Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Репарирани дрилинг

Златни Симсон од осамдесет лета (ФОТО)

Упркос високим ценама које прате квалитетне немачке дрилинге, сваки ловац прижељкује у својој витрини овакву фину троцевну комбиновану пушку

1593426819_driling.jpg
дрилинг - фото: Влада Митровић
Oglas

Недавно смо имали прилику да се у оружарској радионици у Чачку упознамо са дрилингом са цевима дугим 645 мм. Све су спојене деми блок системом, а склоп цеви тежи 1.600 г, док је укупна маса пушке 3.220 г. Невероватно је да са овом дужином цеви троцевна пушка тежи мање од данашњих двоцевки калибра 16. Одговор дају жигови на пушци, који потврђују да је рађена пре 1939. године, у Сулу. 

Прочитајте јошИталијански адут на светском тржишту су фине, савремене, ловно-спортске пушке завидне прецизности

Ради се о троцевној пушци (дрилинг) Симсон Сухл Тхуринген калибра 7x57 Р у доњој ожлебљеној цев и 16/70 у горњим сачменим цевима. Произведена је у фабрици "Симсон", када је технологија израде танкозидних пушчаних цеви била на врхунцу. То је било златно доба мајстора из Сула у Тирингији, где су се такмичили браћа Меркел, Симсонови, Хенелови, Сауер и син...

Расклопљена пушка, фото: Влада Митровић

Фирма "Симсон" прва је у то доба( тридесетих година прошлог века) морала да промени име, јер су власници били Јевреји, који су немилосрдно прогањани у Хитлеровој Немачкој. Број пушке је 19066, а жигови се односе на И и ИИ пробу, нитро пробу карабинске цеви, а утиснута је и ознака калибра. Обе цеви су са завршетком од једне половине чока. На цеви се налазе механички предњи и задњи нишан који се подиже, када се напред погура команда на врату кундака. Тако се истовремено укључује и предњи обарач који активира доњу карабинску цев.

Репарирани дрилинг, фото: Влада Митровић

Чврсто брављење

Предњи обарач има уграђен француски штехер, који се активира потискивањем обарача напред. Измерили смо силу окидања дигиталним динамометром: са укљученим штехером опаљење је већ при 0,25 даН, без штехера (убрзице) опаљује при сили до 2,27 даН. Десна сачмена цев (предњи обарач) опаљује при сили од 2,53 даН, а лева цев (задњи обарач) при сили од 2,66 даН.

Моћна баскула Симсон дрилинга са три кључа и бочним блендама, фото: Влада Митровић

Брављење старог Симсонг дрилинга је узузетно чврсто. Два доња Парди кјуча су пречника 6,5 мм, а две бочне бленде (сеитен бленден) додатно учвршћују тандем цеви у баскули. У зони лежишта метка дебљина зида карабинске цеви износи 5 мм, а сачмених 3,5 мм. Кована челична баскула висока је 58 мм, а ширина се са 53,3 мм своди на 37 мм. Са леве стране пушке налази се команда кочнице. Словом С је обележен положај “схиерт” што значи укочено. Потискивањем кочнице унапред, пушка се откочује. Иако кочница није на врату кундака, њен положај на бочној левој страни је идеалан за десноруког ловца. Леворуким ловцима овај положај изискује додатну вежбу, иако се тада уместо палца, користи кажипрст за манипулисање кочницом. 

Три индикатора натегнутости 

Лево и десно од В-Р полуге су индикатори натегнутости ударног механизма (ватри), фото: Влада Митровић

Нишанска шина - растојање између мушице и задњег нишана, износи 460 мм, што је довољно за прецизан хитац метком 7x57 Р. У складу са тадашњим немачким навикама, задњи нишан има ситан У зарез на нарецканој плочици. На баскули са горње стране налазе се три игличаста индикатора, који стрелцу по дану, али и по мраку показују стање натегнутости ударних механизама код све три цеви. Два индикатора се налазе са леве стране Вестли-Ричардс полуге, а један је са њене десне стране. Унутрашњи индикатор са леве стране односи се на карабинску ожлебљену цев. Када се дрилинг користи као сачмарица положених цеви, тада је команда на врату кундака у задњем положају, задњи нишан је потопљен у нишанску шину и ушком се нишани као класичном сачмарицом.

Гравирана баскула са ловним мотивима, фото: Влада Митровић


Савет искусног ловца 

Саветовао бих све власнике комбинованих пушака, који на обарачу за карабински метак имају француски штехер. Уколико сте у лову активирали штехер, а нисте пуцали из карабинске цеви, већ због промене ловне ситуације опалите метак из сачмене цеви, лако може да дође до истовременог нежељеног опаљења и из карабинске цеви. Ова опасна ситуација касније ће се све чешће појављивати, јер се захват обарача и запињача све више смањује. Значи, штехер активирате тик пред хитац, а ако пуцања није било, преломите цеви и вратите све на почетно стање. Запамтите овај савет, јер ће вам ретко који произвођач комбинованог оружја написати, у свом упутству за употребу пушке. 

Нова младост времешног дрилинга 

Заједно у радионици унук Петар Жунић и деда Хуберт Ручигај, фото: Влада Митровић

Симсон дрилинг има орахов кундак немачког типа са елипсастом образином. Петар Жунић из радионидце “Ловац” кундак је освежио финим брушењем и науљивањем. Ситно чекирање финоће 24 ЛПИ је такође зналачки освежено. Растојање од краја кундака до првог обарача износи 370 мм, што указује да је додавањем гуменог амортизера, пушка прилагођена крупном ловцу. Поред освежења кундака, Петар је хладно брунирао склоп цеви, детаљно очистио унутрашњи механизам пушке и заменио једну ослабљену опругу. Тиме је ова пушка добила потпуно нову младост. Цеви су у унтрашњости и пре репарације биле као нове. 

Опуштени ловови претходних векова

Тандем цеви са кључевима и извлакачем, фото: Влада Митровић

Дрилинг Симсон има гравирану спољашњост баскуле. Ненаметљиви мотиви из лова красе обе стране баскуле. Понекад дубока рељефна гравура уме да умањи ону основну, ловачку, употребну вредност пушке. Овде то није случај. Овај стари дрилинг даје слику неких минулих, бољих ловачких времена, када је ловац био слободан да узме своју пушку и иде у шумски лов на крупну и ситну дивљач. Када није морао да за сваки лов припреми и попуни гомилу папира, да се јавља и ођављује на зборним местима, саставља извештаје, пише пропратнице. 

Некадашњи слободни ловац је овим дрилингом легално ловио црну, јеленску и срнећу дивљач, у истом лову пуцао на предаторе и штеточине. А, ако је то календар дозвољавао, ловио и зеца у истом лову. Данас то заиста звучи нереално! Ипак, страствени ловци и даље прижељкују да у своје витрине сместе неки фини дрилинг попут овог Симсона. 

Верни оружарској традицији

Попречни Гринеров трећи кључ, фото: Влада Митровић 

У посети оружарима Хуберту Ручигају и Петру Жунићу, где се вишедеценијско знање и искуство преноси са генерације на генерацију, уживали смо у разгледању стручно репарираном оружју, којима су деда и унук продужили век. 

Прочитајте још:  Сајам у Лас Вегасу је показао да америчка понуда оружја и опреме нема лимит

Захваљујемо се домаћинима на гостопримству и на прилици да упознамо ову фину стару немачку троцевну комбиновану пушку, а посебно што су за пола века постојања свесрдно радили на очувању ловачке традиције и унапређењу оружарске културе. Многаја љета! 

Мсц Влада МИТРОВИЋ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas