланс је изванредан с обзиром на то да је у питању груба војничка алатка. 

Почетна фаза расклапања, фото: Цхина армy

Извесна мања количина ових пушака се могла наћи и на нашим теренима током сукоба деведесетих година, а ширу примену је нашла у многим земљама попут Авганистана, Алжира, Гане, Ирака, Мјанмара, Нигерије, Руанде, Судана, Сри Ланке и Сирије 

Прочитајте још:  Већ само име легендарног произвођача - МАУСЕР, говори да је у питању изузетно оружје (ФОТО)

Нишани су градирани за даљине од 100 до 500 метара, што је оптимално за примењени калибар 7,62x39 мм и карактеристике оружја, фото: М. Милановић

Супротно увреженом мишљењу да су кинески војници од раних осамдесетих година до 2006. године и увођења нове Тајп 95 булпап дизајна И мањег калибра користили своју варијанту АК у виду Тајп 56, читавих четврт века је управо јунакиња наше приче била стандардна јуришна пушка њихових снага, а у одређеној количини се задржала код њихове полиције и морнарице, као и за резерву. 

Милан Милановић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas