Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Тест

Зашто практични стрелци сматрају да је Шедоу 2 Оранж сигуран играч на стрелишту?

Колико је Шедоу успешан концепт “Чешке Збројовке” говори и податак да су ови пиштољи, тренутно најзасупљенији на свету у ИПСЦ дивизији продукција

sedou.jpg
Ljubiša MOMČILOVIĆ
Oglas

Реномирана компанија “Чешка Збројовка” направила је велики преокрет у практичном стрељаштву, када је представила легендарни СП01 Шедоу, а касније лансирала и нове, усавршеније моделе Шедоу 2 и Оранж.


Као стрелац “Збројовкиног” ИПСЦ тима био сам у прилици да протекле две године учествујем у тестирању прототипова пиштоља Шедоу 2. Најуочљивију разлику код новог пиштоља представља вођица цеви на крају навлаке - прстен на предњем делу цеви (бушинг). Овај метод служи за побољшање прецизности оружја, тако што смањује простор између цеви и навлаке и на тај начин доприноси мањим осцилацијама цеви у забрављеном положају, што доводи до боље прецизности оружја.

Леп утисак оставља наранџаста боја дршки употпуњена црном навлаком и сребрним бушингом

Унапређена прецизност

Углавном сви високо прецизни полуаутоматски пиштољи користе систем бушинг. Друга опција за повећање прецизности је конусна цев (бул барел). Традиционално све ЧЗ кастом варијанте пиштоља носе ознаку Оранж. За дораду и преправку пиштоља у Оранж серију задужена је компанија “Кумер” која већ дужи низ година снабдева “Чешку Збројовку” опругама, ударачима, спојницама, предњим и задњим нишанима, корицама рукохвата.

Прочитајте још: Стриж је за кратко време постао популаран, да би убрзо мистично нестао: Онда се појавио у Италији под новим именом (ФОТО)

Шедоу 2 Оранж долази у коферу знатно већем од стандардних. Поред три оквира корисник добија резервне сетове опруга, уље за чишћење и подмазивање, гарнитуре потребних инбус кључева као и кључ за растављање бшинга. Већ на први поглед леп утисак оставља наранџаста боја дршки и дна оквира који уз хром боју бушинга и црну навлаку чине овај модел лако препознатљивим. Поред визуелног ефекта разлике се уочавају и при првом контакту са оружјем. Будући да су све опруге замењене лакшим, олакшано је окидање и повлачење навлаке. Лакшем окидању доприноси и нови ударач кастом хамер.

Оранж се испоручује у коферу са резервним деловима, опремом и алатом

Минимални зазори

При повлачењу навлаке јасно се може осетити како је зазор између навлаке и рама мали и да навлака глатко клизи уназад. Пре неколико година власник фабрике “Куммер”, у разговору ми је објаснио шта се све ради на пиштољу како би добио назив Оранж. На клизећим површинама навлаке и рама посебном технологијом наноси се танак слој метала, како би се постојећи зазор свео на минимум, а све у циљу повећања прецизности оружја.

Период разрађивања

Приликом растављања пиштоља није могуће извадити цев на стандардни начин, подизањем задњег дела цеви и извлачењем. Прво се скида бушинг - прстен на предњем делу цеви, а потом је могуће извадити цев. Бушинг се лако скида, померајући га за неких 30 степени у страну. У комплету делова који стижу у кутији са Схадоw 2 Оранж налази се и полуга за померање и скидање бушинга.

Конструкција бушинг система цеви


Како су предње ивице навлаке танке, због потребне ширине бушинга, морало је доћи до промене решења везе предњег нишана за навлаку. Сада је он везан шрафом за навлаку, с обзиром на то да у навлаци није било места да се буши попречна рупа за осовину која би држала предњи нишан.
Пуцајући на неколико тренинга јасно се уочава разлика у раду пиштоља, у поређењу са стандардним Шедоу 2. Кретање навлаке је за нијансу спорије јер је потребно испалити око 1.000 метака како би се разрадила и направила места у раму. У овом периоду разрађивања, пиштољ је осетљив на квалитет муниције тако да може доћи до застоја. Већ после првих 1.000 до 2.000 метака навлака је клизила глатко и уједначено.

Одличне карактеристике

Прецизност је приметно побољшана, али то у великој мери зависи и од муниције која се испаљује, а ја сам користио метке са зрнима тежине од 140 до 147 грејна. Генерално, задовољан сам новитетом, а посебно бих издвојио добру контролу трзаја и прецизност. Иако је цена Оранжа већа у односу на стандардни модел Шедоу 2, сматрам да завређује сваки евро.


Прочитајте још: Замишљен је као компактно оружје за целодневно ношење, али филипински револвер РИА АЛ 3.1 ипак НИЈЕ МИНИЈАТУРАН
Оранж је приметно прецизнији модел и долази са уграђеним свим кастом деловима. Добро је што “Чешка Збројовка” нуди већи избор пиштоља за дивизију продукција, па свако у складу са својим могућностима, жељама и плановима, може да бира између Шедоу 1, Шедоу 2 или Шедоу 2 Оранж.

фото: Љубиша Момчиловић

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas