Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
РОДИТЕЉСТВО

До када није срамота живети са родитељима?

Када би требало напустити окриље родитељког дома?

1632730494_shutterstock_1824693977.jpg
Фото: Шатер
Oglas

Да ли Србија, у односу на свет, предњачи по броју особа које и у тридесетим и четрдесетим годинама живе под родитељским кровом?

Прочитајте још: Како препознати болесно љубоморну особу: Истражују и прате да би себи доказали

Са родитељима живи 70% младих

- Према последњим истраживањима, 70 одсто младих у Србији, узраста од 18. до 34. године, и даље живи са родитељима. И у суседним државама ситуација је слична. Стање је нешто другачије у скандинавским земљама, где млади почињу самосталан живот око 21. године, док у Европској унији родитељски дом напуштају са просечно 26 година - каже Јелица Јакшић, психотерапеут у едукацији.

Јелица Јакшић

Фактори који утичу на осамостаљивање су формални и суштински. Формални су економски.

Осамостаљење се учи

- Суштински су зрелост личности, одговорност, добра комуникација уз поштовање породичних граница, способност самосталног доношења одлука. Неке младе особе које имају формалне услове за самосталност (посао, стан...) нису развиле способности значајне за осамостаљивање,. На ове факторе осамостаљења често можемо да утичемо - истиче Јакшићева.

Прочитајте још: Да ли више ВАРАЈУ искусни МУШКАРЦИ или они које "спопада" нека жена?

Размажена деца

Добијамо ли на овај начин гомилу размажене "деце", која ништа не знају да скувају, не брину о рачунима, не умеју чак ни да укључе веш-машину, а плате користе за путовања и, рецимо, скупе "крпице"?

- То су младе особе зависне од родитеља које нису успеле да развију неке важне способности за самосталан живот: од основне бриге о себи, преко толеранције разних фрустрација које живот носи, преузимања одговорности - каже Јакшићева.

Да ли наша култура подстиче осамостаљење?
- У нашој култури заједништво је још веома цењено, па млади људи који желе да се одвоје наилазе на неразумевање средине и родитеља, поготово ако се ради о животу у истом граду или у сеоским срединама. Често се код нас примарна породица ставља испред и има већи значај од самосталног живота.Родитељи треба да дају младим људима неку врсту психолошке дозволе да се одвоје.

Када је време за осамостаљење?

Када је заправо време да родитељи почну да уче децу да се брину о себи, а да то не подразумева само спремање собе, усисавање, одлазак у продавницу...?

Врата су отворена
У тинејџерском узрасту отворено разговарати са децом о њиховом виђењу самосталности, не  наметати сопствен систем вредности. Разговарати и о томе да су им врата родитељског дома увек отворена.
Почиње се од најранијег узраста и повећава

- Од најранијег детињства, родитељи уче децу самосталности,у складу са њиховим узрастом и могућностима. Уколико је родитељ увек ту и све ради за своје дете или уместо њега, оно неће поверовати да заиста може без њих, а може. Током одрастања захтеви које треба самостално да обаве се усложњавању и тако се, док су још у заштићеном родитељском дому, припремају за што безболнији одлазак у самосталан живот - пнбјашњава Јакшићева.

Прочитајте још: Како се парови суочавају са недостатком секса: Да ли је вијагра решење?

У психолошком смислу, какве су последице касног осамостаљивања?

- Млади људи са којима радим на проблемима сепарације кажу да се често осећају исфрустрирано, да немају право на приватност и свој живот. Неки од њих се осећају мање вредно, имају ниско самопоуздање, а неретко су мање мотивисани за било какве пословне успехе, осећају се неспособним за самостално доношење одлука - закључује Јакшићева.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas