Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли могу да функционишу бракови са великом разликом у годинама? Ево колико су важне

На разлике у годинама када су везе и бракови у питању, већина људи са стране реагује мрштећи се, нарочито ако је јаз већи од 10 година

1661180283_adult-g83db05f3d_1280.jpg
Фото: пиxабаy
Oglas

Највећи број нас преферира да крај себе има партнера који нам је близак по годинама, евентуално до 5 година млађи или старији. Додуше широм света, различите културе имају другачија правила. Иако прихватљива разлика у годинама варира у већини култура се подстичу односи између људи сличне доби. Највећа разлика је између партнера у земљама на истоку.

Да ли године постају проблем када је у питању брак?

Да ли је боље удати се за неког ко вам је сличан по годинама? Да ли ће већа разлика у годинама утицати на брак на дуже стазе? Према статистикама, заправо је врло мало оних који су ушли у брак са особом доста старијом од њих. Већина тежи ка томе да нађе партнера сличних година, јер сматра да ће се са таквим неким лакше разумети. Када су партнери истих година њихови животни циљеви, вредности, уверења, па чак и политички ставови ће обично бити слични. У случају веће разлике у годинама, може доћи до већег одступања у подударности.

Прочитајте још: Решена ВЕЧИТА ДИЛЕМА: Ево да ли мушкарци заиста воле ПАМЕТНЕ ЖЕНЕ

Људи верују да је већина оних који одаберу већу разлику у годинама када је партнер у питању циља ка еволуционој предности. О чему се ради? Претпоставља се да су преференције мушкарца према много млађој жени, као и привлачност коју млада жена осећа ка старијем мушкарцу везане за репродукцију. И на једне и на друге се гледа као на „добру инвестицију“, јер старији мушкарци су обично „сређенији“ у животу него млађи, а млађе жене имају веће шансе да произведу здраво потомство.

Иако и жене и мушкарци придају важност стварима као што су поузданост и доброта, када је у питању тражење партнера, жене су кроз историју научиле да придају већи значај ресурсима и статусу свог партнера. Разлог је тај што су оне те које морају да рађају и подижу децу и због тога им је потребан партнер који ће моћи да издржава своју породицу. Слично томе, мушкарци знају да им млађе жене могу родити здраву децу и проћи без компликација.

Да ли разлика у годинама иде у оба правца у истом проценту?

Веће су шансе да ћемо срести брачни пар који чине млађа жена и старији мушкарац, него млађи мушкарац и старија жена. Многи сматрају да је разлог тај што се мушкарци много раније од жена фокусирају на то да себи обезбеде добар живот и стабилне приходе, при чему женидбу стављају на друго место, док се жене на то осврћу тек касније у животу. С друге стране мушкарци су тако створени да више цене виталност и физички изглед него жене. Главна асоцијација мушкарцу на младост је плодност, због чега ће њихов фокус готово увек бити ка млађим женама.

Међутим, у савременом добу када се све више жена осамостаљује и ради на високим позицијама, што значи да не зависе више од мушкараца у погледу финансија, интересантно је то да и даље постоји значајан проценат оних које бирају партнера знатно старијег од себе. Постоји истраживање које наводи да се жене одлучују за старије партнере пре свега јер не могу да пронађу одговарајућег сапутника који им је сличан по годинама, пре свега због незрелости и мањка мотивације које мушкарци средњих година показују.

Прочитајте још: Пет реченица које изговара заљубљен мушкарац: Сигнали који откривају да жели везу са вама

Да ли бракови са великом разликом у годинама могу да функционишу?

Уобичајена је претпоставка да бракови у којима је присутна велика разлика у годинама лоше функционишу. Међутим, изненађујућа је чињеница коју потврђују бројна истраживања да овакви парови заправо јако добро функционишу. Оно што је у оваквим браковима присутно је већа посвећеност и поверење међу партнерима, као и мање проблема у виду љубоморе и сличних ствари.

Да ли су године битне?

Тајна успешног брака је постојање заједничког језика у њему. На срећу у браку утиче толико много фактора, да се године заправо налазе скоро на последњем месту. Оба партнера морају показати поштовање, посвећеност, истрајност, као и спремност да раде на својим проблемима. Испуњење потреба вољење особе заиста нема никакве везе са годинама особе, већ са њеном зрелошћу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas