· · Коментари: 0
ЉУБАВ

Како препознати болесно љубоморну особу: Истражују и прате да би себи доказали

У стању су да убију човека, а иду на терапију само да би им се вратио партнер иако увек мисле да је у другом проблем.

1632142622_Depositphotos_289225678_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

- Када се каже сексуална љубомора тада кажемо да је особа љубоморна јер верује да је партнер вара са неким трећим. Намерно истичем "трећим" јер је за љубомору потребно троје, при чему тај трећи може бити неко стваран или измишљен. У основи, љубомора је врста страха од губитка љубави партнера - др Зоран Миливојевић, психотерапеут:

Прочитајте још: Да ли више ВАРАЈУ искусни МУШКАРЦИ или они које "спопада" нека жена?

Љубомора је контрола

Љубомора је фикс идеја
Љубомора може бити део веома озбиљних менталних поремећаја. Она је често нека врста "фикс идеје" код неке особе, али може бити и суманута идеја у склопу психозе.
  • Да ли иза љубоморе може стајати жеља за контролом?

- Контрола је начин на који љубоморна особа покушава да "реши" проблем. Љубоморни почиње да пати и то приписује партнеровом понашању. Зато почиње да примењује разне приступе, од уверавања, оптуживања, емотивног изнуђивања, до насиља, како би натерала партнера да промени понашање.

Љубоморна особа надзире партнера, јер мисли да је у његовом понашању проблем.

Дакле, љубоморни сматра да ће променом партнеровог понашања доћи до тога да не буде љубоморан. Зато је у сваком облику љубоморе укључен надзор над партнером и његовим понашањем - дакле контрола партнера.

Прочитајте још: Како се парови суочавају са недостатком секса: Да ли је вијагра решење?

Прислушкивање, ухођење, проверавање...

  • Може ли посесивност једног од партнера да "измашта" сексуално неверство другог толико да је убеђен да је то истина?
Хронична љубомора
Ако је особа исказивала љубомору према више партнера са којима је била, онда је то њен проблем. Ако је први пут љубоморна, онда је највероватније узрок тога у понашању партнера. У највећем броју случајева, људи су љубоморни од раније, што се више вежу за новог партнера, то се више плаше емотивне повреде и остављања, па постају преосетљиви.

- Суштина љубоморе је у томе да је особа чврсто уверена да је партнер тај који има проблем - да је склон неверству. Љубоморна особа има проблем у томе што сумња у верност партнера. Дакле, у питању је сумња, а не истина. То нагони љубоморну особу да истражује, уходи, прислушкује телефон итд., како би првенствено себи "доказала" да је у праву.

Љубомора нагони на проверавање да би себи доказао да је партнер неверан.

Прочитајте још: Брак без љубави је као удобан пар ципела: Ружан, али не жуља!

Од сумње до убиства

  • До чега може довести оваква врста љубоморе код једне, а до чега код друге стране?

- Реч "љубомора" можемо разумети као "љубав која мори, убија". На првом месту је особа коју њена љубомора мори, изазива код ње велику патњу, а затим својим понашањем и код партнера. Највећи проценат породичног насиља повезан је са љубоморним сценама. Такве особе су у стању и да убију "неверног" партнера, али и онога за кога су уверени да је њихов ривал. Хронична љубомора квари везу, смањује квалитет живота обе стране.

Прочитајте још: Да ли знате колико у просеку траје секс? Бићете (НЕ) пријатно изненађени!

 

  • Како се обуздава љубомора?

 

- Веома тешко. Психотерапија љубоморних није успешна управо зато што они мисле да није проблем у њима, већ у партнеровој личности и понашању. Сматрају да је партнер тај који треба да иде на терапију. Некада, када партнер више не може да издржи притисак и хоће да оде, они могу манипулативно да дођу на терапију како би повратили партнера у стилу "променио сам се". У терапији се не ради на самој љубомори, већ на психичким коренима из којих она израста - закључује Миливојевић.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.