· · Коментари: 0
НЕВЕРСТВО

Бојана ШКОРИЋ упозорава: Брак РАЗАРА реченица "очекивала сам да сам види у чему је проблем"

Али, заправо, ово је можда само најнижи врх "леденог брега", јер постоји небројено начина да се у вези осетимо као да смо издани.

1612186549_Depositphotos_363241190_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Поверење се губи и онда када нам је партнер савршено веран, а доживљај разочараности тиња и у наизглед хармоничној причи.

Прочитајте још: Нисте задовољни килажом и мало се крећете? Савети за почетак губљења килограма

- Доношење изненадних одлука које имају последице по везу, неуважавање партнеровог мишљења, непризнавање личних емоционалних искустава, изостанак подршке у значајним животним или стресним ситуацијама - неки су од примера када појединац може да се осети изданим - наводи психолог Бојана Шкорић.

Психолог Шкорић Фото: Приватна архива
Највећа заблуда је да ће све бити у реду јер се волимо

Различите ситуације, односно понашања једног партнера могу да буду повод да се други осети разочарано и издано. Проблем може да настане када се са партнером не разговара о очекивањима од њега и везе, већ се иде линијом мањег отпора - пасивним ставом и надањем да ће "све бити у реду, јер се волимо".

Нема "прећутно разумевање", већ разговор!

- У основи тога је уверење да се у "љубави партнери прећутно разумеју", или се властити систем вредности како би се сам појединац понашао, пројектује на партнера. Тада неиспуњена очекивања могу да се тумаче као издаја - истиче психолог.

Прочитајте још: Психијатар Мила: Савршене породице су темпиране БОМБЕ, а ево како не постати РОДИТЕЉ РОБ

Колико осветољубивост само погоршава ситуацију?

Она ћути и очекује да он чита њене мисли Фото: Депозит

- Жеља за осветом може да буде у вези са осећањем беса и ставом да онај ко је нанео емоционалну повреду некако мора бити кажњен. Питање је шта се жели постићи осветом: да други увиди како је погрешио и покаје се, да се искуства изједначе тако што ће се и други лоше осећати... Проблем је што се некада иза интензивне љутње налази осећање туге - каже психолог.

Када незадовољан ћути или проблем потегне касније - ствара патолошки образац.
Читај ми са лица
Очекивање од партнера да из израза лица "прочита" због чега смо незадовољни, често је претеран захтев. Када се особа осећа незадовољно, а не посвети се разумевању разлога постоји ризик да се тензија искаже и помери према блиској особи.

Отворена и директна комуникација у којој износимо не само лепе утиске, већ страхове и забринутости, спремност да саслушамо и разумемо, превенција је да дође до ситуација где се једна страна осећа одбачено и изневерено.

Када је веза у кризи, морају обоје да раде на њој...

Када је веза у кризи, када је партнер изгубио поверење, потребна је спремност обе стране да раде на обнављању односа. Истовремено, користан може да буде и индивидуалан рад на превазилажењу патолошких начина реаговања.

Прочитајте још: Раскинули сте, а и даље се волите: Ово су грешке које правите у вези

Шта се дешава када на издају не одговоримо уопште - нити о њој разговарамо, нити узвраћамо ударац, већ проблем само одложимо са стране и настављамо као да се ништа није десило?

- То је пасиван начин суочавања са проблемским ситуацијама, са идејом "сам ће он схватити где је грешка". Ово може да води у озбиљнији патолошки образац у ком се на оно што нам смета у понашању другог не реагује увремењено, већ памтимо, па се након одређеног времена, на неки мањи повод, реагује интензивном љутњом - закључује психолог.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.