Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СЕКС

Како се парови суочавају са недостатком секса: Да ли је вијагра решење?

Пад либида је природан пратилац старења, али жеља "пада" и из других разлога.

1630482085_shutterstock_2019419141.jpg
Фото: Шатер
Oglas

Када дође до губитка сексуалне жеље код једног од емотивних партнера, он не зна шта га је снашло, преиспитује се, покушава да нађе ваљан разлог за то, пре него што пад свог либида заувек припише старости, односно годинама.

Прочитајте још: Да ли више ВАРАЈУ искусни МУШКАРЦИ или они које "спопада" нека жена?

Како на емотивни однос утиче то када једном од партнера почне да пада либидо, објашњава Жељка Курјачки, психолог и психотерапеут:

- Као и када је у питању било који други проблем у емотивном односу, најважније је међусобно поштовање и разумевање и вештина да о проблему разговарамо на неугрожавајући начин. Уколико се до тада међусобни однос заснивао првенствено на сексу, ако су кроз секс, условно речено, решавани сви неспоразуми и неслагања, тада ће пад либида значити и престанак постојања старог начина да се прошли и будући проблеми потисну - каже Курјачки.

  • У ком добу најчешће долази до тога?
Неком стрес изазива секс!
Наравно, постоје и људи код којих стрес доводи до повећања сексуалне жеље. Култура у којој живимо секс често повезује са агресивношћу, па многи људи када су напети баш тада желе секс као начин да се опусте.

- Поред смањења либида као честог и на неки начин природног пратиоца старења, до смањења сексуалне жеље долази и у периодима живота када нас нешто веома мучи, било да је то стрес проузрокован односима на послу, у породици или је напетост просто стање у коме се налазимо у неком тренутку, без спољашњег узрочника.

Старост доноси разне промене, па и сексуалне

Многи људи у неком периоду живота пате од депресивности, анксиозности, а тада је углавном сексуална жеља смањена. Просто, природа нас је направила тако да када осећамо страх, није нам до секса - истиче Курјачки.

Прочитајте још: Да ли знате колико у просеку траје секс? Бићете (НЕ) пријатно изненађени!

  • Како објаснити себи да то није због престанка жеље за вољеном особом, већ због природног, физиолошког процеса старења?

- Уколико је сексуалност значајна ставка у односу партнера, тада се и овај проблем као и сваки други не узима здраво за готово, него се тражи помоћ. Медицина је прешла дуг пут у решавању овог проблема и било би штета не сазнати шта све има да нам понуди. Многе жене се боре против своје менопаузе, не схватајући је као период иницијације, обнављања, него период који означава нешто тужно и тмурно, па на смањење сексуалне жеље гледају као на нешто неминовно - објашњава Курјачки.

Прочитајте још: Како препознати МАТЕРИЈАЛ за брак? Једно питање решава све

  • А како у то уверити партнера?

- Опет комуникацијом, вештином стављања у туђу кожу, вештином причања једно с другим без оптуживања, без љутње, заједљивости, са емпатијом. А пре тога вештином разумевања самога себе, својих мотива, разлога и осећања.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas